"З собакою не можна домовитися. Собака не візьме хабара" — Павло Лапін

"З собакою не можна домовитися. Собака не візьме хабара" — Павло Лапін

"Ми розвиваємо різні напрямки службового собаківництва: це пошукові собаки, патрульно-постові, собаки-терапевти, собаки-детектори", – розповів в ефірі Українського радіо Павло Лапін, начальник відділу розвитку персоналу філії "Відомча воєнізована охорона" АТ "Укрзалізниця". І попри те, що пасажири на вокзалах проходять через рамки металодетектора, а багаж проходить через рентгено-телевізійний інтроскоп, саме собачий носик є об’єктивним біологічним детектором, який часто дозволяє нам виявити предмети і речі, заборонені для перевезення. В роботі з собакою важливо те, що з нею не можна домовитися. Собака не візьме хабара. Собака об’єктивно реагує на всі ризики і загрози, які вона бачить", – додав Павло Лапін, начальник відділу розвитку персоналу філії "Відомча воєнізована охорона" АТ "Укрзалізниця".

0:00 0:00
10
1x

Вівчарка малінуа у кінологічному центрі "Укрзалізниці", Київ, 16 грудня 2023 р. Фото: Суспільне

Днями у Києві відкрили кінологічний центр, де навчатимуть службових собак виявляти заборонені до перевезення у поїздах предмети. Але й раніше ми могли бачити в потягах поліцейських з собаками. Чи ви співпрацюєте?

Ми співпрацюємо з Національною поліцією, адже об’єкти Укрзалізниці – це об’єкти критичної інфраструктури. Але у нас започатковані нові процеси і форми діяльності, де ми залучаємо і виховуємо власних службових собак. Укрзалізниця виступає сьогодні єдиним загальнонаціональним системним перевізником. Саме завдяки Укрзалізниці кожен може дістатися в будь-який куточок нашої країни. Для перевізника також важливою є можливість перевозити вантажі. Вкрай важливий аспект перевезення залізницею – це безпека. Саме в забезпеченні безпеки на вокзалах, в парках станцій, на протяжних ділянках нам допомагають наші службові собаки.

Я для себе нещодавно зробив відкриття: відповідно до правил бухгалтерського обліку, службові собаки обліковуються, як неживі істоти, як спеціальні засоби. Мене це дуже здивувало, адже ми так не позиціонуємо наших чотирилапих помічників. Для нас наші службові собаки – це наші напарники, це повноцінні співробітники Укрзалізниці. Вони кожного дня з нами на постах.

Кінологічний центр – це наш обов’язок по відношенню до наших чотирилапих друзів, напарників, партнерів забезпечити їм домівку, забезпечити їм комфортні належні умови перебування. У нас, наприклад, створені вольєри для перебування мами і цуценят з теплою підлогою. Окрім цього, в кінологічному центрі створена невелика ветеринарна клініка, яка надає медичну ветеринарну допомогу нашим собакам. Собака завжди працює в парі з працівником. Собака і кінолог – це єдиний організм. Собаку можна навчити багато чого, але без кінолога собака не може працювати.

Розкажіть про кінологів, які працюють з собаками. Це – працівники Укрзалізниці чи наймані працівники?

Основне ядро – це професійні кінологи, які працювали і працюють в Укрзалізниці. Але оскільки ми постійно розширюємо штат службових собак, ми запрошуємо на роботу кінологів. Якщо хтось бажає доєднатися до нашої кінологічної служби, ми радо запрошуємо на роботу.

Скільки собак у вашому центрі?

В центрі, який відкрився днями, нині 14 собак. Це дуже непрості собаки. Це собаки, які задіяні в охороні вокзального комплексу станції "Київ пасажирський". Там є дорослі собаки, які переїхали з інших регіонів і навіть з інших країн. Це підготовлені собаки, нам їх подарували. Також в центрі є наші цуценята породи малінуа, народжені у нас. Вони зараз виховуються, як собаки-детектори. Їхнє головне завдання буде – відшуковувати на вокзалі предмети і речі, заборонені до перевезень.

Як обирається порода собак? Чи існують якісь вимоги до неї?

Найчастіше у службових собак є певні особливості. Наприклад, німецькі вівчарки і малінуа – це найчастіше пошукові собаки. Вони також можуть бути патрульно-постовими собаками. Ретрівери можуть використовуватися, як собаки-терапевти. Собаки невеликих порід, які можуть проникати через щілинки, отвори у вагонах, можуть також використовуватися для пошуку заборонених предметів.

