За перший місяць роботи НАЗК отримало 360 звернень від викривачів про корупцію — Ренкас

За перший місяць роботи НАЗК отримало 360 звернень від викривачів про корупцію — Ренкас

Єдиний портал повідомлень викривачів — це ще один крок до євроінтеграції України. Про це, підбиваючи перший місяць його роботи, заявила керівниця відділу розвитку Інституту викривання Національного агентства з питань запобігання корупції Анастасія Ренкас. В ефірі Українського радіо вона повідомила, що за місяць функціонування порталу на нього надійшло понад 360 повідомлень. Є вже навіть перше рішення суду про виплату винагороди викривачу. А це говорить про те, що люди стали більш активними у боротьбі з корупцією. "Держава, судова система і правоохоронні органи до цього готові", — зауважила Анастасія Ренкас.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: nazk.gov.ua

Це ще один крок до євроінтеграції України

— Як можете оцінити роботу порталу за перший місяць?

За місяць функціонування порталу на нього надійшло понад 360 повідомлень. Це не багато і не мало. Звісно, ми сподіваємося завжди, що буде більше. Але тут потрібно відзначити якість цих повідомлень. Насправді люди стали більш відповідально ставитись до своїх повідомлень і звернень. Оцінюючи якість повідомлень, там де є фактичні дані, можна сказати про те, що люди стали розуміти про що вони говорять і як потрібно про це говорити, щоб були відповідні заходи реагування.

— Що це за Єдиний портал повідомлень викривачів взагалі і яка його основна мета?

Єдиний портал повідомлень відкривачів ― це електронна система, до якої кожна людина може подати повідомлення про корупційні, пов'язані з корупцією дії та інші порушення закону. Портал покликаний мінімізувати будь-який людський чинник для того, щоб людина, маючи доступ до Інтернету, змогла повідомити про відомі їй неправомірні дії. Він покликаний зробити людей більш активними у боротьбі з корупцією, побудувати доброчесне суспільство, а також заохочувати викривачів та побудувати культуру саме викривання. Донести до громадянського суспільства, що викривач ― це той, хто не толерує корупції і хто вболіває за майбутнє своєї країни.

— Чи дійсно таке викривання є дієвим методом, на вашу думку?

Особисто на мою думку, так. Оскільки інформацією, якою володіють люди всередині систем, де можливо відбуваються правопорушення, не може володіти більш ніхто. Тобто першоджерелом цієї інформації є людина, яка перебуває всередині системи. Якщо дати цій людині певний механізм для боротьби з неправомірними діями, вона буде більш активна і почуватиме себе більш убезпеченою. Тобто повідомити про неправомірні дії безпечно, конфіденційно і, можливо, навіть анонімно.

— Це українське ноу-хау чи ми послуговувалися досвідом якихось країн?

У кожній країні ЄС, у США є свої системи повідомлень про корупційні правопорушення. В деяких країнах Європи викривач ― це ширше поняття, ніж у нас. У нас викривач ― це особа, яка повідомляє про корупційні або пов'язані з корупцією порушення закону. В країнах ЄС це ширша дефініція. Кожні країни мають свої канали для таких повідомлень, які повинні забезпечувати анонімність та конфіденційність інформаторів-викривачів. В Україні також існують канали повідомлень, вони є регулярними, внутрішніми і зовнішніми. Для того, щоб спростити цей механізм для людей, щоб цифровізувати ці канали, був створений Єдиний портал повідомлень викривачів. Хочу зазначити, що Єдиний портал повідомлень викривачів ― це ще один крок до євроінтеграції України. Оскільки він був також однією з умов для того, щоб Україна вступила до ЄС. 

— Як довго працювали над цим ресурсом і як швидко вдалося запровадити?

Портал був передбачений у 2020-му році для того, щоб уніфікувати канали повідомлень і для того, щоб прості громадяни України чітко розуміли, що їм робити. Для цього було задумано створити Єдиний портал повідомлень викривачів. І ось у 2023 році, у вересні, він запрацював. Спочатку він працював у тестовій експлуатації. Оскільки до порталу потрібно було підключити понад 92 тисяч органів для того, щоб люди могли ефективно повідомляти про певні неправомірні дії. Тому цей шлях тривав трохи менше 2,5 роки. Але для інформаційної системи такого рівня це не так багато.

Анастасія Ренкас. Фото: Facebook "Юридична газета"

— Про що здебільшого повідомляють українці, в яких сферах найчастіше викривають корупціонерів?

