"Законопроєкт має бути справедливий". Данілов про мобілізацію

"Законопроєкт має бути справедливий". Данілов про мобілізацію

"Законопроєкт має бути справедливий". Про це заявив сьогодні, 2 лютого в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар РНБО України Олексій Данілов, коментуючи внесення до парламенту оновленого урядового законопроєкту про мобілізацію. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото з відкритих джерел

"Головне – щоб усе було справедливо"

"Давайте ми будемо розуміти, що захист нашої держави – це наш обов’язок, усіх громадян нашої країни. Це обов’язок, прописаний у нашій Конституції, у відповідних нормативно-правових актах. Хочу, щоб всі зрозуміли, що війна триває не тільки на лінії фронту, війна йде на всій території нашої країни", – зауважив передусім Олексій Данілов. І додав: усі мають бути залучені, усі мають працювати на перемогу України. Щодо законопроєкту про мобілізацію, секретар РНБО України наголосив: "Головне – щоб усе було справедливо. Слово "справедливість" лунає у нашого президента відносно цього законопроєкту як ключовий дороговказ у цьому питанні. Все має бути по справедливості", – зазначив Олексій Данілов. 

"Це вже право депутатів голосувати за цю норму чи в якийсь спосіб її змінити, відредагувати"

— Тобто суди в разі чого будуть накладати санкції і це прописано в законі?

"Коли ми з вами будемо говорити, що це прописано в законі, нам треба розуміти, що цей закон ми маємо мати",  — відповів Олексій Данілов на це запитання ведучої Українського Радіо Галини Бабій. "Зараз закону немає, є проєкт закону. Коли депутати Верховної Ради ухвалять цей акт, коли президент його підпише і він уже буде нормою закону, тоді ми зможемо говорити, що це норма закону. Сьогодні це проєкт закону, який депутати Верховної Ради можуть ухвалити в тій чи іншій редакції. Це вже право депутатів голосувати за цю норму чи в якийсь спосіб її змінити, відредагувати. Коли буде закон, тоді ми зможемо остаточно розглядати це питання", – сказав секретар РНБО України. 

"Консультації відбувалися з усіма без винятку учасниками цього процесу, в тому числі й з військовими"

— Ми знаємо, що цей законопроєкт зараз допрацьований і до нього, перш ніж внести його на обговорення у ВРУ, були внесені певні правки. Чи враховані тут якісь побажання військових в порівнянні з попередньою версією? Чи погоджені з ними певні пункти?

"Щодо того, що розуміється під словом "військові". У нас дуже велика кількість військових, величезна кількість людей сьогодні боронить нашу країну, за що їм велика шана. 

Ми з вами вибрали депутатів, які мають поставити крапку в цьому питанні. Консультації відбувалися з усіма без винятку учасниками цього процесу, в тому числі й з військовими. На засіданні Ставки попередня редакція неодноразово дискутувалася, але остаточно версія дороблялася в Кабінеті Міністрів, Міністерстві оборони відповідно. Думаю, ще будуть дискусії серед депутатів, чи треба норми правити, чи ні? Проте давайте дочекаємося остаточної редакції, щоб робити ті чи інші висновки, в якому вигляді буде цей законопроєкт. Головне – щоб він був справедливий", – наголосив Олексій Данілов.

 

 

КОНТЕКСТ

Уряд України 30 січня 2024 року затвердив оновлену версію проєкту закону про мобілізацію та передав її до Верховної ради. Про це повідомляється на сайті парламенту. А у Міноборони України, як повідомляє Суспільне, вказали, що коментарі та зауваження до законопроєкту були враховані спільно з Генштабом ЗСУ, урядом та народними депутатами.

Основні положення законопроєкту:

  • Грошове забезпечення визначено мінімумом у 20 тисяч гривень без урахування додаткової винагороди. Додаткова винагорода на період воєнного стану закладається від 30 до 100 тисяч гривень;
  • Визначається чіткий термін служби на період воєнного стану;
  • Люди з інвалідністю всіх груп звільнені від військової служби. А добровольці по мобілізації мають відстрочку на два місяці для розв'язання особистих питань і підготовки до мобілізації;
  • Щорічна основна відпустка під час дії воєнного стану протягом календарного року може надаватися частинами не менше 15 календарних днів. А звільнені з полону військові отримають додаткові 90 днів відпустки зі збереженням грошового забезпечення, якщо вони вирішили продовжити службу;
  • Не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАПі. Електронний кабінет пропонують створити на базі реєстру військовозобов'язаних "Оберіг".
  • Можна переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК. А вже після переїзду потрібно буде стати на облік за новою адресою;
  • Після мобілізації, всі громадяни проходитимуть обов'язковий військовий вишкіл 2-3 місяці. Людина не може бути відправлена одразу на фронт після мобілізації;
  • Облік роблять для всіх та виключають право на відстрочку від призову в державних службах;
  • Державні службовці бронюються як всі. Категорія "Б" та "В" — 50% від військовозобов'язаних в певному органі;
  • Голови міських та селищних рад, територіальних громад мають бронь. Військовозобов'язані, які працюють на посадах в органах місцевого самоврядування — 50% від військовозобов'язаних;
  • Строкова служба скасовується. Замість неї запроваджується базова військова підготовка. Людина віком 18-24 років самостійно обирає, коли пройти військову підготовку. Сама підготовка займатиме максимум 5 місяців, при цьому за людиною зберігаються її робоче місце, чого зараз немає в чинному законодавстві;
  • Встановлена підстава для звільнення з військової служби військовослужбовцям у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки верховного головнокомандувача;
  • Призовний вік знижується з 27 до 25 років.

Обмеження для ухилянтів

Накладати обмеження на ухилянтів пропонується через суд. На військовозобов'язаного можуть накласти:

  • тимчасове обмеження у праві на виїзд за межі України;
  • тимчасове обмеження фізичної особи у праві керування транспортним засобом;
  • арешт на кошти та інші цінності фізичної особи, які перебувають на рахунках та на зберіганні в банках чи інших фінансових установах, небанківських постачальниках платіжних послуг, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах депозитарних установ.

Суд розглядає вимогу військкомату протягом 15 днів, скарга на відмову в відкритті справи прийматиметься протягом 10 днів. Якщо сторони не з'явилися до суду, справа розглядатиметься у письмовій формі. Обмеження на ухилянтів накладатимуться на термін до виконання такою особою вимоги Територіального центру комплектування щодо виконання обов'язків військовозобов'язаного чи резервіста.

Що відомо про вручення повісток

Повістки приходитимуть також в електронний кабінет призовника. Громадяни будуть зобов'язані:

  • реєструвати електронний кабінет призовника — військовозобов'язаного;
  • проходити медичний огляд для визначення придатності до служби, згідно з рішенням ВЛК.

У законопроєкті прописана необхідність обов'язково мати при собі військово-обліковий документ та показувати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США