Щупальця Москви мають бути відрізані остаточно разом із "руськім міром" – Павленко

Щупальця Москви мають бути відрізані остаточно разом із "руськім міром" – Павленко

Верховна Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні щодо заборони УПЦ МП. "За 2-3 тижні Комітет з питань гуманітарної політики сформулює дієву редакцію законопроєкту." На це сподівається член комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, член депутатської фракції Політичної партії "Європейська Солідарність" Ростислав Павленко, про це він заявив в ефірі Українського Радіо. Буде багато правок і їх треба внести дуже розумно. Бо вже пропонується так званий компромісний варіант, коли "закон буде застосовуватися лише для тих частин церкви, які є в організаційному зв'язку з РПЦ. Це – шлях обману. Вони ніби прибрали мирську людську спорідненість і залишили церковну. Але вони частина РПЦ".

0:00 0:00
10
1x

Фото: Ukrainian foto

Крига скресла, але закон має бути дієздатним

Росія використовує церковні, релігійні, світоглядні питання та питання віри, як зброю та механізм впливу на суспільство тих країн, де РФ хоче приєднати території до своєї імперії, констатує Ростислав Павленко. І Україна тут є ціллю номер один. "Ми воюємо з Росією, а Росія використовує церкву, як один з інструментів впливу на українське суспільство. Питання здобуття Томосу, питання об'єднання українських православних завжди було, є і буде питанням національної безпеки". Але крига скресла і дуже добре, що це сталося, радіє політик. Це важлива новина і закон має працювати далі. Для цього він має бути дієздатним, додає він. "Ми бачимо величезний опір цьому закону, законопроєкт вимагає проведення поки що ще однієї експертизи того, що УПЦ таки МП". Ростислав Павленко нагадує, що така експертиза була зроблена в січні 2019 року, потім у січні 2023 року. Висновки одностайні: УПЦ є частиною РПЦ. І це було доведено. Ростислав Павленко вважає це затягуванням процесу. "Державна служба свободи совісті та етнополітики має дати припис. Припис, очевидно, буде оскаржено. Ми бачимо Лавру, ми бачимо, як довго йде процес повернення народу України історичних приміщень. Так саме буде і в цих питаннях. Вони подаватимуть до суду. Їхня юридична служба добре фінансується. Ці питання затягування мали би бути зміненими". 

Через 2-3 тижні Комітет з питань гуманітарної політики сформулює дієву редакцію законопроєкту 

Політик прогнозує, що після того, як не буде виконано припису, держава піде до суду, де буде перша інстанція, апеляція, Верховний суд. "А паралельно УПЦ МП створять так звані незалежні приходи і розповідатимуть, що вони "укрАінская церковь", а не московська церква. Щоби цього не було, потрібно, аби була проведена хороша робота з поправками. Я сподіваюся, що коли через 2-3 тижні, коли цей процес буде завершено, комітет сформулює таку редакцію законопроєкту, яка буде дієвою. А потім треба буде вийти на закон, який зможе працювати". Які правки треба вносити до другого читання? Ростислав Павленко переконаний: щоби зробити його дієвим, треба пришвидшити процедури, які там закладені, внести позиції щодо майна і власності, позиції щодо вирішення питання всередині православного світу на основі Томосу, виданого Вселенським патріархом, щодо прямої заборони московської церкви і її структурних підрозділів. "І тоді у СБУ і інших органів будуть важелі впливу на ті адміністративні одиниці УПЦ МП, які не перейдуть до ПЦУ". 

Щупальця мають бути відрізані остаточно разом із "руськім міром"

Буде спроба затягування процесу, переконаний політик. "Говорять вже про так звані компромісні правки, які лише вбиватимуть цей законопроєкт, бо закон мав би застосовуватися лише для тих частин церкви, які є в організаційному зв'язку з РПЦ. Це є шлях обману. Вони ніби прибрали мирську людську спорідненість і залишили церковну. Але вони частина РПЦ. Щупальця мають бути відрізані остаточно разом із "руськім міром". Ця справа розпочалася із отриманням Томосу Україною". 

Потрібні тиск суспільства, прискіплива увага та активна позиція

Питання в тому, чи буде така сама хороша підтримка в наступному голосуванні щодо цього питання, каже Ростислав Павленко. Бо багато хто голосував завдяки позиції президента. "В жодному разі не треба зменшувати градус суспільної уваги. Бо тільки суспільна увага, тільки активна позиція підштовхнула владу до такого рішення. Тиск суспільства дуже і дуже важливий". 

УПЦ МП порушує всі норми і не виконує їх

В грудні 2018 року було ухвалено закон про перейменування московської церкви, а точніше про правдиву його назву, нагадує Ростислав Павленко. Московська церква пішла до судів. В грудні минулого року Конституційний суд сказав, що цей закон є конституційним. Навесні цього року апеляційний суд загальної юрисдикції підтвердив, що цей закон відповідає всім нормам. І його треба виконувати. "УПЦ МП ж порушила його всупереч чіткому висновку держорганів. Бо вони не кажуть правду про те, що є московською церквою. Місцева влада могла би вже вживати заходів, щоби московських церков на місцях ставало менше."

Після звільнення окупованих територій Україна почує гарні новини в міжцерковному світі

За словами політика, війна внесла свої корективи у визнання ПЦУ, чотири церкви, крім Вселенського патріархату, визнали канонічну православну церкву України, затверджену Томосом Вселенського патріарха, тривають міжцерковні переговори. Ростислав Павленко переконаний, що по ходу звільнення українських територій ми будемо ще чути гарні новини і в міжцерковному світі.