"Заяви, які звучать з польської сторони, спрямовані на їхнього сільського виборця" — Всеукраїнська аграрна рада

"Заяви, які звучать з польської сторони, спрямовані на їхнього сільського виборця" — Всеукраїнська аграрна рада

"Вибори пройдуть (у Польщі відбудуться парламентські вибори 15 жовтня — ред.) і ми почнемо повертатися до нормальних відносин в цьому питанні". Так прокоментував наростання напруження в аграрних питаннях між Польщею та Україною в ефірі Українського Радіо заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. Українська сторона, захищаючи свої інтереси в аграрному секторі, має намір ввести заборону на ввезення деяких аграрних товарів з Польщі у відповідь на заборону в обмеженні на імпорт українського зерна та іншого продовольства. Про це сказав заступник міністра економіки Тарас Качка польському виданню. 

0:00 0:00
10
1x

Фото: legion-media

"Для нас не є пріоритетним реалізація зернової культури у напрямку Польщі, Словаччини, Угорщини. Бо це аграрні країни"

Все почалося з повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого 2022 року: бойові дії вплинули на різке зростання цін на продовольство у світі та, відповідно, на зернову групу товарів також. Ціни на біржах зросли, нагадує про початок протистояння в аграрній сфері з боку Польщі щодо України Денис Марчук. "Багато хто зі світових, європейських аграріїв мали можливість її реалізували на 30% дорожче, порівняно з цінами до того, коли можна було продати тонну пшениці за 400 доларів. Багато аграріїв сподівалися на цю тенденцію і надалі, в тому числі і в Польщі. Поляки не поспішали продавати пшеницю, сподіваючись, що ціни будуть ще зростати".

Коли почала працювати зернова ініціатива в Україні, то, відповідно, ціни частково впали. Ситуація стабілізуватися. І почала активно вкидуватися інформація, в якій, переконаний Денис Марчук, могла і може бути задіяна Росія, що "ціни опускаються за рахунок того, що українське збіжжя переповнює склади Польщі. Цього не відбулося. Ми як торгували, так і торгуємо. Для нас не є пріоритетним реалізація зернової культури у напрямку Польщі, Словаччини, Угорщини. Бо це аграрні країни, які забезпечують себе". Це почало набирати великого політичного характеру, констатував Денис Марчук. 

Для поляків принциповим буде вступ України до ЄС, поки не вирішиться аграрне питання  

В квітні Польща вдалася до перекриття не лише імпорту, але і транзиту аграрної продукції з України. Потім втрутилася Єврокомісія, заборонивши імпорт українського продукції. "Але ціни не змінювалися для польських виробників. Не відбулося жодного цінового обвалу. Тому для поляків принциповим буде вступ України до ЄС, поки не вирішиться аграрне питання". 

Зараз, переконаний Денис Марчук, період загострення політичної активності. Незабаром вибори: 15 жовтня. "18% виборців у Польщі припадає на сільського виборця. Тому ті заяви, які звучать з боку польської сторони, спрямовані на їхнього виборця". 

Ліцензування товарів

Україна запропонувала ще один крок, як можна вийти із цієї ситуації, розповідає Денис Марчук. "Кабміном розроблено принцип ліцензування товарів (а це насіння ріпака, соняшника, кукурудзи та пшениці), які можуть надходити до Польщі, Словаччини, Угорщини.  Ті компанії, які захочуть здійснити імпорт товарів до цих країн, мають подати відповідні документи, з яких буде видно, хто везе продукцію, яка це група товарів, яка кількість. І таким чином погоджувати або не погоджувати ввезення товарів, щоби не відбувалося перенасичення". 

Польща заробила мільярди євро від імпорту української продукції. Поки не заборонила його 

Денис Марчук переконаний, що польські підприємства, які спеціалізуються на переробці м'яса або виробленні молока, посилили свою присутність доданою вартістю на європейських полицях. І можливістю експортувати свою продукцію за кордон. "Польща заробила мільярди євро. Це дало можливість не збільшувати продовольчу інфляцію і залишати певний період формування цін на продукти харчування всередині своєї країни. Профільні асоціації Польщі, які спеціалізуються на виробництві м'яса, переробці зернових, молоці, виступають категорично проти одноосібних рішень свого уряду. Вибори пройдуть і ми почнемо повертатися до нормальних відносин".