Всі наші БУКи будуть переведені на можливість стріляти іншими ракетами — Гетьман

Всі наші БУКи будуть переведені на можливість стріляти іншими ракетами — Гетьман

Україна розробляє зенітно-ракетний комплекс і систему ППО власного виробництва. Як раніше заявив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін одна з таких гібридних установок успішно знищила російський дрон-камікадзе типу Shahed на відстані дев'яти кілометрів вночі 17 січня. Військовий аналітик Олексій Гетьман в ефірі Українського Радіо впевнений, що таким чином ЗСУ посилять свої позиції на фронті. У системі гібридної ППО залучений комплекс БУК, що був на озброєнні в української армії, тільки замість радянських ракет там можуть використовуватися сучасні, які Україні постачають міжнародні партнери і які у них є у великій кількості. "Це дуже хороша новина. Всі БУКи, що в нас залишилися, будуть переведені на можливість стріляти іншим ракетами".

Крім того, аналітик прокоментував питання озброєння ЗСУ міжнародними партнерами та пояснив чому не варто боятись розширеного аудиту поставок зброї країнами ЄС.

0:00 0:00
10
1x

На фото ЗРК "Бук-М1" Збройних сил України. defence-ua.com

Засоби ППО та снаряди до артсистем

Щоб успішно вести бойові дії проти РФ, Україні потрібні засоби ППО, снаряди для артилерійських систем і багато іншого, переконаний Олексій Гетьман. Безумно, що перемовини в Давосі впливають на постачання зброї, особливо якщо там відбуваються безпосередньо зустрічі лідерів країн. І ці результати потім погоджуються на Рамштайні. Військовий аналітик додає, що на Рамштайні не ухвалюються рішення, що саме постачати – там погоджуються раніше ухвалені на найвищому рівні рішення: коли, в якій кількості і якою логістикою постачати озброєння. "Це робоча нарада, де відпрацьовуються ті рішення, які вже було ухвалено раніше. Втім, можуть бути ухвалені просто якісь додаткові рішення".

Україна буде робити і далі свою роботу, але вже без очікування Taurus

Допомога від Німеччини йде у великій кількості і загалом вона цього року оцінюється у 7 мільярдів євро. А от щодо поставок саме далекобійних ракет Taurus, де "за" проголосувало 178 депутатів Бундестагу, а "проти" 485 – це, за словами Олексія Гетьмана, наслідок активної роботи російської пропаганди, яка формує таким чином думку громадян Німеччини. А керівництво цієї країни вже рухається далі згідно настроїв всередині держави. "Таке голосування виглядає щонайменше дивно. Ці ракети Україні потрібні, щоби досягати успіхів на полі бою і руйнувати склади в тилу росіян. Бо ми маємо право атакувати військові об'єкти в РФ. Це б також скоротило ту кількість грошей, яку передають нам німці. Боятися ескалації? Це і є вже максимальна ескалація. Ми будемо робити і далі свою роботу, але вже без очікування цих ракет. Після такого голосування можна поставити на цих ракетах хрест і використовувати інші ракети. Ми візьмемо це до уваги". Ми бачимо лише вершину айсберга, додав військовий аналітик (за словами заступника голови Комітету Верховної ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгора Чернєва - "законопроєкт було відхилено не по суті, а через порушення процедури й намагання використати це для вузькопартійного піару. План внести на розгляд Бундестагу спільний законопроєкт усіх фракцій залишається у силі" – ред.).

Фінансування від США лише призупинено

Фінансування від США лише призупинено, переконаний Олексій Гетьман. Він впевнений, що рішення про допомогу все ж таки буде ухвалене, бо певні політичні сили в США мали досягнути своїх політичних цілей. "Це не дуже добре характеризує наших друзів зі Сполучених Штатів, але ми маємо розуміти, що вони ставлять інтереси своєї країни вище інтересів всього світу в цій війні". 

