Більшість самокатників почуваються "пришвидшеними" пішоходами — експерт

Більшість самокатників почуваються "пришвидшеними" пішоходами — експерт

Самокати, легкий персональний електротранспорт визнано в Україні транспортним засобом, а його користувачів прирівнюють до водіїв, зауважив Українському Радіо голова ГО U-Cycle Денис Маляка. І в Україні є перші справи проти самокатників, скеровані до суду. Про це свідчать дані платформи Опендатабот. Зафіксовані поодинокі випадки притягнення до кримінальної відповідальності, а в основному ДТП за участі водіїв самокатів кваліфікують як адміністративні порушення. Але всупереч недавнім змінам у законі "Про автомобільний транспорт" більшість самокатників почуваються не водіями, а "пришвидшеними" пішоходами, вважає Денис Маляка.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: Суспільне Житомир

 

Прирівнюють до водіїв

Денис Маляка зазначив, що відповідно до змін, внесених до Закону України про автомобільний транспорт, легкий персональний електротранспорт визнано транспортним засобом, а його користувачів прирівнюють до водіїв. Тобто вони стали учасниками дорожнього руху. "Але, на жаль, досі не були внесені відповідні зміни саме у правила дорожнього руху, що ускладнює  розуміння, як саме користувачам легкого персонального електротранспорту необхідно рухатися? На мою думку, коли ці зміни опишуть і внесуть у правила дорожнього руху, це буде прирівняно до велосипедистів. Мені невідомо, щоб у парламенті чи в інституціях розробляли ці зміни. Можливо, зараз не вистачає ресурсу, але я впевнений, що ця робота почнеться. До речі, деякі правила працюють, навіть попри те, що зміни не внесені. Тому що є закон і якщо стаються дорожньо-транспортні пригоди і справу розглядає суд, то суддя може спиратися на цей закон. І попри відсутність формулювань у правилах дорожнього руху, він не за буквою, а за духом закону може ухвалювати певні рішення. Тобто втекти від відповідальності порушникові вже не вдасться".

У ПДР треба прописати, що легкий персональний електричний транспортний засіб є учасником дорожнього руху

Потрібно внести зміни у правила дорожнього руху та до статті 127 Адміністративного кодексу про притягнення велосипедистів та пішоходів до відповідальності за порушення правил дорожнього руху, вважає Денис Маляка. "На жаль, у цій статті ще немає згадки про водіїв легкого персонального електротранспорту. Також у правилах необхідно взагалі прописати, що легкий персональний електричний транспортний засіб є учасником дорожнього руху, а також описати основні правила для нього. Це носіння шоломів, обов’язкова наявність світлових пристроїв у темну пору доби, носіння світловідбивних елементів, наявність сигналізації попередження про поворот. До речі, на самокаті це важко зробити, тому що можна втратити баланс: коли водій одну руку прибирає з керма, то він може втратити рівновагу і впасти. Тому це важливе питання — як саме водії самокатів мають сигналізувати про поворот"?

Самокати створюють проблеми з відчуттям безпеки

Із початком пандемії впровадження електротранспорту дуже позитивно вплинуло на мобільність мешканців міст, констатує експерт. І додає: "люди можуть відмовитися від поїздки на таксі чи автомобілі, що дуже добре впливає на завантаження вулиць. Але водночас це створило суттєві проблеми. У першу чергу – безпека. Я б навіть сказав відчуття безпеки. Кількість і серйозність наслідків зіткнень ще не є катастрофічною, але відчуття безпеки знизилося. Пішоходи, старші люди, діти, люди з дітьми відчувають себе не дуже безпечно на тротуарі у міському просторі, бо в будь-який момент хтось може наїхати ззаду або дзеленькатиме. Це створює відчутний дискомфорт. Як на мене, базовим принципом сталої мобільності й взагалі сталого розвитку є безпека та відчуття безпеки. Якщо ця технологія змушує людей почуватися в небезпеці, то її на даний момент важко назвати сталою. Із цим треба працювати. Гадаю, рух на тротуарах має бути обмежений — так, як це реалізовано в інших містах Європи. Водії також не почуваються спокійно, коли водій самоката їде на високій швидкості прямо посередині дорожньої смуги. Ще одна проблема — захаращення вуличного міського простору. Дуже часто самокати просто залишають на тротуарах, на проходах, що створює дискомфорт. Суцільну відповідальність не можна покладати лише на операторів самокатів, тому що міста мають створювати інфраструктуру — виділені маршрути, смуги, доріжки для руху велосипедистів та легкого персонального електротранспорту. Якщо інфраструктура буде створена якісно, то безпекові питання будуть пом’якшені. Але потрібно також реалізувати і дотримання правил — щоб правоохоронці проводили роботу з користувачами самокатів і щоб самі оператори пояснювали, як правильно треба поводитися на самокаті. Але, на жаль, ми поки що далекі від цього, і маємо ситуацію, що самокати створюють певні проблеми з відчуттям безпеки".

Електровелосипед зі спецкузовом може бути ефективнішим за вантажівку

Самокат — це транспорт для персональної поїздки однієї людини, нагадує Денис Маляка. "Але з електродвигунами є й інші види транспорту, наприклад, електровелосипеди, вантажні електровелосипеди, ця сфера дуже стрімко розвивається. Наприклад, міська логістика може бути значною мірою забезпечена саме електровелосипедами. Бачимо в наших містах, як кур’єри перевозять велосипедами вантажі на рюкзаках. Але це можуть бути вантажні електровелосипеди з певними кузовами, що зможуть перевозити більші вантажі. Як на мене, це може бути значно краще та ефективніше, ніж використання великих вантажівок".

Законодавець трендів Париж

Денис Маляка зазначив, що у Парижі зробили суворішими правила для персонального електротранспорту (в столиці Франції з 1 вересня заборонили користуватися орендованими електричними самокатами – ред.), виділивши для нього належні зони, встановивши обмеження швидкості й, власне, відмовившись від велопрокатів. "Париж в усі часи був законодавцем трендів, він першим відкрив ці прокати і першим їх закрив. Тому можемо робити певні прогнози про те, що може статися в інших містах. Чи стали загалом користувачі електротранспорту уважнішими? На мою думку, нічого не змінилося. Якщо запитати пересічного користувача самоката на вулиці, чи він щось знає про зміни в законі про правила руху, то більшість про це нічого не чули. Просто люди відчувають себе "пришвидшеними" пішоходами або ж сприймають самокат, як іграшку", — підсумував Денис Маляка.