Треба дати Україні найбільше зброї та допомоги. Леонов про злам на Заході

Треба дати Україні найбільше зброї та допомоги. Леонов про злам на Заході

Раніше війна в Україні була війною України проти агресора Росії, а зараз усе більше думок, що не можна дати РФ перемогти тут, бо тоді вона полізе в Європу. Це зазначає в ефірі Українського Радіо виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов. Він прокоментував дискусії на цьогорічному форумі у Давосі. Як констатує експерт, не лише на цьому форумі з'явився інший рівень розмови з європейцями: "якщо не хочете воювати завтра, ви маєте погодитися віддавати Україні найбільше зброї та допомоги".  Це дуже важливий злам у західній думці, вважає Леонов. Він також зауважує, що санкції проти Росії діють. Хоча Україні хотілося б більше. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

"Якщо не дати раду в Україні, конфлікти розповзатимуться"

—   Давайте дуже коротко нагадаємо про давню історію Давоського економічного форуму та України. Як ви вважаєте, Україна є на першому місці на цьогорічному форумі?

Усе одно війна триває і вона несе загрози світу, тому війну в Україні обговорюють. Тим більше, що є наслідки для світу: він розхитався через агресію Росії і, власне кажучи, ми бачимо, що є війна на Близькому Сході, є загроза розширення цієї війни, є загроза великих війн на Далекому Сході – Північна Корея проти Південної, Китай та Тайвань. Ще одна зона ризику – Китай-Філіппіни. І багато хто говорить, що тригером стала агресія Росії проти України, тому що вона зламала правила. Ця війна почалася в 2014 році й фактично після того, як РФ незаконно анексувала Крим, вона зруйнувала той світ, який був влаштований в 1945 році в тому ж Криму під час Ялтинської конференції після завершення Другої Світової війни. Таким чином, світ усе далі й далі розхитується та несе нові загрози. Наприклад, тільки можлива війна на Тайвані за оцінками того ж Форуму у Давосі може коштувати світові 10 % від глобального ВВП. Це буде нова глобальна криза і, безумовно, всі розуміють, що якщо не дати раду в Україні, то конфлікти будуть розповзатися і світ занурюватиметься в хаос.

Олександр Леонов. Фото: Вільгельм Смоляк 

"Санкції проти Росії діють" 

— Наскільки найбільші грошові "мішки", які зустрічаються в Давосі, можуть вплинути на те, щоб зупинити Путіна та змусити його поважати міжнародне право? Й наскільки діють економічні санкції проти Путіна? 

Санкції діють і це доводиться визнавати і в самій Росії, бо є великі проблеми, наприклад, з авіацією, де протягом одного дня можуть статися поломки декількох літаків. Тільки протягом грудня було 15 поломок у повітрі. Мова йде і про обмеження постачання до Росії комплектуючих. Є проблема з порушеннями (режиму санкцій – ред.), але світ рухається в напрямку, коли такі порушення будуть кримінальним злочином. В Європі вже завершені переговори між Іспанією, яка головувала в ЄС, і Європарламентом. Будемо сподіватися, що це рішення буде ухвалено.

Росія втратила європейський енергетичний ринок – а вона туди відправляла десь 70 % своїх нафти і газу. РФ намагається обходити санкції і постачати їх на кораблях, але це вже інша категорія. Зростають ризики і зменшується маржа надходжень. Коли в Росії кажуть, що отримують мільярди доларів, то, як виявилося, третина – це приписки, третина – це фактично маніпулювання з методологією. Тож надходження грошей значно зменшується. Більше того, гроші, які задекларовані, Росія не може забрати: вони торгують у національних валютах і, наприклад, рупії на десятки мільярдів доларів зависли в Індії і Росія не знає, що на них купити. Індуси пропонують фільми та інше. Тому санкції діють. 

Безумовно, нам хотілося б більше. Останнє розширення санкцій було важливим, бо воно зачепило алмази, але залишився ще один напрям – "Росатом", який має бути під санкціями. На превеликий жаль, зараз світ ще не готовий, щоб їх запровадити, тому що є проблема постачання Росією десь 50 % всього збагаченого урану на світовий ринок через те, що десь ці 50 % видобуває Казахстан. Це великий шмат ринку, який закрити не можна. Проте зрушення є і в переговори втрутилася Франція.  На Путіна впливати важко, але світові великі грошові "мішки" можуть вплинути на країни, які ставляться до Росії нейтрально, але їй допомагають. Це Туреччина, Індія та Китай. Вони побоюються санкцій, в першу чергу Китай, тому він не постачає зброю напряму. Однак, тим не менш, плати і товари подвійного призначення вони в Росію постачають і важливо зробити так, аби цього не було. 

"Російська економіка настільки заточена під війну, що РФ мусить війну продовжувати"

— За прогнозами журналу The Economist на 2024 рік зростання ВВП, наприклад, у Нідерландах становитиме всього лише 0,3 %, в Німеччині – 0,9 %, а в Росії – 1,4 % приросту. Як це розуміти?

