Вірус грипу циркулює повний рік ― інфекціоністка Менжуліна

Вірус грипу циркулює повний рік ― інфекціоністка Менжуліна

Циркуляція вірусу грипу триває повний рік, а не лише взимку. Це не той випадок, що він у січні-лютому відконцертував і десь зник. На цьому наголосила в ефірі Українського Радіо лікарка-інфекціоністка Євгенія Менжуліна. "Пригадаймо, що навіть історія "свинячого грипу" розпочалася свого часу в Україні саме влітку, коли приїхав перший турист і привіз цей вірус", ― нагадує лікарка. Також вона зазначила, вакцинуватися проти грипу А та Б потрібно протягом усього епідеміологічного сезону, який триває від початку осені до кінця весни. Євгенія Менжуліна розповіла докладніше про вакцини проти грипу, який саме штам циркулює і чи можна вживати препарати проти ковіду в лікуванні грипу.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

 

"Повний рік"

― Починається лютий, може скластися враження, що вже скоро весна, тож до чого та вакцина, вона вже не знадобиться. Вакцинуватися від грипу А та Б зараз потрібно?

Вакцинуватися проти грипу А та Б потрібно протягом усього епідеміологічного сезону, який триває від початку осені до кінця весни. Взагалі, циркуляція серед популяції вірусу грипу триває повний рік. Це не той випадок, що він у січні-лютому відконцертував і десь зник. Він розповсюджується й надалі, різниця лише в тому, що зменшується кількість звернень, знижується його активність, але все ж таки вірус циркулює. До речі, ми можемо зустріти випадки вірусу грипу і влітку, але чомусь це називають якимось "літнім грипом". Проте це звичайний вірус грипу, просто так трапилося, що захворювання розпочалося влітку. І пригадаймо, що навіть історія "свинячого грипу" розпочалася свого часу в Україні саме влітку, коли приїхав перший турист і привіз цей вірус.

Вакцини

― Які вакцини зараз використовують? Чи залишаються актуальними комбіновані проти вірусів А і Б?

Абсолютно так. Комбіновані вакцини є європейського виробництва ― Франція або Бельгія, а також є виробництво Кореї. Усі вони мають у собі 3-4 штами вірусу залежно від того, яка популяція була спрогнозована на фоні аналізу попередньої циркуляції вірусів. Навіщо нам потрібно знати, який безпосередньо штам циркулює? Задля того, щоб потім сформувати правильне насичення вакцини і підготувати імунітет людей до прийняття цих штамів.

Євгенія Менжуліна. Фото: mc.dsns.gov.ua

― Звісно, краще звернутися до лікаря у разі хвороби. А яке має бути лікування?

Якщо ми вже точно верифікували, що це вірус грипу типу А, Б або коронавірусна інфекція, то лікування треба розпочинати якомога швидше і воно специфічне. Препарати, які є в наявності, специфічні для вірусу грипу і тільки для вірусу грипу. Противірусні препарати, що застосовуються проти коронавірусної інфекції, застосовуються тільки проти коронавірусної інфекції. Перехрест цих препаратів і думка, що одна таблетка допоможе одразу від усіх вірусів, абсолютно хибна. Для когось ― одне, для когось ― інше. Я не хочу це зараз озвучувати на загал, бо всі побіжуть в аптеку і станеться колапс, як завжди це відбувається, коли озвучується хоч одна піґулка. Ні, ці піґулки вам прописує лікар, виходячи з того, який ви отримали результат аналізу. Ви можете проконсультуватися з лікарем онлайн, майже всі люди завжди на зв’язку зі своїми сімейними лікарями. Я розумію, що винятки є на тих територіях, де тривають бойові дії та проводиться масштабна евакуація населення. Там розпочинається симптоматичне лікування, чи то від лихоманки, чи то від інтоксикаційного синдрому. І бажано якнайшвидше отримати медичну допомогу, пораду з подальшою тактикою лікування.

"Маємо відповідати не лише за себе, а й за тих, хто поруч"

― Окрім звернення до лікаря, що залежить від людини? Як мінімум залишитися вдома, лежати, споживати багато рідини, спати. Ми часто нехтуємо цими порадами.

Ми просто жертви технологій. Ми віримо в те, що прийом однієї таблетки врятує нас раз і назавжди. Віримо в те, що на роботі без мене нічого не відбудеться, що я єдиний, неповторний і без мене навіть мурашка не зарухається. І ми почали нехтувати своїм здоров’ям і вірити в те, що ми всемогутні. Але це не так. Ті стреси, які ми переживаємо щодня, зробили з нас глибоких імунодефіцитних людей. Тому треба розуміти, що первинні прояви будь-якої респіраторної вірусної інфекції ― це може бути і не грип, а парагрип, риновірус, аденовірус тощо ― може потягнути за собою дуже важкі ускладнення. Тому перші кілька діб, коли є симптоматика розвитку такого захворювання, бажано провести вдома, відокремлюючись від загалу, щоб не наражати на небезпеку інших людей, і уважно прислухатися до сигналів, які посилає ваш організм. Якщо температура спокійно знижується відповідними препаратами, приймайте їх. Якщо ви розумієте, що температура не бореться і краще не стає, неодмінно звертайтеся по допомогу до лікаря. Якщо протягом трьох діб ви відчуваєте, що все більш-менш добре і захворювання починає іти на спад, то почекайте ще два дні на лікарняному вдома і вийдіть через п’ять днів здоровою людиною, яка не несе загрози для загалу. Через три дні при багатьох інфекційних захворюваннях ви ще є вірусоносієм і розповсюджувачем інфекції. Тому бігти бігом на роботу або виштовхувати дитину в садочок, коли ще трохи є зеленого вмісту у носовій порожнині, не варто. Маємо відповідати не лише за себе, а й за тих, хто поруч.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США