Це добра реклама SCALP  і  Patriot 

Щодо історії з ураженням літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і пошкодження ІЛ-22, то, з точки зору демонстрації можливостей західної зброї, це стало чудовою рекламою того озброєння, яке використовує Україна зараз, переконаний Олексій Гетьман. Він додає, що є багато повідомлень про погіршення взаємин між Росією і Китаєм: мовляв ті ракети, які росіяни так рекламували, виявилися дуже вразливими, принаймні тими засобами ППО, які Україні дають міжнародні партнери. Тому вони ніби розчаровані китайцями. "Тому це добра реклама SCALP та системам ППО, які нам передають наші партнери, в тому числі Patriot. Я впевнений, що це буде працювати на те, що нам збільшать допомогу і продовжать надавати зброю, якою ми вражаємо ворожі цілі дуже ефективно". 

БУКи стрілятимуть різними ракетами 

Щодо серійного виробництва гібридної системи ППО, то Олексій Гетьман розповів, що Україна розробляє зенітно-ракетний комплекс і систему ППО власного виробництва. "В нас був БУКівський комплекс в доволі великій кількості. Там не дуже велика дальність – 40-50 км. Це радіолокаційна станція пускової установки. Вони залишилися у великій кількості, а ракет до них не було. Тому вирішили спробувати інші ракети поставити на ці пускові установки і спробувати їх адаптувати, щоб вони були сумісні. Це не так складно було зробити. І от це було випробувано. Ці ракети використовуються зараз, як зенітні ракети. Залучився той самий комплекс БУК, що був, тільки замість радянських ракет, які були, можуть використовувати сучасні ракети, які нам постачають наші партнери і які у них є у великій кількості. Це дуже хороша новина. Ми суттєво посилили своє ППО. Таких комплексів багато, а ракет до них нам можуть постачати у великій кількості. Всі БУКи, що в нас залишилися, будуть переведені на можливість стріляти іншим ракетами". 

Україні треба атакувати місця запуску ракет, а не лише перехоплювати — Олексій Гетьман

Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка Олексія Гетьмана

Щодо оборони, то ми про це знали декілька місяців тому

Щодо зміни стратегії і можливих закликів міжнародних партнерів до переходу України в оборону, то це робиться для того, щоби "зупинити таку велику кількість мобілізованих росіян. Тим паче нам треба зараз тримати оборону, бо ворог планує найближчим часом наступальні дії. Це не щось нове. Говорилося на всіх рівнях, що нам треба будувати професійні споруди і витримати цей удар росіян, який взимку планується. А потім одночасно готуватися вже до наших весняних і літніх наступальних дій. Це нормальний рух, про який ми знали ще декілька місяців тому". 

Україна погоджує стратегічні дії з партнерами з блоку НАТО

17 січня в Брюсселі пройшла перша зустріч Ради Україна-НАТО. За словами Олексія Гетьмана "ми погоджуємо не тактичні але принаймні стратегічні дії з нашими партнерами з блоку НАТО, тому що доносимо до них, що ми плануємо робити на полі бою. І це є підґрунтям того, чому нам потрібна та чи інша зброя. Коли відбуваються зустрічі і ми просимо передати нам зброю – добре, це рішення буде ухвалено і зброя буде нам передана. В якій кількості? Це залежатиме від того, що ми плануємо робити на полі бою. Ці зустрічі мають відбуватися: ми показуємо, що плануємо, принаймні те, що не є під грифом таємно. І тоді ми погоджуємо певні дії, певну кількість і певний вид озброєння". 

Треба не ухилятися від аудиту, а намагатися його прискорити і збільшити, щоб він був глобальним

До 1 лютого європейська служба зовнішніх зв'язків хоче провести аудит поставок зброї країнами ЄС в Україну з тим, щоби він був представлений на саміті лідерів ЄС. Там буде затверджуватися план фінансування на 50 млрд євро для України. Олексій Гетьман зауважив, що наші друзі з Євросоюзу дуже повільно ухвалюють рішення про фінансування у 50 млрд. "Якщо є припущення у них, що ми не так використовуємо гроші чи не так використовуємо зброю, то я впевнений, що наше військово-політичне керівництво має бути зацікавлене і запрошувати, щоб був проведений аудит. Це підштовхне наших партнерів з Євросоюзу нас фінансувати. Тут треба не ухилятися від аудиту, а навпаки його ще і намагатися прискорити і збільшити, щоб він був глобальним".