Якщо Росія постачатиме КНДР воєнні товари чи технології, це підштовхне Південну Корею допомагати Україні — Хара

Якщо Росія постачатиме КНДР воєнні товари чи технології, це підштовхне Південну Корею допомагати Україні — Хара

Вчора, 13 вересня, північнокорейський диктатор Кім Чен Ин прибув до Росії на переговори з Володимиром Путіним. Коментуючи ситуацію, дипломат, експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара розповів, що Північній Кореї від Росії потрібне постачання продовольства, енергетики, а також воєнні технології, які дозволяли б й надалі погрожувати США. Росія натомість потребує від КНДР радянської зброї та снарядів, яких чимало є на озброєнні в Північній Кореї. Проте якщо РФ почне постачати до КНДР небезпечні воєнні технології чи товари, це підштовхне Південну Корею, а з нею й Японію, Австралію та США, посилено допомагати Україні, переконаний експерт.

 

0:00 0:00
10
1x

Кім Чен Ин і Володимир Путін під час зустрічі на космодромі "Східний", 13 вересня 2023 рік. Фото: Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Що потрібно Північній Кореї від Росії?

"Північна Корея надзвичайно залежна в енергетичному плані від Китаю й в країні економлять на всьому, щоб підтримувати космічну, ядерну та військову "велич" в божевільному задзеркаллі, яким є КНДР. Років п’ять тому було дослідження, що північнокорейські діти шкільного віку в середньому на 13 см нижчі, ніж південнокорейські, і на 7 кг легші. Причиною є недоїдання та скупий раціон, оскільки всі гроші в умовах санкцій, які вони можуть знайти, направляються на атомну програму, ракетну програму та підтримку мілітаризованого суспільства", — зазначив Олександр Хара. 

Тож, як продовжив експерт, насамперед КНДР від Росії потрібне продовольство, включно з українським краденим зерном: "Це не вперше, коли північні варвари перевозять наше зерно і в Сирію, і в інші країни, які свого часу голосували проти територіальної цілісності України в 2014 році". 

"Друга історія — це енергетика. Росії треба кудись дівати свої енергоресурси, і вона може намагатися отримувати за це те, що хоче. Також в росіян є технології озброєння та космічні технології, й недарма лідери країн зустрічалися саме на космодромі. Це показник, і Путін сказав, що вони можуть про це розмовляти, оскільки корейцям, окрім їжі, енергетики та продовольчих товарів, потрібні технології. Передусім йдеться про ракетні технології, оскільки ті, які є в Кореї, не дозволяють досягати США", — зауважив Хара. Він додав, що для Північної Кореї дуже важливо погрожувати головному "імперіалісту" цього світу — Сполученим Штатам. "Також йдеться й про супутникові технології: і з точки зору розвідки, і з точки зору спрямування ракетних систем потрібна більша точність. А в корейців кілька разів були невдалі запуски своїх супутників".

Що чекає Росія від Північної Кореї?

Натомість для росіян, зауважив Олександр Хара, у співпраці з КНДР йдеться про великі обсяги боєприпасів до радянських систем — 122 та 152 мм: "У корейців є близько 8800 артилерійських снарядів і 5500 систем залпового вогню. Зрозуміло, що оскільки вони ще з 1950-х років готуються до війни з Півднем, то мають просто мільйон цих снарядів. Водночас РФ, за різними оцінками, може виготовляти до мільйона снарядів на рік, що для них малувато. А тут вони можуть одразу отримати декілька мільйонів снарядів, щоб продовжити той рівень інтенсивності конфлікту, який був принаймні впродовж останніх кількох місяців. Звісно, росіяни не можуть "гатити" так, як це було на початку війни.

"Також питанням є й патрони, стрілецька зброя радянського зразка. Тож фактично йдеться про мотлох, який дозволить Росії продовжувати цю війну, не маючи жодних сподівань на те, що буде перелом. Якщо нам надають високотехнологічну зброю, яка компенсує меншу чисельність наших військ та того металобрухту, який до нас постійно везеться, то в росіян в друзях залишилася Північна Корея та Китай. Кажуть, вже було кілька випадків на фронті, коли захоплювали доволі свіжі китайські снаряди, тож Китай здійснює постачання, проте поки що це не масштабно", — зазначив Хара.

Якщо Росія постачатиме КНДР воєнні технології, це підштовхне Південну Корею допомагати Україні

Наостанок Олександр Хара торкнувся й геополітичного аспекту тісної "дружби" між КНДР та Росією, зазначивши, що вона може підштовхнути низку країн до активнішої допомоги Україні у війні з РФ.

"Частина світу, де розташована Північна Корея, доволі складна: ми маємо одного божевільного ядерного сусіда, а Південна Корея, Японія і Австралія мають і Північну Корею, і Китай, і РФ. Й причина, чому проблема Північної Кореї не вирішена, в тому, що режим доволі стійкий — народ голодує багато років, але продовжує триматися, і там немає змін. По-друге, і Китай, і РФ зацікавлені в утриманні статусу-кво. Якщо буде об’єднання Корей мирним шляхом і Південна Корея буде цивілізувати північних варварів, це означатиме більшу присутність Заходу в цій важливій для Китаю частині світу. Тому Китай "донатить" і енергетикою, і товарами, аби вони не вмерли з голоду, бо не зацікавлений в розв’язанні ситуації. Те ж саме і РФ, яка завжди відстоює інтереси Північної Кореї, щоб залишати "подразник" і проти Китаю, і проти Південної Кореї", — пояснив експерт. 

Хара вважає, що якщо буде відбуватися зближення двох країн — КНДР та РФ, Росія постачатиме Північній Кореї воєнні технології та товари, і в західної розвідки будуть про це дані, це буде позитивною річчю для нас. Це розблокує допомогу і пряме постачання техніки, боєприпасів з боку Південної Кореї, яка фактично має все те, що нам потрібно: "Південні корейці брали американські технології, дещо вдосконалювали і створили великий і надзвичайно потужний оборонно-промисловий комплекс. Не дарма наші сусіди — поляки — купують велику кількість техніки, РСЗО, танків саме в Південної Кореї".

"Зараз Південну Корею стримує те, що росіяни можуть в будь-який момент ескалувати ситуацію. Адже Сеул — центр економіки та політики — перебуває на відстані, яку можуть подолати звичайні артилерійські системи. У разі обстрілів йтиметься про сотні тисяч жертв і мільйони внутрішньо переміщених осіб. Південні корейці цього боялися і стримувалися в підтримці, яку вони можуть надати нам. Якщо ж зараз росіяни підуть на постачання небезпечних воєнних чи подвійного призначення технологій чи товарів, це підштовхне південних корейців допомагати нам і продавати свої системи. Це стосується і американців, японців та австралійців", — підсумував Олександр Хара.