Ботокс та інші ін’єкції: як не потрапити на гачок псевдокосметолога?

Ботокс та інші ін’єкції: як не потрапити на гачок псевдокосметолога?

Попит на косметологічні послуги є навіть під час війни, тож індустрія краси працює. Чимало хто вважає, що таке втручання в організм, як ін’єкція краси, не є ризикованим. Але варто зберігати обережність. Поради щодо модних послуг з юридичної точки зору і стосовно захисту справ споживачів надала слухачам Українського Радіо начальниця відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг  Держпродспоживслужби у Києві Ірина Мазепа.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

 

Фото: з відкритих джерел

 

Треба поцікавитися, чи косметолог є лікарем з повною вищою медичною освітою

"Як правило, майстер пропонує консультацію безкоштовно. Якщо ми говоримо про ін’єкційну косметологію, обов’язково треба поцікавитися, чи є косметолог, який проводить ін’єкційні процедури, лікарем з повною вищою медичною освітою з проходженням інтернатури. Йдеться не про сертифікат косметолога, який можна отримати за два місяці, і не про курси чи семінар за два дні. Якщо немає вищої медичної освіти і косметолог не є лікарем-косметологом у сфері естетичної медицини, то надані послуги можуть мати шкідливі наслідки для здоров’я. На двомісячних курсах із косметології неможливо навчитися того, чого в медуніверситеті навчають п’ять років. Естетична медицина — це спеціалізована галузь медицини з аспірантурою, де вивчають анатомічну будову обличчя, фізіологічні особливості, адже ін’єкції можна зробити так, що це нанесе шкоду здоров’ю та зовнішньому вигляду. Але зазвичай клієнти не цікавляться освітою косметолога, хоча добропорядні лікарі-косметологи з нормальним ім’ям завжди готові показати свої документи. Буває так, що людина хоче зробити якусь процедуру, а лікар бачить, що ця процедура не буде ефективною, пропонує альтернативу або ж помічає, що вікові зміни не потребують ніякого ін’єкційного втручання, у такому разі лікар має відмовити людину від цієї процедури".

Лікар-косметолог має запитати, чи є у клієнта протипоказання

"Під час консультації лікар має обов’язково запитати, чи є протипоказання, чи приймає людина якісь ліки. Також враховується сезонність. Такі послуги не слід робити перед якимись важливими подіями, адже можуть бути синці або ж інші наслідки. Коли лікар не володіє спеціалізованими знаннями і вводить препарат під шкіру, то людина має знати, що судини обличчя тісно взаємодіють із судинами зорових нервів, судинами головного мозку, тож можуть статися некрози шкіри або часткова втрата зору, коли неправильно покладені препарати потрапляють в судину і перекривають кровопостачання зорового нерва".

Перед процедурою клієнт має уважно підписати інформовану згоду

"Як правило, перед процедурою лікар дає клієнтові підписати інформовану згоду про те, що лікар довів до відома всю інформацію. Інформована згода складена таким чином, що до споживача довели інформацію про всі можливі ризики та наслідки. Споживач заповнює анкету, що він не має ніяких хвороб і протипоказань проти цієї процедури, а якщо стануться негативні наслідки, то це не провина косметолога, а особливості анатомічної будови обличчя або препарат "не взявся". І споживач ставить свій власний підпис. Тож потім відшкодовувати збитки людині дуже важко".

Деякі ін’єкційні препарати не мають антидоту

"Якщо у людини виникають запитання, вона має їх ставити. Є такі ін’єкційні препарати, до яких немає антидоту. Наприклад, вам кажуть: ми введемо під шкіру кальцій, він принесе підтягнутість, доглянутість, свіжість вашому обличчю. Ця процедура справді гарна, але не дуже безпечна, якщо неправильно покласти препарат. Людина нічого не читає про цю процедуру, але це не зовсім кальцій, а гідроксиапатит кальцію, який кладеться тільки спеціальною технікою "віялом" і лише на кістку, а не у м’які тканини чи під очі. Якщо майстер не володіє цими знаннями, то можуть бути великі набряки та брилі, обличчя зміниться естетично. Тому дуже правильним буде сфотографувати себе до процедури та після процедури. Цей препарат кальцію вивести з організму неможливо, можна лише трохи розмити його концентрацію. Або якщо минуло мало часу, то треба одразу звертатися до представництв і кваліфікованих лікарів. Чим більше часу минає, тим більше препарат твердне. Багато людей про це не знають і думають, що це процедура на зразок ін’єкцій гіалуронової кислоти, до якої є антидоти, тому її можна прибрати з організму. Отже, треба цікавитися, яку саме процедуру ви робите".

Препарат для ін’єкції має бути обов’язково сертифікованим

"Препарат, яким робиться ін’єкція, має бути обов’язково сертифікованим. Тобто має бути сертифікат відповідності — документ, який підтверджує безпеку препарату. Одна й та сама процедура в одного майстра може коштувати 10 тисяч, а в іншого — 3 тисячі гривень. Тут варто пам’ятати, що ні один косметолог не буде працювати собі на збиток. Отже, препарат може бути не сертифікований. Косметологія — це галузь, яка розвивається дуже стрімко, з’являються нові препарати. Якщо раніше це була Італія, Іспанія, Німеччина, то зараз на ринок виходять корейські препарати, але вони також можуть коштувати по-різному. Ціна послуги — 50% вартість препарату і 50% робота майстра.

Важливо пам’ятати, що препарат мають відкрити при клієнті. Препарат має бути запакований, упаковка потім віддається клієнту, і клієнт бачить, яку дозу препарату поклали. А також має бути запакований шприц з ампулою. Якщо ви прийшли і бачите, що препарат вже розведений або ж майстер дістає його з холодильника, то вводити такий препарат під шкіру не можна.

Крім освіти та досвіду майстра, важливо звернути увагу, який спектр послуг надає косметолог. Якщо це дуже широкий спектр послуг, то варто подумати, чи може майстер такого широкого профілю якісно робити усі ці послуги.

У клініці повинні завести медичну картку на клієнта, має стояти дата процедури і ким вона зроблена, а також зазначена вартість процедури. Ін’єкційні процедури — це вид господарської діяльності, який підлягає обов’язковому ліцензуванню", — наголосила експертка.

Випадок із робочої практики

"За час мого робочого досвіду була ситуація, коли людина прийшла зробити кислотний пілінг. Шкіра обличчя була дуже тонка і суха, тому після кислотного пілінгу у людини з’явилися опіки обличчя. Людина звернулася до лікаря, склали медичну довідку. Майстер не визнав своєї провини, хоча проводили експертизу: який використовували розчинник, скільки було кислотності. Людина звернулася до суду, тому що відшкодування моральної шкоди, згідно із законодавством, здійснюється у судовому порядку. У суді підняли договір, який людина підписувала перед проведенням процедури. Там було зазначено таке: майстер не несе відповідальності; якщо є якісь алергічні реакції, це не привід не сплачувати грошові кошти; споживач не може розірвати договір в односторонньому порядку. Отже, в суді постало питання, що людина сама підписала цей документ, а значить до придбання послуги вона була з ним ознайомлена. 

Клієнт завжди сплачує після послуги. У момент нанесення процедури, якщо людина відчуває дискомфорт, свербіж або печіння, то вона має поцікавитися, чи це нормальна реакція. Завжди можна все це швидко змити. Тому я закликаю усіх добре розуміти наслідки, які можуть бути після проведення тієї чи іншої процедури", — резюмувала Ірина Мазепа.