У Німеччини та Нідерландів розмір економіки такий, що це великі гроші насправді. Що стосується Росії, то це прогноз для них не дуже добрий, оскільки вони сподівалися на вдвічі-втричі більше зростання через те, що зараз вони "накачують" оборонку. Все це зростання відбувається за рахунок оборонної промисловості й треба віддати їм належне – вони переводять країну на військові рейки. Але тут є велика небезпека: наприклад, СРСР під час розвалу вийшов на витрачання приблизно 30 % ВВП на оборонку і війна в Афганістані забирала великі гроші. Саме тому й було ухвалене рішення виводити війська, економіка не справлялась. Зараз Росія вже витрачає на війну 40 % і більше й багато економістів говорять, що Кремль веде країну в глухий кут. 

Навіть якщо Росія переможе (а цього не станеться), їхня економіка настільки заточена на війну, а європейський ринок закритий, що вони дійсно мають війну продовжувати. Саме тому в Європі багато говорять про те, що російська агресія буде тривати. Це дуже важливий злам у думці, бо раніше війна в Україні була війною України проти Росії, то зараз все більше і більше думок про те, що не можна дати РФ перемогти тут, бо тоді вона полізе в Європу. Це зовсім інший рівень розмови з громадянами: якщо ви не хочете воювати завтра, ви маєте погодитися, що мусите віддавати Україні найбільше зброї та допомоги. 

"Серед заможних людей Росії наростає роздратування"

— Я була в Давосі на форумі декілька разів і пам’ятаю, як вільно там почувалися російські олігархи. Як ви вважаєте, чи переживають вони зараз, що їх не приймають? Росіян взагалі немає на економічному форумі у Давосі?

Думаю, так, бо це був статус та можливість говорити напряму із сильними цього світу. Вони звикли до свого статусу, становища і того, що гроші відкривають будь-які двері. А зараз їх буквально виганяють з європейського дому, бо знають їх як бандюків, які не можуть бути присутніми в нормальному будинку. Тому вони змушені навіть повертатися в Росію, як це зробив голова "Альфа-груп" (Михайло Фрідман – співтворець, співвласник та голова наглядової ради директорів російського консорціуму "Альфа-груп" – ред.)  Якщо згадати всі перехоплені телефонні переговори між російськими недоолігархами, заможними людьми, то наростає роздратування цією ситуацією. Всі вони теж вважали, що "Київ за три дні" і ніхто не буде зважати на ситуацію, а вони отримають Україну як ще один ресурс для того, щоб розподілити його і далі наживатися. Кажуть, що вони вже "нарізали", хто буде відповідати за Київ, хто – за Донбас та інше. Але вийшло зовсім інакше.

Ілюстративне фото: weforum.org

 — Але, тим не менше, російську делегацію кличуть назад на перемовини. Зокрема, днями міністр закордонних справ Швейцарії закликав до пошуку шляхів залучення Росії до обговорення української "формули миру". Як ви сприйняли цю новину?

Цікавим є те, що він сказав саме про "українську формулу миру". Ми розуміємо, що для того, щоб остаточно завершити цю війну, участь Росії має бути, як, наприклад, була участь Німеччини і Японії, коли закінчилася Друга світова. Вони мають підписати якийсь акт. Вочевидь, що просто так Росія це не зробить і її треба змусити,  в тому числі економічними санкціями, компенсацією українських втрат, адже українська економіка зруйнована російськими ударами і війною. Росія має відповідати за всі злочини, які були скоєні в Україні і в цьому зацікавлена не тільки Україна, але й весь світ. Бо якщо цього не станеться, війна може повторитися в будь-якому куточку світу. 

 "Китай розглядає війну в Україні як можливість встановлення нового світового порядку"

— На форумі в Давосі відбулася чергова зустріч радників провідних світових держав щодо української "формули миру". На цій зустрічі була присутня 81 країна, що на 15 країн більше, ніж торік. Однак є критики, які кажуть, що збільшення кількості країн не переходить в якість. Країни Глобального півдня не були  присутніми на нашій зустрічі, хоча китайська делегація на форумі у Давосі є.

Я згоден з критиками, тому що збільшення кількості учасників не переходить в якість – якісь документи, які б засвідчили, що Росія все більше і більше потрапляє в ізоляцію. Щодо Китаю, то йому взагалі не цікава "українська формула миру". Йому цікава "китайська формула миру", яку він начебто презентував. Крім того, Китай розглядає цю війну як можливість встановлення нового світового порядку. І під час останнього візиту Сі Цзіньпіна до Америки і переговорів з Джо Байденом він практично прямим текстом сказав: "давайте ми світ поділимо, ви не будете заважати нам, а ми – вам". Ми розуміємо, що Росія у цьому випадку потрапляє в зону впливу Китаю, адже Китай не розглядає РФ як велику суб’єктну країну.