Удар по Чонгару свідчить, що найближчими днями будуть ще більш масштабні бойові дії — Жирохов

Удар по Чонгару свідчить, що найближчими днями будуть ще більш масштабні бойові дії — Жирохов

У ніч на 22 червня російські окупанти заявили про вибух на Чонгарському мосту поблизу тимчасово окупованого Криму. Військовий експерт Михайло Жирохов припускає: "удар по Чонгару свідчить, що найближчими днями будуть ще більш масштабні бойові дії". Крім того, на його думку, українські військові мають можливість знищити міст повністю. В ефірі Українського Радіо він також заявив, що на півдні склади та локації особового складу противника є під вогневим контролем ЗСУ, однак нам не вистачає далекобійної зброї.

0:00 0:00
10
1x

Фото: з соцмереж

СОУ здійснюють "артилерійське знекровлення" росіян

Одним з пріоритетів Сили оборони України на цей час є передусім "артилерійське знекровлення" російських окупаційних військ на передовій. Про це написав у своєму Facebook секретар РНБО Олексій Данілов. "Знищення російських пунктів управління, складів боєприпасів, палива, продовольства, маршрутів забезпечення. Така робота українськими захисниками виконується на відмінно. Показники знищення ворожої техніки досягли чи не максимальних показників з моменту початку війни", — йдеться у повідомленні.

"До наступу українських військ готувалися, тому вся розвідувальна інформація, яку дають нам західні союзники та агентурна робота, зараз повністю використовуються не тільки для знищення техніки росіян, а й для коригування дій наших військових, які наступають на Таврійському напрямку. І сьогоднішній удар по Чонгару — це потужний сигнал того, що найближчими днями ми побачимо ще більш масштабні бойові дії", — зазначає Михайло Жирохов.

"Є шанси знищити Чонгарівський міст"

Коли обстрілювався Антонівський міст, у нас не було таких потужних засобів знищення, які ми маємо зараз. І тому був тільки вогневий контроль та знищення колон. Маючи зараз авіаційні ракети, наприклад Storm Shadow, то можливе взагалі знищення Чонгарівського мосту, переконаний військовий експерт. Крім того, він додає, що зараз вирішує логістика, тож росіяни зараз вимушені стріляти менше, а ми почали використовувати багато високоточної зброї, і це позначається на ситуації на фронті.

"На півдні склади та локації особового складу противника є під вогневим контролем ЗСУ"

На півдні у росіян ситуація ще гірша, ніж на окупованому Донбасі, вважає Жирохов. "Тут дуже мало населених пунктів і дуже мало можливості для розміщення складів боєприпасів. Тому знищення кожного польового складу, кожного місця зберігання боєприпасів для росіян дуже важливе і впливає на їх мотивацію та логістику. Для складів є взагалі три місця, де можна зберігати зброю, а для особового складу їх взагалі декілька. І всі ці місця зараз знаходиться під вогневим контролем наших Збройних сил", — коментує експерт.

Втім Жирохов додає: поки що у нас немає таких засобів для того, щоб вражати противника далі ніж 300 км. "Західні союзники дають обмеження на роботу по російській території, але при цьому говориться про те, що окупований Крим — це територія України, тому обмеження не розповсюджуються на його територію. Ми шукаємо зараз можливості, щоб знищувати ворога далі. Але поки що все це в процесі і в нас немає далекобійної зброї, крім Storm Shadow. Також потрібні були б масовані удари", — каже він.

"Росіяни кинули сили на Куп’янський напрямок, аби відволікти наші сили, зокрема від Бахмута"

Наразі важка ситуація на Куп’янському напрямку і більшість сил та засобів росіян, які не залучені на Бердянському напрямку, перекинуті туди. Там у них є деякі тактичні успіхи, і вони все-таки просуваються сотнями метрів. Їх основне завдання — відволікти наші сили від Бахмута та інших напрямків, тож там кинуті елітні підрозділи, які зосталися після боїв 2022-го року, зазначає Жирохов. "Резервів у нас не так багато, як хотілось би. Є новосформовані бригади, і деякі з них ще не кинуті в бій. І у нашого командування, у пана Залужного буде стояти така дилема: або кидати їх на Куп’янський напрямок, або підсилювати наступ на інших", — припускає експерт.

"Захід передає нам зброю для знищення засобів радіоелектронної розвідки росіян, незабаром будуть результати"

"Працювати" з засобами радіоелектронної розвідки росіян можливо лише знищуючи самі установки РЕП. Ця проблема величезна, і вона посилюється. Але і західні союзники зараз передають оснащення та зброю, від яких найближчим тижнем ми побачимо реальні результати, вважає Жирохов. Водночас він зауважує, що під вогонь українських сил потрапляють і досить унікальні зразки російської зброї, зокрема установки дистанційного мінування "Земледелие" та установки радіоелектронної боротьби, які не можна ідентифікувати у зведенні Генштабу, адже це переважно стандартні армійські кунги.

"Українська агентура всередині РФ працює"

"В України є можливості знищувати російські ППО. Але поки що більшість засобів ППО стягнуті на прикриття Москви та Санкт-Петербурга, тому що для росіян, крім фронту, це важливо. У Російській Федерації збивають безпілотники, які не лише запущені з території України, а й безпосередньо з Росії. Там є наша агентура. І простіше перекинути через кордон безпілотник в розібраному стані, ніж запускати його за 300, 400 чи 500 км. Крім того, на українських територіях, які захоплені росіянами після 24 лютого, зокрема частина Запорізької та Херсонської областей, переважно проукраїнськи налаштовані. Тож там доволі широка сітка людей, які працюють на перемогу, і є реальні результати, але про більшість з них ми будемо дізнаватись тільки після війни. Вербування росіян теж відбувається, але ця робота ще більш засекречена, ніж робота на тимчасово окупованих територіях. Там агентурна сітка дуже важко створюється, тому що за 20 років путінського режиму було зачищено дуже багато, але вона йде і працює", — резюмує Жирохов.