Оренда житла в Україні повернулася до довоєнних цін — Маленкова

Оренда житла в Україні повернулася до довоєнних цін — Маленкова

Унаслідок російських обстрілів і спричинених ними "блекаутів" в Україні торік у 2-2,5 рази підскочила вартість оренди житла, в якому попри все був газ, світло, тепло та інтернет. Вартість інших квартир як для оренди, так і на продаж впала, розповіла гендиректор групи компаній Агентств нерухомості KDU Realty Group Олена Маленкова. І квартири до 5 поверху продавалися за вищою ціною, ніж до війни. Сьогодні вартість оренди житла повернулася майже на довоєнні рівні, крім елітної нерухомості. Те ж, що коштувало 14-20 тисяч гривень, здається нормально, констатує експертка на прикладі Києва. "Зараз однокімнатна квартира на правому березі коштує від 12 тисяч гривень. Двокімнатна — від 14-ти тисяч". А як зазначив президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта, ситуація на ринку заспокоїлася, можливий черговий підйом – навесні.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: ілюстративне зображення із сайту Pixabay

Під час "блекаутів" заробили ті, в кого був газ, світло, тепло та інтернет

Олена Маленкова: Якщо в будинку є газ, тепло, не дуже високо підніматися ціни під час "блекаутів". Я, наприклад, живу на 13-му поверсі й за два місяці ми туди просто "злітали", оскільки ліфтом не можна було користуватися. Було страшно, що він застрягне і невідомо, скільки там доведеться сидіти. Проте найстрашніше було, коли взагалі не було мобільного зв’язку і ти не розумієш, що в світі відбувається. Тому будинки, де було оптоволокно та інтернет, незважаючи ні на що, відразу піднялися в ціні. Люди релокувалися, шукали такі будинки. Також знімали будинки чи таунхауси десь у області з генераторами або де їх можна було поставити. Ціни відразу підскочили там у 2-2,5 рази. Тож у "блекаути" заробили ті, в кого був газ, світло, тепло та інтернет. Таких було немало, але інша оренда та продаж впали. З цікавого: квартири до 5 поверху продавалися за вищою ціною, ніж довоєнні. А те, що було вище, впало на standby. 

Так відбувалося до березня, коли всіх вже "попустило", бо стало більше денного світла. З квітня відбулося сезонне подорожчання і ціни почали зростати. Сьогодні ціни повернулися майже на довоєнні, крім елітної нерухомості. Були в нас (до війни) ціни і 3-5 тисяч, і навіть 7 тисяч доларів за квартиру в місяць. Зараз ці ціни в доларах ще не повернулися. Те ж, що коштувало 14-20 тисяч гривень, здається нормально. Зараз однокімнатна квартира на правому березі Києва коштує від 12 тисяч гривень, якщо це не зовсім бабусин варіант. Двокімнатна — від 14-ти тисяч. Якщо це закритий ЖК, а в нас люблять такі закриті території зі своєю інфраструктурою, то однокімнатна може бути і 18-20 тисяч. 

Олена Маленкова. Фото: minfin.com.ua

Закриті ЖК: вже не про елітарність, а про комфорт та ком’юніті

— А залишається тренд на так звану елітарність із закритими ЖК?

Олена Маленкова: Я думаю, це більше не про елітарність, а про ком’юніті, про те, що я хочу жити там, де, наприклад, живуть мої друзі або співробітники. Це стосувалося і стосується IT та корпоративних клієнтів. Також там дуже зручно, бо ти можеш випустити дитину на вулицю і вона дивитися за нею з вікна, або дитина гуляє, а ти у кафе поруч сидиш. Це просто зручно.

Ринок оренди повернувся до сезонності

Юрій Піта: Стосовно оренди і перспектив, прогнозів, то більшість експертів говорить, що бум оренди був в серпні-вересні та на початку жовтня. Зараз він заспокоївся, попит себе наситив. На той момент було збільшення цін у великих містах, таких як Київ, Львів, Одеса та в деяких містах обласного значення, де в першу чергу багато навчальних закладів, тому що студенти створювали такий попит. Тому ціна на оренду збільшилась в середньому на 10+%.   

Зараз ситуація на ринку більш спокійна: попит залишається, проте він не такий активний, як раніше. Якщо виходиш із квартирою для оренди в серпні-вересні, то завтра-післязавтра ти її вже здасиш, а зараз треба десь тиждень-10 днів почекати, щоб орендар знайшовся. 

— Тобто за вашими оцінками та спостереженнями – ринок таки стабілізувався?

Юрій Піта: Так. Ми повернулися до часів сезонності по оренді й ця сезонність осіння показала себе в цьому році. Зараз уже практично листопад і ми розуміємо, що в листопаді та взимку такої активності не буде. Можливий черговий підйом буде навесні, бо весна — це активний період. 

Юрій Піта. Фото: reazon.live