Росія скоїла в Україні екологічних злочинів на понад 2,4 трильйона гривень — Міндовкілля

Росія скоїла в Україні екологічних злочинів на понад 2,4 трильйона гривень — Міндовкілля

За час розв'язаної нею повномасштабної війни Росія вчинила в Україні майже 4 тисячі випадків екологічних злочинів на загальну суму понад 2,4 трильйона гривень. Про це повідомив сьогодні, 28 лютого в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Він зауважив: це не остаточна цифра. Найбільшої шкоди зазнає атмосферне повітря – це майже половина від усіх збитків, бо вибухи, пожежа є неконтрольованим викидом токсичних речовин в атмосферне повітря. 

0:00 0:00
10
1x

Підтоплені Олешки внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, Херсонщина, 6 червня 2023 року. Фото: Фейсбук-спільнота міста Олешки

Понад 2,4 трильйона грн

— Збитків на яку суму зазнало українське довкілля після початку повномасштабного вторгнення з боку Росії?

Було розроблено 7 нових методик, унікальних для світу. Вони щодня адаптуються та змінюються. Ми маємо на сьогодні зафіксовані майже 4 тисячі випадків злочинів проти довкілля, загальна сума на сьогодні – понад 2,4 трильйона грн, майже як загальна сума доходів зведеного бюджету України за 2023 рік (там було 3 трильйони грн.) Найбільшої шкоди зазнає атмосферне повітря – це майже половина від усіх збитків, бо вибухи, пожежа – це неконтрольований викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Коли рашисти палять ліс, то крім збитків лісу та біорізноманіття, ми маємо викид забруднюючих речовин, який точно буде переміщений десь в іншу частину не тільки України, не тільки Європи, а й світу. Довкілля кордонів не має. Вплив буде відчутно десь в якомусь куточку світу. 

7 методик – окремо по повітрю, воді, ґрунтах

— Як ці збитки обраховуються? 

Є 7 методик – окремо по повітрю, воді, ґрунтах. Державна екологічна інспекція фіксує всі факти, після цього проводиться відповідна робота по відповідному алгоритму. Всі ці випадки злочинів проти довкілля передаються правоохоронним органам і вже разом з Офісом Генерального прокурора проводиться юридична робота, всі ці збитки додаються в загальний кошик збитків. У Рейк'явіку був започаткований міжнародний реєстр збитків від війни, яку розпочала Росія на нашій території. Там є довкіллєва складова, яку нам треба максимально наповнити. Підрахунок збитків довкіллю саме від війни – це новий унікальний кейс. Це ми робимо спільно з Офісом Генерального прокурора вперше в історії людства. Історія знає єдиний випадок, коли намагалася це зробити, коли була війна Ірак-Кувейт. В результаті повного підрахунку репарацій, які склали приблизно 53 мільярди доларів – 10% становили збитки екологічні, тобто екологічні репарації. Якщо ми подивимось трошки глибше, то це не був обрахунок збитків довкіллю знищеного біорізноманіття – хоча це начебто пустеля, але в пустелі теж є біорізноманіття. Це були прямі збитки від втрати газу та нафти, хоча їх позиціонували, як начебто природні екологічні збитки. Ми робимо це вперше. Ми сьогодні маємо колосальну підтримку наших міжнародних партнерів.

Руслан Стрілець. Фото: krembotsad.in.ua

У жовтні 2023 року ми ініціювали в рамках пункту 8 формули миру президента України Володимира Зеленського (це саме про екологічну безпеку в формулі миру) – декларацію щодо довкілля, яка покликана об'єднати навколо цієї проблематики партнерів та започаткувати переговорний процес, щоб утворити єдиний міжнародний майданчик, де будуть об'єднуватись країни для обміну досвідом, для напрацювання нових практик, нових методів. А найголовніше – основна мета – це дійсно визнати, що такий унікальний шлях є прийнятним всіма, він визнається всіма країнами і в подальшому будь-який агресор повинен розуміти, що війна – це дорого не лише через вартість військової техніки та через ті ресурси, які витрачаються на армію. Війна – це зруйновані екосистеми, вартість в деяких випадках перевищує вартість зруйнованої інфраструктури. Ми повинні це розуміти. А екосистемні послуги – це те, що потенційно могла отримати людина, якби довкілля не було зруйноване, пошкоджене. Вартість цих екосистем неоціненна. І наша задача, спільно з відповідними фахівцями, з якими працює наша команда – ще й додати до вартості цих збитків, до ціни цих збитків саме вартість екосистемних послуг. Я впевнений, що це можливо. Ми сьогодні дуже активно над цим працюємо. Також з нами сьогодні велика консалтингова юридична компанія PricewaterhouseCoopers – ми підписали в жовтні з ними відповідний меморандум – яка нас супроводжує. Це компанія, яка єдина в світі має досвід підрахунку екологічних збитків, коли був вилив нафтопродуктів у Перській затоці. Такою потужною командою, потужним фронтом ми точно обрахуємо все і притягнемо рашистів до відповідальності за наше зруйноване довкілля. 

Кейс війни Іраку проти Кувейту

Хто змусить Росію це зробити і яким чином? 

Усі працюють над тим, щоб знайти єдиний шлях, як саме після завершення війни і яким шляхом відбуватиметься (покарання – ред.) – або це буде трибунал, або це будуть якісь інші інструменти. Той реєстр, який було започатковано в Рейк'явіку – реєстр збитків в Україні – це вже дуже серйозний крок.  Нещодавно Офіс Генерального прокурора вже оголосив підозру кільком російським генералам саме за екоцид. Це теж робота не одного дня і можу сказати, що якщо ми будемо рухатися такими точками неповернення, будемо рухатися кожний по своєму напрямку – сьогоднішня величезна підтримка міжнародної спільноти, юристів, країн Великої сімки – все свідчить про те, що у нас шанси достатньо високі. Наша задача – щодня працювати для досягнення нашої спільної мети.

Повертаючись до кейсу війни Іраку проти Кувейту, дослідивши ту історію, ті проблеми, які виникали під час доказів військових злочинів, ми зрозуміли, що важлива саме фіксація в конкретному місці, з конкретними прив'язками, де це було, відповідні фотографічні та відеоматеріали, яких, на жаль, в тому воєнному конфлікті не було. Тому багато кейсів були розглянуті, але не прийняті. Ми сьогодні робимо повну фіксацію всіх збитків, йде залучення правоохоронних органів, щоб не було потім сумнівів. Ще у 2022 році нашою командою було розроблено застосунок Екозагроза. Це офіційний застосунок нашого Міністерства, там є інформація про кожен випадок збитків або злочинів проти нашого довкілля. Тому, фіксуючи сьогодні збитки, відкриваючи всі дані, показуючи всьому світові, що це не вигадка, а це дійсно зафіксований факт, з яким навіть через 10 років буде важко сперечатись, ми точно можемо досягти нашої мети.