Частина колаборантів залишила ЗАЕС — мер Енергодара

Частина колаборантів залишила ЗАЕС — мер Енергодара

Частина колаборантів-працівників ЗАЕС, які уклали контракти з Росатомом, виїхали з Енергодара. Про це розповів сьогодні, 2 липня в ексклюзивному коментарі Українському Радіо мер Енергодара Дмитро Орлов. Також частина персоналу Росатому, завезена з російських атомних станцій – до 100 фахівців – поїхали з міста наприкінці попереднього тижня.  У тимчасово окупованому Енергодарі перебуває зараз близько 5-6 тисяч працівників Запорізької атомної електростанції, які фактично є заручниками російської армії. Окупаційна влада не дозволяє їм залишати межі міста. І на роботу ходити їм не дають, бо заблокували перепустки, якщо вони не уклали контракт із Росатомом. Також Орлов розповів, що укриттів у разі вибуху на ЗАЕС в Енергодарі не передбачено. Окупанти використовують ЗАЕС для шантажу всього світу, констатував мер.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Окупована ЗАЕС. Фото: AP

"Окупанти шантажують завдяки ЗАЕС не лише Україну, а й весь світ"

"Російські військові зараз не дуже активно пересуваються в Енергодарі. А те, що посилили обшуки, свідчить, що, можливо, готуються до чергового жесту доброї волі, як говорять містяни. Хоча ми розуміємо, що військовим за наказом евакуюватися небагато часу потрібно. Стосовно працівників атомної станції, то дійсно є інформація, що частина колаборантів, які уклали контракти з Росатомом та обіймали керівні посади у фейковій компанії від Росатому, виїхали з міста. Сподіваємося, що не на вікенд, а на постійне місце проживання. Також частина персоналу Росатому, завезена з російських атомних станцій – їх небагато, до 100 фахівців – поїхали з міста наприкінці попереднього тижня", – розповів Дмитро Орлов. Вибухівка на ЗАЕС, додав міський голова, була завезена ще майже рік тому: "Був замінований периметр станції, заміноване все узбережжя Каховського водосховища. А з початку цього року росіяни почали в хаотичному режимі мінувати, можливо готуючись до контрнаступу ЗСУ, територію по периметру міста, поля сільськогосподарського призначення. Й те, що вони зробили з Каховською ГЕС, досить суттєво вплинуло на настрої тих фахівців, які ще залишаються в місті Енергодар. Вони розуміють, що ворог буде здатен на будь-який крок і розміщення вантажівок із вибухівкою свідчить про те, що окупанти готуються до будь-яких сценаріїв. Фактично росіяни використовують атомну станцію як важіль міжнародного впливу для шантажу не тільки України, а й всього світу". 

Їжа в Енергодарі є, але дорого

Щодо того, чи мають мешканці окупованого Енергодара продукти та речі першої необхідності, Орлов зазначив, що зараз триває сільськогосподарський сезон і регіон дефіциту в харчах не відчуває: "Що стосується продуктів, які завозять з території материкової частини РФ, через Крим та іншими шляхами, то мешканці скаржаться, що вони низької якості й ціни в декілька разів перевищують ті, які були до повномасштабного вторгнення". 

Дмитро Орлов. Фото: ФБ-сторінка "Дмитро Орлов – міський голова Енергодара"

Залишити місто не можна

Також міський голова Енергодара розповів, що наприкінці минулого року, в середині грудня, окупанти заборонили будь-яку евакуацію мешканців міста через населений пункт Василівка. Певний час люди мали змогу евакуюватися через територію тимчасово окупованого Криму, але це не стосувалося працівників ЗАЕС: "У росіян були списки працівників атомної станції і їх не пропускали. Тому 5-6 тисяч працівників станції, які залишились в місті, забезпечуючи ядерну та радіаційну безпеку, фактично є заручниками. На роботу їм ходити не дають, бо заблокували перепустки, якщо вони не уклали контракт. І виїхати з міста в них також можливості немає. Що стосується гуманітарної складової, то з вересня окупанти заблокували будь-яку можливість гуманітарних вантажів, зокрема ліків, таких як інсулін, який важливий для життя деяких категорій громадян", – наголосив міський голова. 

На верхніх поверхах будинків можна ловити український зв’язок

"Зв’язок в місті ускладнений. Енергодару трішки в цьому плані пощастило, бо він розташований на узбережжі Каховського водосховища і українські оператори мобільного зв’язку, які є на контрольованому ЗСУ боці водосховища, мають змогу пробитися до верхніх поверхів багатоповерхівок. Таким чином наші мешканці мають змогу отримувати об’єктивну інформацію, підключаючись до інтернет-джерел, українських телеграм-каналів", – розповів Орлов. Поза цим, окупанти блокують і телевізійні канали, і радіомережі: "Також під контроль росіяни взяли всі інтернет-ресурси. Тому там пропаганда працює вже більше року і мешканцям, які не мають доступу до об’єктивних каналів інформації, дуже важко не підпасти під вплив пропагандистських інформаційних ресурсів". 

Укриттів у разі вибуху на ЗАЕС в Енергодарі не передбачено

"Проєктно не передбачено, що атомна станція буде атакована військовим шляхом. В будь-яких випадках ядерного та радіаційного характеру на станції, які передбачені в регламентах та інструкціях, місто Енергодар є категорійним. Воно не передбачає укриттів, а передбачає повну евакуацію з міста відповідно до рози вітрів, погодних умов, які будуть на той час. Укриття є тільки в промислових приміщеннях на атомній, тепловій станції, заводах, поряд розташованих. Сам же проєкт міста не передбачає укриттів у підвальних приміщеннях, тому в цьому плані ситуація ускладнена. Але зараз її змінити неможливо в зв’язку з військовими діями, тим більше, що місто залишається в окупації", – констатував Дмитро Орлов. 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США