Сергій Мартинюк (Фіолет): "Треба дати життя матеріалу, який накопичив за останні роки"

Сергій Мартинюк (Фіолет): "Треба дати життя матеріалу, який накопичив за останні роки"

У травні в ефірі Радіо Промінь лідер гурту "Фіолет" Сергій Мартинюк поділився планами щодо створення літньої пісні, яка б передавала настрій цієї чудової пори, відчутний навіть попри війну. Минуло два місяці – і маємо прем'єру. 

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь фронтмен гурту "Фіолет" презентував сингл "Полунична". Також Сергій Мартинюк розповів ведучій Ксенії Івась про створення справжніх інді-пісень, нові музичні проєкти та експерименти у соціальних медіа.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Ігор Ткач, Радіо Промінь

Хотів створити пісню, в якій буде моє дитинство, юність, дні теперішні з усіма їхніми складнощами

Сергію, розкажи, будь ласка, яка історія пісні "Полунична". 

Минулого разу під час ефіру на Радіо Промінь я сказав, що хочу написати літню пісню. Буквально за кілька днів після того я це зробив, бо справді хотів створити композицію, в якій буде моє дитинство, юність, дні теперішні з усіма їхніми складнощами. Як би не намагався абстрагуватися від усього, що відбувається, в цій пісні також є ситуативні маркери сьогодення. "Полуничну" ми швиденько записали. Зробили її, що прикметно, повністю у домашній студії. Тобто жодних суперкрутих професійних примочок тут немає. Вокал я сам вдома накопичував, Рома, наш гітарист, зробив на відстані аранжування. Тому це абсолютно інді-музика, створена вдома. 

"Полунична" – це трек чи пісня, бо її тривалість менш як дві хвилини?

Це ТікТок бенгер. Є вже такий жанр, він насправді дуже розмитий і не жанровий зовсім, але має назву "ТікТок музика", де треки тривають до двох хвилин. Насправді текст був трошки довшим, мав більше куплетів, повторів приспіву, але я це все видалив. 

Взагалі "Полунична" вирізняється з-поміж інших пісень гурту "Фіолет". Тут ти читаєш реп, в ній присутній фанк. Це продовження вашого стилю, чи гурт експериментує з новим звучанням? 

Вже таке було, мені здається, в Kolos & Brothers і в "Фіолеті" десь в окремих треках. Це радше не експеримент, а якась емоційна замальовка, трек з поетичною декламацією. В принципі, не важливо. Головне, щоб людям сподобалось. Чекаємо на хвилю ТікТоків. 

Треба писати, поки пишеться, слід дати життя тому матеріалу, який накопичив за останні роки

Ти, до речі, в "Полуничній" співаєш: “Я норм, я норм, я норм". Що в житті тобі допомагає нормально триматися? 

Музика і допомагає. Ще минулого року не так з'явилось, як загострилось розуміння того, що життя може обірватись будь-якої миті. Я просто прийняв, як і більшість людей, наприклад, лотерею з обстрілами. Всі ці емоції знайшли практичний вияв – підштовхнули до створення нової музики, якої буде дуже багато відразу у трьох проєктах. Зараз із "Фіолет" готуємо наступні релізи. Вже фактично публічно презентували мою нову групу "Кодло", яка грає панк, хардкор. Незабаром буде її перший виступ на фестивалі Faine Misto. Іще трохи – й ми презентуємо із гітаристом "Фіолет" Романом Андруховим електронний техно проєкт. Є відчуття, що треба писати, поки пишеться, що слід дати життя тому матеріалу, який накопичив за ці останні роки. От за це я і тримаюсь. 

То ти виступатимеш на Faine Misto і з "Фіолетом" і з "Кодлом"?

Так. Плануємо два виступи на різних сценах: з "Фіолетом" – на головній, з "Кодло" – на underground stage. А третій проєкт буде суто студійним для стрімінгів.

Коли ми тебе почуємо знову із новинкою? Що це буде і від якого проєкту? 

Чесно кажучи, не знаю. Найімовірніше, восени я прийду до вас із "Фіолетом" презентувати суперкруту пісню. Десь у серпні почнемо її записувати. Це шикарна пісня. Вона вже стала однією з моїх найулюбленіших робіт "Фіолету".

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.