Нас відділяє кілька тижнів від переговорів про вступ України до ЄС — Устенко

Нас відділяє кілька тижнів від переговорів про вступ України до ЄС — Устенко

Якщо виходити з коментарів, розданих представниками Євросоюзу, Україна може очікувати на початок переговорного процесу про вступ до ЄС уже в грудні цього року, констатує економіст, радник президента України Олег Устенко. В ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо він прокоментував результати чергового візиту до Києва голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. Водночас в Україні розпочала роботу місія МВФ стосовно виділення третього траншу кредиту за програмою розширеного фінансування. Устенко досить оптимістично розглядає цю місію. "Я вважаю, що практично всі маяки, які стояли в Меморандумі про співробітництво з МВФ, виконано. Тому є висока імовірність того, що до кінця року ми зможемо отримати майже 1 мільярд доларів фінансування, запланованого на цей рік", – вважає радник президента України. 

0:00 0:00
10
1x

Зустріч Володимира Зеленського і Урсули фон дер Ляєн у Києві. 4 листопада 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво президента України


"Є висока імовірність, що до кінця цього року ми зможемо отримати майже 1 мільярд доларів фінансування"

— Як ви оцінюєте початок роботи місії МВФ в Україні?

Я досить оптимістично розглядаю цю місію. Я вважаю, що практично всі маяки, які стояли в Меморандумі про співробітництво з Міжнародним валютним фондом, виконано. Тому я вважаю, що є висока імовірність того, що до кінця цього року ми зможемо отримати майже 1 мільярд доларів фінансування, запланованого на цей рік. Нагадаю, що з 15,6 мільярда доларів із програми розширеного фінансування, на цей рік було заплановано близько 5 мільярдів. Ми отримали трохи більше чотирьох. Тобто можемо розраховувати, що близько одного мільярда ми отримаємо найближчим часом.

Олег Устенко. Фото: Grain Ukraine Conference 

— Після позитивного рішення МВФ зазвичай починають працювати інші фінансові інституції. Чи буде так і цього разу? 

Так воно і є. Чому? Тому що з усіх цих міжнародних фінансових інституцій саме МВФ "дає добро" з приводу макроекономічної ситуації, її прогнозованості, керованості й перспектив її розвитку. Якщо позитивне рішення буде, то ми можемо очікувати на додаткові кошти і від Світового банку, і від інших міжнародних фінансових інституцій.

— Гроші дають під конкретні вимоги. Що цього разу МВФ вимагає від України?

Якщо подивитися на перетин вимог, які є у МВФ, у ЄС, у США і, взагалі,у наших двосторонніх договорах про співробітництво, то в більшості випадків вони досить схожі. Все, що стосується структурних маяків, пов'язане з нашим треком приєднання до Європейського Союзу. Заявами Урсули фон дер Ляєн, яка була з візитом у Києві, ще раз підтверджено, що ці перемовини розпочнуться. А перелік того, що треба робити, відомий – це захист прав власності, зменшення адміністративних бар'єрів для ведення бізнесу, проведення судової реформи, подальша розбудова антикорупційної архітектури. І по всіх цих напрямках, як я розумію, було підтверджено, що в нас є прогрес.

"Можемо очікувати на початок переговорного процесу вже в грудні"

— Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відзначила прогрес у розробці плану підтримки України, який передбачає фінансування в розмірі 50 млрд євро. Які умови одержання, на скільки ця програма розрахована і які перспективи?

Це програма Ukraine Facility обсягом 50 мільярдів євро. Вона розрахована з 2024 року до 2027 року, і може бути збільшена. Складається вона з трьох головних компонентів: 

1. Перший – підтримка державного бюджету. Всі знають, що в нас дефіцит бюджету. Він виник внаслідок війни, яку розв'язала проти нас Росія. На наступний рік прогнозується, що 18 мільярдів з цих 50 мільярдів євро буде використано саме на покриття дефіциту держбюджету. Це така ж цифра, як в цьому році. 

2. Другий великий напрямок – це все, що стосується відбудови української економіки в післявоєнний період і зараз. Тому багато приділяється уваги питанням, які пов'язані з можливістю передання заморожених російських активів на нагальні потреби України. І, як я розумію, вже розроблено алгоритм передання на користь України тих прибутків, які були зароблені від російських активів, що зараз під арештом в ЄС. Тут ми говоримо про декілька мільярдів євро, які можуть бути використані. 

3. І третя частина – технічна експертиза. Тут йдеться про трек нашого приєднання до Європейського Союзу. Треба повністю перевести наше законодавство у відповідність до європейського законодавства і проробити реформи, пов'язані з судовою реформою та подальшою розбудовою антикорупційної архітектури. Плюс усе, що стосується регулювання бізнесу. 

— Виступ Урсули фон дер Ляєн у Верховній Раді автоматично налаштовує на оптимістичний лад і підштовхує до думки, що ось-ось можна очікувати початку переговорів про вступ України до ЄС. Чи я помиляюся? 

Я розумію це саме так. Більше того, якщо виходити з тих коментарів, які були роздані представниками Євросоюзу, то ми можемо очікувати на початок цього переговорного процесу вже в грудні цього року. Так, там є рішення, які ще потрібно ухвалити. Але і її виступ оптимістичний, і заяви, які лунають з Брюсселя, теж достатньо оптимістичні. З цієї точки зору, я думаю, що нас відділяє декілька тижнів від моменту, коли ми почнемо історичний переговорний процес про приєднання до Європейського Союзу.

— Щодо ситуації в економіці України. Зрозуміло, що після минулорічного падіння на 25%, плюс 3-4% – це не ті цифри. Але чи можна говорити про певну стабілізацію і подальше поступове відновлення?

Думаю, що можемо. І тут є кілька факторів. З одного боку, підприємства, які перебували в зоні прямого впливу російських загарбницьких військ, або адаптувалися до таких умов роботи, або переїхали на інші території України. З іншого боку, є фактори стимулювання. Ми вже бачимо їх у діях Національного банку України, який пом'якшує свою монетарну політику, знижуючи облікову ставку. Ми бачимо зростання впевненості бізнесу в майбутньому і це фіксується багатьма дослідженнями, в тому числі Європейської Бізнес Асоціації. Зрозуміло, що ми в стані війни, але все одно сигнали досить позитивні. Тому я вважаю, що наші економічні перспективи теж достатньо оптимістичні.

"Будемо нервувати, але я теж залишаюся оптимістом стосовно можливості отримання підтримки з боку США"

— Ваша думка щодо надання американської військової допомоги Україні на 61 мільярд доларів. Ми їх одержимо і коли?

Я вважаю, що так. Тут безальтернативно і це розуміємо не тільки ми в Києві чи в Європі, але й у Сполучених Штатах Америки. Більше того, це розуміють у двох партіях (Демократичній та Республіканській – ред.). Тому я теж залишаюся оптимістом стосовно можливості отримання підтримки з боку США. 

— Це рішення буде ось-ось чи доведеться понервувати?

Думаю, що все-таки ми будемо нервувати, але ось з якої точки зору. У нас бюджет вже у Верховній Раді, він дефіцитний. Все до останньої копійки власних коштів, які збираються, йде на безпеку і оборону. Все решта фінансується за рахунок наших союзників і партнерів. І ти не можеш остаточно ухвалити державний бюджет доти, доки не отримаєш фінальне погодження з їхнього боку. Тому нервувати будемо і більше всіх нервуватиме Міністерство фінансів, яке зрештою відповідає за цей бюджет.