"Звідки виходила Росія — нам по-цимбалах". Данілов про перспективи "зернової угоди"

"Звідки виходила Росія — нам по-цимбалах". Данілов про перспективи "зернової угоди"

Ми будемо рухати кораблі із зерном туди, куди вважаємо за необхідне і ні в кого питати дозволу не збираємося. У цьому запевнив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. У нас була домовленість із Туреччиною, яка має спільний вихід з нами у Чорному морі, нагадав Данілов. І наголосив: "звідки виходила Росія – нам по-цимбалах, ми з ними жодних відносин із цього приводу не мали".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Олексій Данілов. Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України

 

97 засідання Ставки з 24 лютого

Сьогодні, 4 серпня відбулося засідання Ставки Верховного головнокомандувача, розповів Українському Радіо Олексій Данілов. Це було вже 97 засідання Ставки з 24 лютого 2022 року – від початку повномасштабної війни. Такі засідання проходять на постійній основі. Головує на них Президент України. "Я як координатор Ставки Верховного головнокомандувача забезпечую проведення цих засідань. Засідання ставки тривало 3 години. В порядку денному було і питання зерна. Воно перебуває у нас на контролі. Ми не збираємося зупинятися. У нас із Росією не було жодної угоди. У нас були домовленості з ООН, яка безпосередньо згідно зі своїм статутом відповідає за певні процеси і має їх забезпечувати. У нас була домовленість із Туреччиною, яка має спільний вихід із нами у Чорному морі. Має Босфор, через який проходять ці кораблі (із зерном – ред.). В нас були такі домовленості. Звідки виходила Росія – нам по-цимбалах, ми з ними жодних відносин із цього приводу не мали. Ми будемо робити те, що вважаємо за необхідне. Ми будемо рухати ці кораблі із зерном туди, куди вважаємо за необхідне. І ні в кого питати дозволу не збираємося", – наголосив Олексій Данілов.

 

"Коли у країн НАТО урветься терпець – нам складно сказати. Але ми точно робитимемо все від нас залежне"

Він додав: "Те, що Росія терорист і вона тероризує нашу країну і увесь світ – то це більше питання до світу. До якої межі вони терпітимуть ті витребеньки, які робить РФ, чи то залітаючи на територію країни НАТО Польщі своїми гелікоптерами спільно з білорусами, чи атакуючи порти Ізмаїла, розташовані фактично на кордоні Румунії? Коли у країн НАТО урветься терпець – нам складно сказати. Але ми точно робитимемо все від нас залежне, щоби наша їжа була доступна у світі".  

 

КОНТЕКСТ

17 липня цього року Кремль заявив про зупинку дії "зернової угоди". Також Росія оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Президент України Володимир Зеленський наголосив, що своїми діями РФ зриває домовленості з Туреччиною та ООН. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю CBS констатував, що вихід Росії із зернової угоди призведе до зростання світових цін на агропродукцію та загрожуватиме голодом населенню багатьох держав світу. Зеленський повідомив, що надіслав офіційні листи президентові Туреччини Ердогану та генсеку ООН Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу "зернової угоди" або її аналогу в тристоронньому форматі.

Як заявили у Міноборони Росії ввечері 19 липня, з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться РФ як потенційні перевізники військових вантажів. Відповідно, країни прапора таких суден вважатимуться "залученими в український конфлікт на боці київського режиму". Зі свого боку, Міноборони України попередило 20 липня, що з 00:00 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій Росією території, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.