Газова інфраструктура більш захищена, ніж енергетична. Опалювальний сезон буде легшим — Павлюк

Газова інфраструктура більш захищена, ніж енергетична. Опалювальний сезон буде легшим — Павлюк

У "Нафтогазі" повідомили, що станом на 19 липня в українських підземних сховищах зберігається майже 12 мільярдів кубометрів газу, або майже 75% від запланованого показника. В компанії додають, що цей обсяг відповідає плану підготовки запасів блакитного палива до наступної зими. На думку виконавчого директора асоціації "Енергоефективні міста України" Святослава Павлюка, є висока ймовірність, що новий опалювальний сезон буде спокійнішим, ніж торік. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що газова інфраструктура більш стійка і захищена, ніж енергетична, але порадив українцям вже зараз запастися резервними джерелами живлення, а не чекати настання зими.

 

0:00 0:00
10
1x

"Є висока ймовірність, що новий опалювальний сезон пройдемо спокійніше, ніж торік"

"Я б не дав гарантій щодо нормального проходження опалювального сезону. Спочатку війни вся статистика з видобування, зберігання всіх видів енергії є закритою. Тобто ми не знаємо насправді повної статистики з виробництва й транспортування електроенергії газу. Такого об'єму газу минулого року нам вистачило, але треба враховувати, що минула зима була дуже тепла. Якою буде ця зима, невідомо", — зазначає Святослав Павлюк. За його словами, ми змогли вміститися в той об'єм газу, який у нас був, лише за рахунок того, що різко скоротила споживання промисловість. "Загальне споживання в країні скоротилося близько на третину. Крім того, у нас є зруйновані міста на Сході, котрі теж різко скоротили споживання. Тому ми обмежуємось газом, який видобувається в Україні. Тобто це не газ, який видобувається державним підприємством "Укргазвидобування", а той, що видобувається в Україні. Відтак комерційні видобувачі газу мають заборону його експорту. Вони, не маючи можливості експортувати газ, не заробляють гроші й не вкладають їх у видобування, а якщо гроші туди не складати, то видобування буде скорочуватися. Поки що у нас зберігається можливість імпорту газу при тому, що вартість газу на європейському ринку цього року восьмикратно була менша, ніж торік. Тобто технічно ми можемо частину газу імпортувати, і це буде значно більше, ніж минулого року. Тому ймовірність того, що ми спокійніше пройдемо цей сезон, є досить висока", — прогнозує експерт.

"Газова інфраструктура стійкіша і більш захищена, ніж енергетична"

Газова інфраструктура теж вразлива, але вона стійкіша, ніж енергетична, зазначає Павлюк. Втім радить не розслаблятися. "Наші підземні газові сховища в міру захищені. Не захищеною є зовнішня інфраструктура, тобто труби, які йдуть по поверхні. А підземне сховище, яке є на великій глибині, вразити неможливо. Разом з тим, в нас є робоча мережа. Минулий сезон показав, що ризик її враження нижчий, ніж електромережі", — каже він.

"Запасайтесь резервними елементами живлення вже зараз"

"Газ не може компенсувати відсутність електрики, тому що для цього технічно приміщення не готові, зокрема обігрівання газовими плитами — це дуже високий ризик вчадіти і загинути. Електроенергія також потрібна для того, щоб працювали індивідуальні газові котли. Тож вам треба мати невеликі резервні елементи живлення — чи акумуляторні, чи генераторні. Подумайте про це зараз, а не в грудні, коли вони будуть коштувати дорожче. Наразі ціни на акумулятори та генератори обвалилися в 2-3 рази й навіть більше. Не починайте їх купувати в жовтні-листопаді, коли ціни знову полізуть вгору. Москва не заспокоїться і буде шукати варіанти, як зробити нам некомфортно і боляче, тому треба сильно думати і готуватися до зими. Основою нашої енергетичної безпеки залишається енергоефективність, тож тільки скоротивши питоме споживання та утепливши будинки, ми можемо отримати надлишок газу, нижчу ціну і питомо менше споживання. Водночас вугілля минулого року не вистачало, і я думаю, що ситуація з цього часу не покращилася", — зауважує виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України".

Чи розмістить ЄС газ в українських газосховищах?

В червні було повідомлення, що в Євросоюзі розглядають можливість зберігання газу в українських підземних газосховищах. На думку Павлюка, наші газосховища на заході України є технічно великими, ми їх використовуємо умовно на третину, тому технічно є місце можливість для зберігання газу. "Зараз газосховища Європейського Союзу наближаються до точки повного заповнення, тому вони будуть шукати можливість розмістити цей газ десь в інших сховищах. У нас є шанси здати в оренду наші газосховища і на цьому заробити грошей. Найбільшим ризиком є, звичайно, воєнний. Хоча ризик цього є середній, тому що підземна газова інфраструктура є підземною, і це не електростанції, які на поверхні. Я думаю, що аналітики, які займаються розміщенням цього газу, враховують найбільші ризики. Як вони вирішать, я не знаю", — коментує експерт.

"Рано чи пізно газопровід, який прокачує російський газ до ЄС через Україну, змінить свою діяльність"

За контрактними зобов'язаннями Україна продовжує прокачувати через свою територію російський газ. Хоча за контрактом передбачено 40 мільярдів кубічних метрів, ми прокачуємо щороку 13. Втім у 2024 році контракт завершується. "З одного боку, транзит газу є істотною статтею доходу для нас, яку ми витрачаємо, зокрема й на покриття видатків на армію. З іншої сторони, повне ембарго на російський енергоносій також є нашим інтересом. Загалом треба готуватися до того, що Європа йде до статусу кліматично-нейтральної території. Споживання та імпорт газу будуть різко скорочуватися. Тобто рано чи пізно цей газопровід такого об'єму, як він раніше прокачував, а це до 120 млрд, прокачувати не буде ніколи. Є різноманітні реалістичні та напівфантастичні сценарії його використання, починаючи від експорту водню і до використання його як величезного газгольдера, який може працювати як елемент альтернативної енергетики, де буде закачуватися під високим тиском повітря, котре може використовуватися для турбін, для балансування енергосистеми", — резюмує Павлюк.