Для кожного підрозділу ЗСУ щодня треба мінімум 10 дронів — Міхненко

Для кожного підрозділу ЗСУ щодня треба мінімум 10 дронів — Міхненко

Для кожного підрозділу Збройних Сил України щодня треба мінімум 10 дронів, констатує військовий експерт Антон Міхненко. І це все в умовах, коли Росія намагається наростити своє виробництво безпілотників. Тим важливішою є недавня заява гендиректора Укроборонпрому Германа Сметаніна, що в Україні запущено у серію аналог "шахедів" і освоєно виробництво FPV-дронів. Як зауважує Антон Міхненко, поява у ЗСУ FPV-дронів спочатку була волонтерським проєктом, а зараз ми вже кажемо про серійне виробництво цих БПЛА державою. Якщо говорити про дрони-камікадзе великої дальності, це знову ж таки спочатку був ініціативний проєкт, а потім він переріс у масштаб держави. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото DroneUA 

 

Для кожного підрозділу ЗСУ щодня треба мінімум 10 дронів

Гендиректор Укроборонпрому Герман Сметанін заявив, що Україна розпочала серійне виробництво нового дрона-камікадзе. Але це не аналог "Шахеда": зосередилися, як він зазначив, на складніших та дорожчих проєктах. На вашу думку, чому?

Насправді вже з 2014 року ми спостерігаємо, що дрони вносять певну корективу в ході бойових дій, вони стали достатньо впливовими і їх масово використовують з 2014 року як наші військовослужбовці, так і РФ. Ми бачимо вже з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яку роль зіграли "Байрактари" навесні 2022 року, як вони нищили російські колони бронетехніки, яку роль зараз відіграють FPV-дрони, дрони-камікадзе. Тому безпілотні літальні апарати для ведення розвідки, нанесення ударів по об’єктах противника стали ключовим елементом поточних бойових дій. 

Антон Міхненко. Скриншот із відео

На сьогоднішній день на цьому акцентується оборонна промисловість тому, що є попит і він достатньо великий. Наші військові кажуть, що їм практично щодня потрібно мінімум 10 БПЛА для кожного підрозділу, щоб виконувати ті чи інші завдання. І це дуже важливо, тому що чим більше буде дронів як розхідних матеріалів, тим більше ми матимемо можливостей і виконувати розвідувальні завдання, і знищувати за рахунок дронів-камікадзе особовий склад і техніку противника. Це важливо, тому що противник переважає нас у людських ресурсах, у військовій техніці. Баланс по деяких зразках озброєння ми маємо, але людського ресурсу в РФ, на жаль, вистачає. У нас же, мусимо це констатувати, його бракує: хлопці також гинуть, зазнають поранень, їх забирають у шпиталі. Тому збереження людського ресурсу за рахунок використання БПЛА, в тому числі наземних роботизованих платформ дистанційного керування – це та важлива річ, яка нам допоможе мати перевагу над противником.

Мікст інтересів держави, ЗСУ та оборонних підприємств

— Про дрони, про які казав Герман Сметанін, є дуже мало інформації. Він в інтерв’ю зазначив, що вони виробляються і зараз це відбувається в кооперації з іноземними партнерами. Як у нас зараз налагоджена комунікація? Сили оборони роблять запит і під нього виробляють дрони чи навпаки – виробляються і вже доводиться нашим Силам оборони їх використовувати?

Тут у нас є певний мікст. З одного боку, ми маємо державну систему, Міністерство оборони має науково-дослідні центри, є й інші заклади, які аналізують хід бойових дій і розуміють, які існують потреби у ЗСУ. Якщо ми кажемо про дрони, то, безумовно, вони також виділяють, які напрямки нам важливі з точки зору розвитку БПЛА. Вони визначають певну потребу і вона надається на підприємства як приватного, так і державного сегменту. І від цієї потреби оборонно-промислові потужності вже відштовхуються. 

З іншого боку ми бачимо трішки іншу картину, коли постійно військовослужбовці комунікують із волонтерами та підприємствами напряму. Вони бачать, що їм потрібно на вчора ті чи інші безпілотники і кажуть, що їм конкретно потрібно. Підприємства, вже оминаючи весь державний наявний механізм, створюють під ці потреби ті чи інші дрони. Тому поява такого БПЛА-камікадзе великої дальності була зумовлена кількома речами. З одного боку, РФ намагається активно їх використовувати проти нас і, безперечно, підприємства починають розробляти зі свого боку відповідні зразки, які б відповідали або й переважали за своїми можливостями озброєння пртивника. І ми бачимо, що зараз ці дрони літають, вибухають. Підприємства виходять із попиту, який диктують обставини. З іншого боку ми бачимо той самий державний механізм. Зараз це поєднання того, що й держава з одного боку вимальовує, і військові з іншого боку, які безпосередньо для підприємств окреслюють потреби. Й самі підприємства бачать хід бойових дій, аналізують. Там є лабораторії і конструктори з огляду на те, що вони бачать, теж створюють. Тому зараз ми маємо певний мікст цього всього і люди працюють на все, на оборонку, на ЗСУ. Поява FPV-дронів спочатку була волонтерським проєктом, а зараз ми вже кажемо про серійне виробництво цих БПЛА державою. Якщо говорити про дрони-камікадзе великої дальності, це знову ж таки спочатку був ініціативний проєкт, а потім він переріс у масштаб держави. Тому тут є поєднання інтересів держави, підприємств і ЗСУ.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США