Від 4,000 до 14,000 грн коштує платна камера в СІЗО — Висоцька

Від 4,000 до 14,000 грн коштує платна камера в СІЗО — Висоцька

Люди, які не отримали вирок суду, можуть перебувати в ізоляторі тимчасового утримання доволі тривалий час. На пенітерціальну систему кошти від держави виділяються за залишковим принципом. А ізолятори, переважно, розташовані в старих будівлях, є переповненими, з поганими та неналежними умовами перебування. Тому проєкт платних послуг в СІЗО показав свою затребуваність та успішність, бо допомагає людям купити послугу і таким чином чекати вироку суду в кращих умовах. Так прокоментувала в ефірі Українського Радіо ефект від платних послуг в СІЗО заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька. Каже, що за два роки таким чином було зібрано 21 мільйон грн. до спецфонду, звідки кожний слідчий ізолятор використовує ці гроші на ремонт безкоштовних камер. Мін'юст також планує запустити можливість онлайн-бронювання платного місця у СІЗО.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото з відкритих джерел

За два роки платних послуг в СІЗО було отримано 21 мільйон гривень 

Проєкт платних послуг в слідчих ізоляторах по всій Україні пройшов вдало і є на сьогодні найуспішнішим, бо наповнив бюджет за два роки на 21 мільйон гривень, розповідає Олена Висоцька. Люди, які не отримали вирок суду, можуть перебувати в ізоляторі доволі тривалий час. СІЗО зазвичай дуже зношені, бо розташовані в старовинних будівлях 18 століття, переповнені, мають погані та неналежні умови. На в'язничну систему кошти виділяються за залишковим принципом, особливо що стосується капітального ремонту, говорить заступниця Міністра юстиції України. "Проєкт платні послуги не вирішує системно цієї проблеми, але допомагає людям, які можуть дозволити собі купити та придбати цю послугу. Вони не вступають в корупційні зв'язки із адміністрацією СІЗО для того, щоби поліпшити своє перебування до рішення суду. Таким чином наповнюються кошти на спецфонд і СІЗО витрачає їх на ремонт безкоштовних камер". 

Від 4 тисяч до 14 тисяч грн на місяць

Платна кімната покращеного побуту виглядає краще та містить невеликий обсяг побутової техніки: чайник, холодильник, мікрохвильову піч, розповідає Олена Висоцька і додає, що за це надлишкове обладнання людина і платить. "Ціни коливаються від 4 тисяч до 14 тисяч гривень на місяць. Київ тут є найдорожчим, бо він найбільший". Може заплатити за цю послугу третя особа, розповідає заступниця Міністра юстиції України. Головне знати за кого, щоби ідентифікувати ізолятор і саме прізвище ув'язненого. Якщо сам ув'язнений захоче заплатити, то йому все одно потрібна буде  допомога, він може скласти заяву. Висоцька додає, що в кожному ізолюторі відкривалося кілька камер, щоби спробувати, як населення СІЗО це буде сприймати. "Платні камери популярні і користуються попитом. В Київському слідчому ізоляторі минулого тижня не було жодного вільного місця. А їх є майже 50. Нам потрібно їх (платні камери-ред.) розширювати". Щодо бронювання, то це теж є певною цифровізацією і відмовою від корупції.

Платна камера з підвищеним комфортом в Запорізькому СІЗО. УНІАН

Умови в СІЗО гірші, ніж у в'язниці

Криміногенна ситуація з війною не погіршилася. Але місця в СІЗО переповнені, бо "ми залежні від рішень суду, які могли б розвантажити ізолятори. Люди вважають, що це корисна послуга, якщо нею користуються", - розповідає Олена Висоцька. 

Що стосується виконання покарання, то воно має відбуватися в тих умовах і відповідно до режимів, які обирає суд при призначенні покарання в своєму рішенні. Ізолятори є однозначно гіршими, каже Олена Висоцька, бо там є здебільшого юридично невинуваті люди, "судові процеси лише тривають, а ми вже поміщаємо людину в нестерпні умови. Тому ми і зупинилися саме на покращенні умов в ізоляторах. Бо відбування покарання проходить в кращих умовах".

Керівник СІЗО розподіляє по камерах 2,5 тисячі людей

Олена Висоцька розповідає, що при впровадженні проєкту платних послуг в СІЗО надихалися саме американськими приватними в'язницями. Європейські партнери достойно оцінили ініціативу щодо платних послуг на прикладі Київського СІЗО. Каже, що це був своєрідний "синтез, який вирішує наші проблеми: а це і низьке фінансування, і погані умови в СІЗО, і корупція. Керівник СІЗО розподіляє по камерах 2,5 тисячі людей. Бо є серед поганих камер трошки кращі, а трошки гірші". Робляться платні камери мінімум на дві людини, бо є проблема із місцями. "Старі ізолятори не пристосовані до нових сучасних вимог, має бути нове будівництво: невелика камера на 3-4 особи". Адвокатська спільнота знає про цей проєкт і користується цим, каже Олена Висоцька. "Вони знайдуть, як це оплатити".  

Олена Висоцька. Фото: yur-gazeta.com