Хочете користі від шоколаду — обирайте із понад 80% какао-бобів. Поради дієтологині

Хочете користі від шоколаду — обирайте із понад 80% какао-бобів. Поради дієтологині

Хочете користі від уживання шоколаду — обирайте із вмістом у ньому понад 80% какао-бобів. Це рекомендує слухачам і читачам сайту Українського Радіо у Всесвітній день шоколаду лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська. Вона радить людям, які мають зайву вагу, загалом уживати максимально чорний шоколад у невеличкій кількості й намагатися вести здоровий спосіб життя. Найкорисніший шоколад — найгіркіший, констатує дієтологиня. Експертка також радить бути обережними із науковими дослідженнями стосовно користі/шкоди шоколаду. Адже більшість із них проспонсоровані шоколадними корпораціями.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото Суспільного

 

"Максимально чорний шоколад"

"Коли ми починаємо шукати в інтернеті, що знімає стрес, то часто натрапляємо на поради: "з’їжте шматочок шоколаду, тому що він містить певні речовини, які допомагають зняти психологічне напруження". Звичайний споживач іде в магазин і просто бере першу-ліпшу плитку. Для багатьох людей це іноді ще й смакові уподобання, наприклад, шоколад із родзинками, горішками, нугою, йогуртом. Багато хто любить молочний шоколад. І все це вважається шоколадом. Але потрібно одразу сказати, що шоколад, який справляє бодай мінімально корисний вплив на здоров’я, це те, що містить понад 80%, а краще понад 85% какао-бобів. Усе, що містить менше какао, це суміш цукру, жиру та емульгаторів. Там невеличка кількість какао-бобів, тому користі для більшості людей це не принесе. Більшість людей мало рухаються, багато сидять, стресують, мають зайву вагу, жир на животі. Тому варто говорити, що людям, які мають надмірну масу тіла, слід вживати максимально чорний шоколад у невеличкій кількості й намагатися вести здоровий спосіб життя. Людям, які багато рухалися і страшенно втомлені, можна з’їсти солодшого шоколаду, тому що глюкоза знімає втому. Але якщо подивитися на наукові дослідження, то ми побачимо, що більшість із них проспонсоровані величезними шоколадними корпораціями, тобто йдеться про пряме лобіювання їхніх інтересів".

Оксана Скиталінська. Фото: ФБ-сторінка Oksana Skytalinska

Найкорисніший шоколад — найгіркіший

"Хорошого шоколаду не так і багато, і обирати треба максимально чорний шоколад. Це навіть може бути 90% какао. І багато з’їсти такого шоколаду просто неможливо. Треба бути харчовим збоченцем, щоб з’їсти цілу плитку 99-відсоткового шоколаду. До речі, це і є показник якісного шоколаду — ти його в рот, а він такий гіркий... Але він найбільш корисний. Саме у гіркому шоколаді міститься багато біофлавоноїдів, поліфенолів, які мають сильні протизапальні властивості, тобто вони гасять запальні молекули, що циркулюють в організмі. Особливо це стосується людей, які мають зайву масу тіла".

"Швидкі вуглеводи — швидка енергія"

"Нас, волонтерів, часто просять передати на фронт шоколадні плитки, солодкий шоколад із вмістом 40-50% какао-бобів. Звісно, ми все це передаємо. Якщо це ділянка, де йдуть активні бойові дії, люди багато рухаються, то справді їм будь-яка вуглеводна їжа буде корисною. Тому що це швидкі вуглеводи та швидка енергія. Якщо людина багато сидить, наприклад, у штабі або не спить достатньо, то, враховуючи висококалорійну їжу, якою годують наших солдатів — макарони, тушонки, хлібобулочні вироби — плюс енергетичні батончики із сухофруктів, меду, родзинок і ще й солодкий шоколад, то все це буде сприяти набору маси тіла. У мене є багато пацієнтів саме з фронту, за рік у них з’явилося 10-15 кг зайвої ваги. "Отже, хочете користі з шоколаду — обирайте все, що містить більше 80% какао. Якщо ви не ведете суперактивний спосіб життя, то з’їжте вранці 2-3 плиточки, вони дадуть вам більше енергії. Плюс там є речовини, які тонізують — це кофеїн, теобромін. До речі, теобромін із грецької означає "їжа богів" — дерево, де росте какао. Тому їжте шоколад зранку, і ви принесете собі щось корисне. Якщо ви не маєте доступу до свіжих ягід та зелені, то три шматочки чорного шоколаду будуть вам на користь", — підсумувала Оксана Скиталінська.