За три місяці пальне в Україні подорожчало на 14 грн за літр — Куюн

За три місяці пальне в Україні подорожчало на 14 грн за літр — Куюн

За останні три місяці в середньому ціни на пальне в Україні зросли на 14 грн за літр. У бензині з цих 14-ти гривень 11-ть — наслідок повернення довоєнних податків. У дизпальному — 8-м. Також на зростання цін на пальне в Україні вплинуло подорожчання нафти у світі. Це констатував директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн в інтерв'ю Українському Радіо. Якщо внаслідок нападу на Ізраїль світова ціна на нафту не зросте, закупівельна вартість пального зменшиться. І тоді впродовж місяця в Україні може бути певне зниження цін на пальне, зазначає експерт.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

— Чи вплинуло повернення довоєнних податків на зростання ціни на бензин в Україні?

— Однозначно. З 1 липня були повернуті податки, які діяли до 2022 року. Податкове навантаження на бензин зросло на 11 грн за літр, на дизпальне на 8 грн. Якщо ми беремо динаміку останніх трьох місяців, коли відбувся цей стрибок цін, то, в цілому ціни зросли на 14 грн за літр у середньому. В бензині з цих 14-ти одинадцять — це податок. В дизпальному відповідно 8. А інше — це зростання цін на нафту та нафтопродукти у світі. Вони подорожчали на понад 25%: стартували в липні з 75 доларів за барель. Нещодавно був рекорд: 97 доларів коштувала нафта. Пішов зараз суттєвий відкат: 85-87 доларів за барель. Але це теж не липневі рівні.

— Зростання цін на пальне в Україні триватиме? Чи це вже пік? І чи зможе зростання цін зупинитися, якщо мало його купуватимуть?

— Багато хто продовжуватиме його купувати. Але попит і споживання знизилися. Це б'є по бізнесу автозаправних мереж. І це стане головною мотивацією для мереж автозаправних станцій використати будь-яку можливість, щоби знизити ціну, щоби оживити попит і посилити свою конкурентоздатність. Можливість зараз починає з'являтися, бо у світі ціна на нафту знизилася і закупівельна вартість пального теж знижується. Впродовж місяця можемо отримати певну корекцію цін в бік зниження.

— Попереду зима і їздити стануть менше…  

— Сезонний попит, зазвичай, не впливає на ціни. Там інша логіка працює: якщо менше споживають — тоді на менших обсягах заправні станції намагаються заробити більше. Їм треба сьогодні ставити більш привабливі ціни. Останніми роками немає особливого перепаду у сезонному споживанні. Це властиво скрапленому газу. Трохи дизелю. Але не можна сказати, що вони дуже критичні. Ситуація більш-менш рівна. Фактори, такі як ціни на світовому ринку нафти, його динаміка, валютний ринок визначатимуть ціну. 

— Якщо гривня почне падати, то і бензин почне зростати. Так?

— Так.

Сергій Куюн. Фото: ФБ сторінка Сергія Куюна

— Що у нас із логістичними шляхами зараз? 

— Ситуація досить напружена. У нас зараз є два основних потоки пального: південний з Румунії і північний через польський кордон. І вони обидва є проблемними. На півдні митники разом із СБУ роблять поглиблені перевірки походження пального з цього напрямку. В Чорному морі зараз перебуває багато російсього дизпального. Багато Туреччина його купує, Болгарія. Є сигнали про те, що деякі постачальники можуть постачати сюди замасковано російське паливо. Тому цього тижня було заблоковане митне оформлення з молдавського порту Джурджулешти, також зупинені болгарські вантажі, пішов додатковий попит на румунський напрямок і там виникла черга на 5-6 днів. Багато компаній вирішили імпортувати пальне через Польщу. А там відбувається щось малозрозуміле. Черга на оформлення порожніх бензовозів у Польщу становить 12-14 днів. І це при тому, що потік там не зріс. 

— Це теж впливає на ціни?

— Звичайно, впливає. Треба більше рухомого складу, треба більше витрачати.