"Стійкість, можливості та інвестиції" — Хром'як про меседжі Українського дому в Давосі

"Стійкість, можливості та інвестиції" — Хром'як про меседжі Українського дому в Давосі

Війна в Україні – не локальний конфлікт у Східній Європі, а глобальний виклик для всього світу. І саме на цьому цьогоріч концентруватиме свою роботу Український дім у Давосі, розповіла його виконавча директорка Уляна Хром'як. "Від того, як війна закінчиться, залежить розвиток низки інших конфліктів у світі. А також геополітична карта на найближчі 10 років", – вважає Уляна Хром'як. І додає: "цього року основними нашими меседжами будуть, перш за все, стійкість, можливості та інвестиції". Саме через них Київ хоче донести світові, що "інвестиції в українську перемогу – це фактично стратегічна інвестиція в глобальну безпеку. Сподіваюся, в нас буде предметна дискусія і, відповідно, хороші результати".

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: weforum.org

 "Цього року основними нашими меседжами будуть стійкість, можливості та інвестиції"

— 15 січня розпочинає роботу Український дім у Давосі. Наскільки масштабні заходи заплановані цього року? 

Цього року Український дім відкриє свої двері вшосте і стане ключовим майданчиком України на міжнародній політичній та економічній арені. З-поміж гостей ми традиційно очікуємо президентів та прем'єрів ключових країн, керівників найбільших світових корпорацій, провідних мислителів, громадських діячів та інших представників. Цьогоріч Український дім пропонує велику програму за участі представників глобального світового бізнесу, перших осіб України і наших міжнародних партнерів. Повна програма Українського дому є на нашому сайті. 

— Президент України до вас завітає?

Ця інформація поки не підтверджена, але ми з нетерпінням очікуємо. Будемо дуже раді бачити. Готуємося.

— Розкажіть про дискусійні майданчики, в яких братимуть участь українські представники уряду

Зараз я можу коментувати тільки ті майданчики, які представлені в рамках Українського дому. Ми будемо обговорювати і економічний напрямок, і підтримку на міжнародному рівні, і дипломатичні відносини, і що Україна може надати світу. Про це, зокрема, буде говорити міністр цифрової політики Михайло Федоров. Тому цього року основними нашими меседжами будуть, перш за все, стійкість, можливості та інвестиції. Це три основні меседжі, навколо яких будуть побудовані наші дискусійні майданчики. 

Все, що відбувається в Україні за останні два роки – це стійкість. Україна бореться за свободу та демократію. Тому, підтримуючи Україну, світ відстоює свої цінності та політично-економічну стійкість світових демократій. Попри війну і численні виклики, Україна залишається країною з величезними можливостями для світу. Тому ми будемо говорити про продовольчу безпеку, про ІТ-сектор, українські стартапи, технології, логістику і так далі. Інвестиції – теж дуже важлива і актуальна тематика. Ми будемо обговорювати післявоєнне майбутнє України, нашу роль у підтримці глобального зростання та стабільності. Так само, як і інвестиції в українську перемогу – це фактично стратегічна інвестиція у глобальну безпеку. Сподіваюся, в нас буде предметна дискусія і, відповідно, хороші результати.

"Війна в Україні – глобальний виклик для всього світу"

— Як на ваш погляд зараз варто привертати увагу світових лідерів до питань допомоги?

Це дуже важливе питання, тому що ми конкуруємо за увагу до України з іншими країнами. І ми повинні переконати світ у тому, що війна в Україні – це не локальний конфлікт у Східній Європі. Війна в Україні – це глобальний виклик для всього світу. І від того, як вона закінчиться, залежить розвиток низки інших конфліктів у світі. А також геополітична карта на найближчі 10 років. Тому ми фокусуємося на цьому і хочемо продемонструвати всім, що успішна і безпечна Україна – це запорука безпеки та спокою наших ключових партнерів.

— Робота Українського дому в Давосі відбувається одночасно з Всесвітнім економічним форумом – це допомагає вам привертати увагу до України?

Допомагає. Ми в Українському домі підсилюємо ті меседжі, які уряд і перші особи України, зазвичай, доносять на Всесвітньому економічному форумі. Це прекрасна платформа доповнити один одного, бо в нас однакова мета, але різні інструменти її досягнення. 

— Чи може Український дім прислужитися в питанні залучення інвестицій?

Це одне з наших пріоритетних питань. У нас буде дуже багато дискусій стосовно відновлення України, стосовно можливостей. Залучені будуть і представники Європейського банку реконструкції та розвитку, інших потужних інвестиційних компаній. А оскільки це економічний форум, то питання інвестицій буде одним з ключових і в рамках Українського дому. Ми дуже сподіваємося, що залучимося підтримкою додаткових інвесторів. Як відомо, уряд України багато працює над економічним розвитком України і вже має певні напрацювання. Є певні і страхові домовленості на міжнародному рівні – страхування воєнних і політичних ризиків. Тому ми, перш за все, будемо підсилювати ці контакти. А також долучати до ініціатив, напрацьованих Міністерством економіки України, інших світових гравців.

Уляна Хром’як.  ФОТО: ukrainehousedavos.com

 "Тематика Міжнародного економічного форуму – це довіра"

— Чого чекати від світової економіки в цьому році? Наскільки широкими плануються ці дискусії в програмі Українського дому?

Тематика Міжнародного економічного форуму – це довіра. Це дуже важливе слово на сьогоднішній день. Тому буде багато дискусій стосовно довіри, як партнерів, так і, взагалі, імплементації тих чи інших стратегій на глобальному рівні, які були започатковані раніше. Я сподіваюся, що Україна буде підтримувати ті тренди, які обговорюватимуться на основному майданчику Всесвітнього економічного форуму. А також питання пріоритетів, які стоять перед Україною. Бо ми зараз в непростій ситуації стосовно розвитку економічного потенціалу і так далі. Тому нам потрібно також мати свою адженду і лобіювати ті речі, які цікаві безпосередньо нам. 

— Чи планується обговорення теми війни і допомоги Україні з боку партнерів?

Це теж заявлене питання в програмі Українського дому. У нас буде спеціальна панель, присвячена війні. На ній будуть представлені жінки, які сьогодні воюють. Буде дискусія. Жінки будуть ділитися тим, як вони теж беруть участь у бойових діях. Ми будемо говорити також про стан війни, про потреби і яким чином прискорити нашу перемогу. Йтиметься і про людський капітал. Тому що війна принесла в Україну дуже багато питань і проблем, пов'язаних з людським капіталом.