В Україні зняли серіал про будні війни в стилі мок'юментарі

В Україні зняли серіал про будні війни в стилі мок'юментарі

Телеканал "Суспільне Культура" готує презентацію нового телесеріалу в жанрі мок'юментарі "Карлос в Україні". Створенням його займалась команда продюсера і режисера Нікіти Торжевського, яка в січні 2023-го перемогла у мистецькому конкурсі Суспільного Мовлення на виробництво телевізійного комедійного шоу. 

За сюжетом, американський журналіст Карлос приїжджає до України, аби зняти документальний проєкт про цивільних українців під час війни ― і разом з ними переживає чимало пригод, особистих випробувань і трансформацій. Головну роль в серіалі зіграв український актор Карлос Суареш, також в ролях задіяні Ірма Вітовська, Даніель Салем та інші відомі актори. Що таке мок'юментарі і чому це такий рідкісний звір в Україні, ведучі РанокПро Анна Заклецька та Денис Денисенко дізнавались у супервайзера серіалу та продюсер Суспільне Культура Лук’яна Галкіна.

 

Фото: Суспільне

Що привело вас до цього проєкту і чи плануєте ви продовження?

Це експеримент для нас, оскільки це перший ігровий проєкт Суспільного загалом. Тобто, це повноцінна ігрова історія і дуже недорогий за ринковими мірками серіал ― створений, до речі, за підтримки наших французьких партнерів CFI. Ми такого ще не робили. І ми покладаємо на цей проєкт великі надії.

У мок'юментарі загалом як у жанру передбачена комедійна складова. Але ми не позиціонуємо цей серіал як розважальний. Не хочеться говорити заїжджені фрази про терапевтичний ефект тощо. Проте це можливість трохи під іншим кутом подивитись і пережити наш спільний досвід. Хоча це історія про американського журналіста, ми вставили туди чимало соціальних складових. Це одна з причин, чому цей проєкт був підтриманий Суспільним ― в нього глибше підґрунтя, ніж може видатись на перший погляд. 

Поясніть, про що ви?

Наприклад, Карлос ― американський журналіст, але він чудово розмовляє українською. Чому? ― тому що один з його батьків є українцем, який колись емігрував до Штатів. Я говорю "один з батьків" ― тому що у нього два батьки, це одностатева пара. Для нас це дуже важлива історія, тому що це одна із ключових цінностей Суспільного ― відсутність стереотипного таврування, дискримінації за будь-якою ознакою. І ми показуємо людину, яка зростала у теплій люблячій сім’ї, незважаючи на стать батьків персонажа. 

Окрім лінії власне Карлоса, у нас є лінія волонтерів ― і за їхніми стосунками також цікаво спостерігати. Один з волонтерів займається цією діяльністю з 2014 року, інший ― долучається до його центру в 2022 році. Він мало що вміє, але в нього щире бажання бути корисним. Лінія волонтерів розвивається з першої до 12-ї серії як наскрізна. І ми бачимо, як розвиваються їхні стосунки ― коли вони роблять одну справу і стають не просто колегами, а ще й друзями. 


Виконавець головної ролі Карлос Суареш. Фото: Суспільне 

Жанр мок’юментарі досить рідкісний для України. Як би ви охарактеризували його?

Мок’юментарі ― це псевдодокументальний жанр. Тобто, це ігрове кіно, яке маскується під документальне. Це від слова "mockingbird" ― "пересмішник" з англійської. Це щось, що пародіює документалістику. Власне, в цьому серіалі в Карлоса є друг, оператор Г’ю. І камера Г’ю ― також наче одна з героїнь, з якою комунікують персонажі. Іншими словами, це пародія документалістики, базована на реальних подіях, але це ігрове постановочне кіно.

Це жанр, який недостатньо, на мою думку, представлений в Україні. В 2020-му році Корній Грицюк знімав "Безлюдну країну". Є класні короткі метри ― "Капітан Бровари" можна подивитись на Takflix. Чи згадати проєкти Майкла Щура, який надихався ще одним вигаданим персонажем-псевдодокументалістом ― Боратом у виконанні Саші Барона-Коена.


Фото: Суспільне 

Але ж останні ― це швидше комедійні персонажі?

І в нашому серіалі є комедійна частина, тому що це життя ― і в ньому співіснують трагедія і комедія. Іронія допомагає проживати нам випробування. Але так само в серіалі присутня драма. 

Коли і де дивитись серіал "Карлос в Україні"?

Прем’єра запланована на 4 грудня. Буде 12 серій по 26 хвилин. Ми створили інстаграм-сторінку для Карлоса Сміта ― нашого героя ― і всі новини ви можете від його імені дізнаватись там.