Місій у Криму буде ще більше, українська армія готує поле для майбутньої битви — Селезньов

Місій у Криму буде ще більше, українська армія готує поле для майбутньої битви — Селезньов

ЗСУ зосередили сили на півдні Запорізької області, є перспективи перерізати сухопутний коридор, що з'єднує тимчасово окуповані Донецьк та Крим. Водночас на Бахмутському напрямку є просування, але не йдеться про величезні територіальні здобутки. Так в ефірі Українського Радіо схарактеризував поточну ситуацію на фронті військовий експерт, полковник запасу ВМС ЗСУ Владислав Селезньов. Він також прогнозує: місій ГУР у Криму буде ще більше, адже українська армія готує поле для майбутньої битви.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото:  Генштаб ЗСУ, ФБ-сторінка 

"ЗСУ зосередили сили на півдні Запорізької області, є перспективи перерізати сухопутний коридор, що з'єднує тимчасово окуповані Донецьк та Крим"

"Ми радіємо успіхам ЗСУ на Запорізькому напрямку, саме на півдні Запорізької області. Тривають бої вже безпосередньо на лінії генерала армії РФ Суровікіна. Це дуже потужна мережа інженерних та фортифікаційних споруд, які ворог створював протягом 9 місяців. Але навіть за умови того, що там ворог провів щільне мінування і подекуди встановив до п'яти мін на квадратний метр, наші сапери працюють, роблять проходи в мінних полях, а штурмові загони проводять пошуково-рядові дії та штурмові заходи для того, щоб звільняти територію нашої країни. Треба віддати належне українським артилеристам, які системно та методично перетворять на попіл не лише живу силу противника, а також його озброєння, військову техніку, автомобільні засоби. Тобто триває планомірна, ретельна, виважена бойова робота наших підрозділів, які поступово вивільняються південь нашої країни від ворога. Очевидно, що темпи просування не такі вражаючі, як нам хотілося б. Але перспективи цих боїв очевидні. У будь-якому разі згодом ми переріжемо сухопутний коридор, що нині з'єднує тимчасово окупований Донецьк з тимчасово окупованим Кримом, і далі наші справи будуть йти дещо швидше. Крім того, попри те, що ЗСУ зосереджують свою увагу саме на півдні Запорізької області, на інших ділянках фронту, зокрема в районах Авдіївки, Мар’їнка та Бахмуту тривають запеклі бої", — зазначає Владислав Селезньов.

"На Бахмутському напрямку є просування, але не йдеться про величезні територіальні здобутки"

Військовий аналітик зауважує, що на північ від Бахмутського напрямку ситуація певною мірою стабілізована через те, що ворог підтягнув туди додаткові резерви, і наші штурмові загони фізично не мають можливості просуватися вперед, ведуться бойові дії тактичного рівня, хоча принижувати ступінь інтенсивності бойових дій, які там відбуваються, не варто. Водночас південніше від Бахмуту — досі тривають запеклі бої, пов’язані з просуванням української армії вперед. Ворог так само затягнув туди чимало своїх підрозділів, зокрема бронетанкових. Але навіть ця військова міць не спроможна повністю зупинити наш поступ вперед. Хоча некоректно говорити про величезні територіальні здобутки південніше від Бахмуту.

Три мети поточного етапу наступу українських сил

"За словами Залужного, на цьому етапі українського наступу ми маємо реалізувати три дуже важливі і дуже амбітні цілі:

— Перше — максимально послабити ворожий бойовий потенціал.

— Друге — звільнити території там, де це можливо і дозволяє операційна обстановка.

— Третє — зберегти наші підрозділи наш підготовлений особовий склад, бо ми не можемо втратити армію, здійснюючи штурмові дії в лоба. І цю місію українські воїни реалізовують на різних ділянках фронту", — каже Селезньов.

"Місій у Криму буде ще більше, українська армія готує поле для майбутньої битви"

У Криму "відбулася бавовна" неподалік села Оленівка, коли ворожий комплекс С-400 перетворився на попіл, а також були пошуково-рейдові дії та висадка морського десанту поблизу мису Тарханкут. "Дії, які відбуваються за багато сотень кілометрів від території, які знаходяться під контролем української армії, надихають і українських партизанів, які діють на території тимчасово Криму та Севастополя, і взагалі мешканців півострова, які з нетерпінням чекають на повернення України та української армії на територію Кримського півострова. Як зазначає очільник ГУР Кирило Буданов, таких місій далі буде більше. Бо зараз українська армія готує поле для майбутньої битви", — вважає аналітик.

"У ворога все ще достатньо ресурсів"

"Відповідно до статистичних даних на озброєнні в російської армії перебуває до 17 тисяч танків. Але це на паперах. А скільки їх насправді — мабуть, не знає ніхто. Часто ця техніка зберігалася в неналежних умовах, вона небоєздатна і фізично її неможливо відновити. В будь-якому разі, ворог ще має ресурси та намагається активізувати діяльність власного оборонно-промислового комплексу щодо відновлення і пошкодженої техніки та тієї техніки, яку вони знімають з довгострокового зберігання. Крім того, до цих процесів долучені профільні підприємства Республіки Білорусі. Тому ворог думає, щоб мати ресурси і далі, але в будь-якому разі і санкційна політика наших західних партнерів, й ефективна діяльність українських Сил оборони, спрямована на знищення ворожого військового потенціалу, зокрема, озброєння та військової техніки, даються в знаки. На деяких ділянках фронту ворог відчутно страждає через те, що йому не вистачає достатньої кількості озброєння, військової техніки, боєприпасів. Але поки ще ці показники не є критичними, аби впливати на діяльність російської армії, тому війна далі триває", — коментує полковник запасу ВМС ЗСУ.

"Замість війни артилерії — війна дронів"

"Росіяни використовують дрони залежно від того, скільки вони встигли закупити в Ірану та отримати від власного оборонно-промислового комплексу. В будь-якому разі, я виділяю зараз дві переваги російської армії. Перше — це їх потужна та розгалужена система радіоелектронної боротьби, яка чимало дошкуляє нашим дронам і повітряній розвідці. І друге — це наявність у них достатньо великої кількості дронів — і розвідувальних, і ударних, і дронів-камікадзе. Ще нещодавно це була війна артилерії, а зараз вона поступово трансформується у статус війни дронів", — резюмує Селезньов.