"Генерал Мороз" і дрони — оцінка експерта

"Генерал Мороз" і дрони — оцінка експерта

На зимовій війні дуже ускладниться застосування того, що зараз є найпоширенішим на фронті ― FPV-дронів. Це зазначив в ефірі Українського Радіо експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков. Оператор безпілотника через камеру дрона бачить те, що є перед БПЛА, тому взимку значно складніше і злітати, і знаходити ціль. А все, що працює за допомогою автономних систем наведення і має двигуни внутрішнього згорання, виконуватиме завдання. Наприклад, "шахеди" ― їм шкодить лише дуже сильний вітер. Але "Генерал Мороз" може бути безсилий не тільки проти російських окупантів. Українські безпілотники "Сокіл" та подібні моделі також ефективно виконуватимуть бойові "зимові" завдання. А щодо ракет ― вони літають вправно за будь-якої погоди, каже експерт. Це стосується, наприклад, як ворожої балістики, так і ракет, які використовує українська ППО.

 

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото. ФБ-сторінка "Національна гвардія України" 

 

Авіація не зважає на погоду? Чи все-таки є ризики ― і можливості ворога зменшуватимуться за зимової погоди?

Якщо говорити про невеликі літаки, штурмовики, винищувачі ― вони мають у назві такий префікс: "всепогодний". Тобто за будь-яких умов ― холод, спека, вітер, буревії ― такий літак зобов’язаний виконувати свою роботу. Є певні проблеми щодо цілепокладання, тому що сам літак не може визначити позиції, його треба навести. А наводять його, зокрема, безпілотники, яким працювати важче у несприятливих умовах. Тому погана погода може впливати на авіацію, але опосередковано. Отже, літаки можуть злітати й стріляти, але їм дещо складніше знаходити ціль.

Які критичні температури для безпілотників?

Безпілотники є різні. Якщо йдеться про безпілотники із двигуном внутрішнього згорання літакового типу, то фактично мороз на них не впливає. Але може вилинути дуже сильний вітер ― пориви безпілотник можуть знести, перекинути, він може впасти. Дрони вертольотного типу працюють на електродвигунах, там є акумулятор. І акумулятор вже при мінус 5 градусах починає значно гірше працювати, його заряд падає приблизно на 25-30%. Якщо температура нижча, то падає аж на 50%, і відповідно ― скорочується відстань, на яку він може полетіти. Ми знаємо, як це відбувається з нашими мобільними телефонами на морозі ― якщо телефон "замерз", то фактично не працює. Отже, на безпілотник літакового типу мороз не впливає, а може вплинути погана видимість. Коли оператор не може бачити, що під ним, йому важко керувати ― і розвідувальні завдання виконуються неякісно. Таке відбувається, коли туман, мряка, погана видимість. До того ж безпілотники вертольотного типу літають на 5-10 км максимум, а потім падають.

Яке авіаційне озброєння може і не може працювати у складних погодних умовах?

Під час складної зимової погоди не буде працювати те, що зараз є найпоширенішим на фронті ― це FPV-дрони, які керуються операторами. Оператор через камеру дрона безпосередньо бачить те, що є перед дроном, тому в поганих умовах ці дрони з ефектом присутності фактично працювати не зможуть. Ні злітати, ні знаходити ціль. А все, що працює за допомогою автономних систем наведення і має двигуни внутрішнього згорання, буде літати і виконувати завдання. Наприклад, дрони "Шахед" продовжують літати, їм може зашкодити лише дуже сильний вітер. Наші безпілотники "Сокіл" та схожі на нього також будуть літати, на них погана погода не впливає.

А як погода впливає на запуски "Калібрів" з моря?

Зараз там такий шторм, що кораблі навіть не виходять із портів. Такий фантастичний шторм буває раз на сорок років, не частіше. Щодо ракет. На ракети балістичного типу "Кинджал", "Іскандер-М", зенітні ракети С-300, С-400, які запускаються по балістичній траєкторії на цілі поблизу фронту, не впливає фактично ніщо – ні мороз, ні вітер. Вони повністю виконують завдання і влітку, і взимку. На крилаті ракети може впливати вітер, але не суттєво, тому що система керування здатна адаптуватися і компенсувати знесення під впливом вітру. Тобто сучасні ракети також є всепогодними.

Тобто ― наші сили ППО так само за будь-якої погоди зможуть працювати вправно?

Наші ракети ― безперечно, літають так само вправно за будь-якої погоди і вражають ворожі цілі. Певні проблеми виникають у так званих "мисливців за дронами", адже якщо погана видимість, то важко тримати візуальний контакт, щоб його збити. Там здебільшого не радіолокаційні системи наведення, а наводить безпосередньо оператор. Саме тут можуть бути певні проблеми. Але оператори навчаються і здобувають майстерність, яка залежить від навичок і досвіду. На жаль, досвід у нас багатий. Під час однієї з останніх російських атак по території України 40% ворожих безпілотників були знищені "мисливцями", які полюють за дронами за допомогою рушниць, а також кулеметами та автоматичними системами артилерійського зенітного вогню.

КОНТЕКСТ

Якщо кілька тижнів стоятиме великий мороз і промерзнуть польові дороги для постачання військ, тоді можливі активні бойові дії. Таким чином військовий експерт Михайло Жирохов прокоментував Українському Радіо можливий перебіг воєнної зими в Україні 2023-2024 років. Торік "Генерал Мороз" росіянам не допоміг ― вони анонсували потужний наступ, який нічим не закінчився. "Думаю, зараз наступальні плани у росіян є, і вони їх коригуватимуть залежно саме від погоди, від сил і засобів, які зможуть зібрати", ― припускає Жирохов. Він докладно пройшовся по конкретних аспектах можливого впливу зими на цю війну ― щодо бойової авіації, екіпірування бійців, потенціалу дронів (у тому числі морських), артилерії.

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов