"Taurus не збільшать ракетний парк України" — Кочетков

"Taurus не збільшать ракетний парк України" — Кочетков

У Соціал-демократичній партії Німеччини, яка належить до владної коаліції, не виключають постачання Україні крилатих ракет Taurus. Втім надання цих ракет не збільшить ракетний парк України. Це констатував в ефірі Українського Радіо політолог та експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков. Він припускає: "німці можуть надати власні ракети, коли вичерпаються французькі аналоги. Тобто мета — аби ракети в Україні не закінчилися взагалі". На думку Кочеткова, за відсутності великої кількості штурмової авіації лише безпілотники та крилаті ракети є альтернативою для полегшення наступальних дій ЗСУ.

0:00 0:00
10
1x

Ракета Taurus на міжнародній аерокосмічній виставці у Берліні у 2006 році. Фото: wikipedia.org

"Безпілотники та крилаті ракети — альтернатива штурмовій авіації"

За умов відсутності у великій кількості штурмової авіації наступальні дії ЗСУ вкрай ускладнені. Тому її треба чимось заміняти, і це можуть бути ракети та безпілотники, констатує Олександр Кочетков. "В Україні є власні розробки декількох варіантів далекобійних безпілотників, які можуть долати 1000 км і навіть більше. Зокрема, це модернізований радянський "Стриж" та розробка "Укроборонпрому" "Сокіл", також останнім часом здебільшого використовується українська розробка Airborn. На другому місці за дальністю — крилаті ракети, зокрема британська ракета Storm Shadow та її повна французька аналогія Scalp", — каже він.

"У росіян немає можливості збивати Storm Shadow та її аналоги"

Експерт з ракетно-ядерного озброєння зауважує, що ракета Taurus — шведсько-німецької розробки і не є копією Storm Shadow, але збігається за характеристиками. "Це пов’язано з тим, що НАТО не хоче монополізму. Ця ракета відрізняється Storm Shadow тим, що вона на 80 сантиметрів довше. Решта важливих характеристик, наприклад, вага бойової частини, точність та дальність, абсолютно збігаються. Це стосується й можливості використовувати їх у тих же літаках, що запускають ракети. Такі ракети — це дуже надійна та сучасна зброя. Вони замінюють американські ракети ATACMS, про як ми прохали, адже виконують абсолютно ту ж задачу — знищують великі скупчення ворожої техніки або живої сили, логістику, тобто мости, різні переправи, а також дуже точно знищують захищені командні пункти", — пояснює він. За його словами, такі ракети фактично немає чим ліквідовувати. "Вони мають дозвукову швидкість, і їх російське ППО не збиває. Принаймні в тій кількості, щоб це було хоча б помітно", — додає експерт.


Ракета Scalp. Фото з відкритих джерел

"Німецькі Taurus не збільшать ракетний парк України"

У Соціал-демократичній партії Німеччини, яка належить до владної коаліції, не виключають постачання Україні крилатих ракет Taurus. "Я не можу сказати: якщо Німеччина зараз надасть нам ракети, у нас збільшиться парк цих ракет. Адже французи почали нам надавати свої ракети, коли вичерпались британські, а німці можуть це зробити, коли вичерпаються французькі. Тобто це не для збільшення кількості ракет у ЗСУ. Обмежує можливості їх використання саме число літаків, з яких можна запускати ці ракети. Це переобладнані бомбардувальники Су-24, яких в нас є обмежена кількість. Не можу сказати, що ракет достатньо, але без них український наступ був би вкрай складним", — коментує Кочетков.

"Не вистачає крилатих бомб до HIMARS"

"Щодо того, чого не вистачає, це гібридні заряди до HIMARS. Зараз високоточні системи залпового вогню HIMARS мають дальність бойового застосування близько 70 км. А мова йшла про те, що фірма Boeing робить для нас так звану гібридну систему — крилату бомбу GBU-39, до неї долучають двигун М26, який йде до ракет HIMARS, і вона летітиме не на 70 км, а на 150 км. На ці системи ми чекаємо, адже вони значно збільшать і покращать роботу ЗСУ по ворожих тилах і по скупченню ворожої техніки", — резюмує експерт.