Не буває маленької або великої корупції. Тому кожне повідомлення є важливим, оскільки цю інформацію можна опрацювати і надалі використати для розкриття більш серйозних правопорушень. Щодо найбільш корумпованих сфер, тут складно судити. Адже кожна людина, яка звернулася на портал, повідомляє про те, що відомо їй і що болить їй. Позиція НАЗК в тому, що люди мають не толерувати корупції і мають повідомляти про ці дії. Тому кожне повідомлення важливе.

— Протягом цього місяця роботи ресурсу люди найбільше скаржились на що?

Найбільше повідомляють про конфлікт інтересів у сфері державної служби, у сфері державної митної служби. Також отримання неправомірної вигоди, вимагання неправомірної вигоди посадовими, службовими особами від бізнесу або від фізичних осіб-підприємців. Тобто це переважно кошти державного бюджету, оскільки людям це болить. Багато людей моніторить закупівлі і повідомляють, що вони бачать неправомірного в цих закупівлях. І це добре. Оскільки правоохоронні органи, система держави зараз задіяні в основному на боротьбу основним нашим ворогом, Росією. І коли люди відповідально підходять до того, що вони моніторять ці тендери, встановлюють порушення і звертають на це увагу, то це насправді чудово. 

— Хто відсортовує ці повідомлення і реагує на відповідні випадки?

Розглядають повідомлення уповноважені суб'єкти. Якщо повідомлення містить ознаки кримінального правопорушення, то воно скеровується до правоохоронних органів і розглядається в порядку статті 214 КПК. Повідомлення, пов'язані з корупцією, розглядають або НАЗК, або Національна поліція. Тобто, хто має право складати протоколи про адміністративне правопорушення у цій сфері. Щодо інших порушень закону, це можуть бути внутрішні уповноважені особи з питань запобігання корупції, так і НАЗК. Тобто, якщо повідомлення містить достатньо фактичних даних, які можуть бути перевірені суб'єктом перевірки і стосується конкретних обставин можливого вчинення правопорушення, то це вже повідомлення буде ефективним і дієвим.

Є уже рішення суду про виплату винагороди викривачу

— Протягом цього місяця про яку найбільшу суму йшлося, чи можете назвати її?

Є уже рішення суду про виплату винагороди викривачу. Про це можна вже говорити відкрито. Йдеться про 13 мільйонів гривень. Їх людина ще не отримала. Тому що ми живемо у правовій державі. Після того, як рішення суду набирає законної сили, людина звертається в органи державного казначейства і держказначейство виконує це рішення суду. Тобто, це певна процедура, якої потрібно дотримуватися. Але, хочу підкреслити, наскільки це важливо для нашої країни. Оскільки це дійсно перший випадок судового рішення про виплату винагороди викривачу і саме в таких масштабах. Це говорить про те, що держава вже до цього готова, судова система до цього готова і правоохоронні органи до цього готові. І що не менш важливо, це показує те, що добросовісний викривач, отримує приємну винагороду. Тобто винагорода для цієї людини не була метою і ціллю. Метою було заявити про кримінальне правопорушення, щоб особа понесла відповідальність. Держава ж надає можливість отримати такий приємний бонус.

— Чи стане портал стимулом для українців, щоб викривати факти корупції на побутовому рівні? 

Це, напевно, банальна істина, але починати завжди потрібно з себе. Тому ми дуже сподіваємося на те, що маючи такий механізм, як Єдиний портал повідомлень викривачів, люди почуватимуть себе у безпеці при здійсненні такого повідомлення. Розумітимуть, що ця інформація буде всередині, таким чином вони будуть захищені. І водночас розумітимуть рівень своєї відповідальності за те, що я не хочу бути причетним до цих неправомірних дій.

— А як можна стати викривачем корупції? Чи є якісь вікові обмеження?

Викривачем може бути будь-яка фізична особа і ми не прив'язуємося до вікового цензу. Однак є певні застереження. Викривання має бути пов'язано з трудовою, професійною, господарською або іншою діяльністю особи. Це може бути участь у тендерних закупівлях, участь у конкурсах. Тобто особа має отримати цю інформацію під час залучення її до певних дій. Наступний момент ― це повідомлення має містити фактичні дані, які можуть бути перевірені. Це дуже важливий нюанс. Портал містить логічні підказки, що потрібно зробити для того, щоб стати викривачем, або чому ви не можете бути викривачем.

— Які дані потрібно залишати? І як отримати винагороду, якщо залишив повідомлення анонімно? 

Анонімно можна повідомляти. Особа все одно отримає єдиний уніфікований код, за яким вона може слідкувати про розгляд свого повідомлення, якщо вкаже електронну адресу.