"Фінальний розгляд до кінця серпня" — Гончаренко про законопроєкт щодо відновлення е-декларування

"Фінальний розгляд до кінця серпня" — Гончаренко про законопроєкт щодо відновлення е-декларування

До кінця серпня депутати вийдуть на фінальний розгляд законопроєкту про відновлення е-декларування для чиновників, заявив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо член фракції партії "Європейська Солідарність" у ВР, член парламентського комітету з питань бюджету Олексій Гончаренко. На початку розв'язаної Росією повномасштабної війни Верховна Рада призупинила обов'язкове декларування майна чиновниками. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) залишило можливість добровільного декларування. 26 липня цього року в парламенті зареєстрували законопроєкт про відновлення обов'язкового. Верховна Рада підтримала його у першому читанні. Олексій Гончаренко констатував, що навряд чи знайдуться нардепи, які відкрито торпедуватимуть декларування для чиновників. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

 

"Ми ухвалили в першому читанні закон, який поверне необхідність і обов'язковість декларування для всіх чиновників, за винятком тих, хто безпосередньо бере участь у бойових діях". Таким чином Олексій Гончаренко відповів на запитання Українського Радіо "коли знову запрацює е-декларування?" Далі член фракції партії "Європейська Солідарність" прогнозує звичайну процедуру: подачу правок і друге читання. "Думаю, що до кінця серпня ми вийдемо на фінальний розгляд цього закону", – констатує Олексій Гончаренко. 

Олексій Гончаренко. Фото: ФБ-сторінка Олексія Гончаренка

Не заспамлять закон?

При цьому депутат прокоментував імовірність "правкового спаму" стосовно даного документа. "Я, звісно, не можу розписатися за всіх колег. Але якщо це буде, то буде і очевидно, ким це робиться й навіщо. Сподіваюся, що навряд чи знайдуться народні депутати, які відкрито торпедуватимуть е-декларування. Воно важливе і з точки зору боротьби з корупцією, і в питанні нашої євроінтеграції. Адже це одна з умов Європейського Союзу – повернення е-декларування. Для того, щоб ми почали перемовини про вступ до ЄС, ми зобов'язані розблокувати е-декларування", – наголосив Олексій Гончаренко.

Законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування чиновників передбачає, що декларації треба подавати не лише за цей рік, а й за попередні. Подаватимуть їх не пізніше 90 днів від набуття чинності законом "Про внесення змін до деяких законів України про спрощення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану".

Суб’єкти декларування, які беруть участь у воєнних діях, особи рядового і начальницького складу, поліцейські на період дії воєнного стану, або перебувають на тимчасово окупованих територіях, подаватимуть відповідну декларацію у строки - 90 днів від:


•    визначення дати завершення активних бойових дій чи тимчасової окупації, на яких перебуває особа
•    повернення до пункту постійної дислокації чи місця роботи
•    припинення повноважень чи переведення особи на посади, які не передбачають безпосередньої участі у бойових діях, виконанні бойових завдань, посиленні охорони державного кордону, проведенні розвідки
•    припинення або скасування воєнного стану.

 

Законопроєкт також передбачає відновлення спецперевірок відповідно до законів "про запобігання корупції", а також "про очищення влади". Водночас згідно з документом, на період дії воєнного стану в Єдиному державному реєстрі декларацій у відкритому доступі відображатимуться декларації, але без:


•    ідентифікаційного коду або номера паспорта громадянина України;
•    місця проживання та місцеперебування об'єктів, зазначених у декларації;
•    дати народження;
•    номерів рахунку у банківській чи іншій фінансовій установі
•    відомостей про населені пункти, де розташовані об'єкти, що вказуються у декларації;
•    ПІБ всіх інших осіб, зазначених у декларації (крім суб'єкта декларування).