Перший крок до створення трибуналу над Путіним і Ко — Павліченко про ICPA

Перший крок до створення трибуналу над Путіним і Ко — Павліченко про ICPA

Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) розпочав свою роботу сьогодні 3 липня у Гаазі. Він проводитиме розслідування і збиратиме докази як проміжний етап перед створенням Спеціального трибуналу, що має притягнути до відповідальності російське керівництво за розв'язання війни проти України. До складу цього центру входять прокурори з України, ЄС, США та Міжнародного кримінального суду. На думку виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка, початок роботи цього центру є першим дієвим кроком до створення трибуналу над Путіним і його поплічниками. "Вдруге у світовій історії створюється такий прецедент. Уперше це був Нюрнберзький трибунал", — констатує правозахисник.

0:00 0:00
10
1x

Фотоколаж: rada.gov.ua

"Перший крок до створення трибуналу"

Це дуже практичний крок, який можна вважати сходинкою на шляху до створення трибуналу з питань агресії Російської Федерації в Україні, вважає Олександр Павліченко. "І це справді дуже серйозна заявка, оскільки від розмов справа переходить до практичної роботи безпосередньо тих, хто опікується кримінальними провадженнями, пов'язаними з порушенням міжнародного гуманітарного права, а саме злочину агресії", — зазначає Павліченко. Правозахисник додає: "Вдруге у світовій історії створюється такий прецедент. Уперше це був Нюрнберзький трибунал, який засудив за злочини проти миру. Це аналогія злочину агресії. Саме злочинці, які постали перед Нюрнберзьким трибуналом, відповідали за таким обвинуваченням. Їм було висунуто обвинувачення – вчинення злочину проти миру. І сьогодні ми маємо повторення ситуації й готується ретельно світова спільнота. Нагадаю, що до створення цього Міжнародного центру з судового переслідування за злочин агресії були дуже тісно підключені такі партнери, як Європейський Союз, Міжнародний кримінальний суд, Організація Об'єднаних Націй, безпосередньо українська сторона в особі генерального прокурора Андрія Костіна та інших посадовців та низка держав і партнерів, які підтримують створення цього міжнародного трибуналу. І кількість таких держав розширюється. Практичне подолання проблеми полягає в тому, щоб запрацював механізм. І метою створення цього механізму буде саме практична робота такого центру".

Уніфікований майданчик для збору доказів

За інформацією Євроюсту (Європейської агенції, яка підтримує зв'язок із правоохоронними та судовими органами держав-членів ЄС, розслідування російських воєнних злочинів станом на березень цього року було у фокусі уваги 21 країни і підтримано, зокрема, Міжнародним кримінальним судом. За словами Павліченка, "центр має стати уніфікованим майданчиком, де буде збиратися ця інформація. У березні вже запрацював другий інструмент — єдина база даних злочинів, яка поповнюється. І відповідні держави спільно працюють з обміном інформацією щодо злочинів, які вони можуть викрити на територіях, доступних їм. Тому що йдеться про роботу безпосередньо з тими, хто виїхав на територію цих держав, перебуває в межах їхньої юрисдикції. І йдеться саме про створення єдиного уніфікованого майданчика, який працюватиме на створення доказової бази з елементами розслідування фактів учинених злочинів з тим, щоб підготувати матеріальну частину для суду. Фактично ведеться досудове розслідування з використанням методології Міжнародного кримінального суду з залученням фахівців, які працюють на рівні національних юрисдикцій, зокрема в Україні", — пояснив Олександр Павліченко.


Олександр Павліченко. Фото: helsinki.org.ua

Якими будуть перші кроки?

"Передусім центр має запрацювати й набрати персонал. Ця робота і підготовка відбувалася впродовж кількох місяців, про що було оголошено. Зараз має відбутися аудит і ревізія тих матеріалів, які на сьогодні уже знаходяться в базі даних, і можливість використання та стратегія роботи цього центру щодо конкретної підготовки й оформлення матеріалів, які будуть передані до розгляду суддям створеного трибуналу з питань агресії. Щоб ці матеріали були підготовлені в статусі таких, якими оперує Міжнародний кримінальний суд", — каже правозахисник. За його словами, "вже відбулася пресконференція, в якій взяли участь і очільники Єврокомісії, зокрема, європейський комісар з питань правосуддя Дідьє Рейндерс, президент Євроюсту Ладіслав Хамран, генеральний прокурор України Андрій Костін, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан та Кеннет Полайт, який є фактично заступником генерального прокурора США. Це ключові гравці в питанні кримінальної юрисдикції, які можуть ухвалювати рішення зі стратегічних питань. І сьогодні вони розповідали про практику організації цієї нової структури, яка є новелою в системі кримінального переслідування за злочин агресії, оскільки цього не відбувалося, починаючи від 1945 року. Тому ми стоїмо перед величезним викликом", — коментує Олександр Павліченко. Відтак, на його думку, "Міжнародний центр із переслідування злочинів агресії проти України й взагалі міжнародна спільнота мають сформувати справді гарну, належну практику, яка буде свідченням того, що система міжнародного переслідування за злочини агресії працює і вона є ефективною".