Ваш центр – єдиний в Україні?

Ні, у нас загальна кількість підрозділів воєнізованої охорони в мережі залізниці – близько 100. А кількість службових собак – 150. Наші собаки знаходяться по всій Україні, тому що ми охороняємо об’єкти критичної інфраструктури: мости, тунелі, віадуки. Там також присутні службові собаки. Головна їхня роль – це вчасно подати сигнал про наближення сторонньої особи. Є собаки, які патрулюють парки станцій. Їхнє завдання – затримати порушника або викрадачів вантажів. Собаки на вокзалах – це собаки-детектори і собаки-терапевти. Тобто є різні напрямки службового собаківництва, які ми розвиваємо.

Розкажіть, як встигли себе проявити собаки, в якій ситуації і чим допомогли?

У нас є собака-терапевт Емма, яка працює в спеціальних зонах для перебування дітей, перебування наших Героїв-військових. Дуже часто поїздка сама по собі є стресовим явищем. От саме для подолання такого стресу у нас працюють собаки-терапевти. Це ретрівери, які приходять на вокзал зі спеціальним кінологом і працюють терапевтами. Спочатку Емма працювала тільки з дітьми, але згодом ми побачили, що і дорослі хочуть спілкуватися з собаками.

На станціях "Київ пасажирський", "Дніпро головний", "Харків" започатковані нові форми безпекової діяльності. Це перевірка пасажирів на безпеку. Пасажири мають пройти через спеціальні рамки металодетектора, а багаж проходить через спеціальний прилад, який називається рентгено-телевізійний інтроскоп. Адже ми відповідаємо за безпеку наших пасажирів. Кожен, хто пройшов таку перевірку, може бути впевнений, що в потязі немає пасажирів, предметів і речей, заборонених для перевезення. Отже, поїздка може бути безпечною. І одним з аспектів цієї роботи є робота собак-детекторів. Адже не зважаючи на суперсучасну техніку, саме собачий носик є об’єктивним біологічним детектором, який часто дозволяє нам виявити предмети і речі, заборонені для перевезення. В цьому напрямку наші службові собаки працюють дуже ефективно.

В роботі з собакою важливо те, що з нею не можна домовитися. Собака не візьме хабара. Собака об’єктивно реагує на всі ризики і загрози, які вона бачить.

Скільки триває робочий день службових собак?

Є нормативні документи, які абсолютно чітко регламентують їхню роботу. Вони не можуть працювати постійно. Їхній носик і лапки повинні відпочивати. На вокзалі є приміщення, в яких вони знаходяться. Кінологічний центр – це їхня домівка, а вокзал – це їхнє робоче місце. Після певної частини роботи, собаки йдуть відпочивати.

Службові собаки працюють тільки в межах міст чи можуть виїжджати до інших міст чи навіть країн?

Собаки можуть пересуватися в межах міст. Для цього є спеціальні автомобілі. Як виняток, іноді вони можуть пересуватися потягами. Наприклад, нещодавно ми передавали цуценят з Києва до Харкова і Львова потягом.

А чи можуть кінологи забирати собаку до себе додому?

По відношенню до собак, які працюють з людьми, є такий термін, як соціалізація. Собака повинна бачити і знати людей, знати всі аспекти людської діяльності. Тому часто собак забирають додому. Вони з ними живуть, гуляють з дітьми тощо.

Чи існують окремі програми для підготовки собак? Чи це загальні правила, за якими працюють кінологи?

Існують загальні правила поводження зі службовими собаками. Вони стосуються медичної допомоги, харчування, норм видачі корму тощо. Але зараз, оскільки з’явилися різні напрямки, з’являються нові форми і методи підготовки. Ми намагаємося залучати інструкторів, співпрацювати з міжнародними організаціями, з вітчизняними університетами. Наступного року у нас заплановане підвищення кваліфікації наших кінологів. Наші кінологи беруть участь у вебінарах і активно вчаться.

Як екіпіровані собаки?

Це – спеціальні намордники, повідки, нашийники, жилети, окуляри і навіть спеціальні засоби для вух, коли собака їде в тир. Вони повинні звикати до вибухів, до гучних пострілів.

В яких містах на вокзалах можна побачити собак?

В Києві, Дніпрі, Харкові та інших містах. Собаки чергують в часи пік, коли велика кількість пасажирів. Але якщо ви не побачите на вокзалі собаку, це не означає, що її там немає.