У травні ЗСУ знищили понад 550 артилерійських установок росіян — Черник

У травні ЗСУ знищили понад 550 артилерійських установок росіян — Черник

У травні нинішнього року ЗСУ знищили понад 550 артилерійських установок російських загарбників. А у червні дана цифра має зрости. Це констатував Українському Радіо військовий експерт Петро Черник. Коментуючи перебіг подій на полі бою, фахівець зауважив: війна залишається на 95% війною артилерії. Відповідно успіхи у ліквідації гармат, систем залпового вогню, самохідних установок, ППО ворога є дуже важливими. Водночас Черник зазначив: минулого літа агресори здійснювали від 45 тисяч залпів на день, а зараз – до 15-17 тисяч. Загалом фронт перебуває у так званій фазі змішаних бойових дій, зауважує Черник. "Це означає, що на певних ділянках ЗСУ мають хороші, хай не дуже великі, але все ж таки дуже впевнені кроки вперед. У стратегічному контексті однозначно ініціатива на нашому боці", — впевнений військовий експерт.

 

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

"У травні ЗСУ знищили понад 550 артилерійських установок росіян, у червні ця цифра має збільшитись"

"Щодо загальної лінії фронту, ми перебуваємо у так званій фазі змішаних бойових дій. Це означає, що на певних ділянках ЗСУ мають хороші, хай не дуже великі, але все ж таки дуже впевнені кроки вперед. А на найгарячіших ділянках, якою і надалі залишається Бахмут, противних ще перебуває у стані сторони наступу. Однак у стратегічному контексті однозначно ініціатива на нашому боці", — зазначає Петро Черник. Військовий експерт наголошує: "війна залишається на 95% війною артилерії. І за травень цього року відбулося безпрецедентне явище у сучасній війні — знищено понад 550 артилерійських установок противника. І це, на правду, щось дуже серйозне і неймовірне. А цього місяця вже знищено понад 330 установок". На його думку, червень буде ще більш показовий. Відтак рівень наших розвідувальних дій у частині засікання ворога дуже суттєво зріс, а також посилилися наші вогневі впливи. Втім Черник додає: "Не буде повторної Харківської операції (контрнаступ Сил оборони України на окуповану Росією частину Харківської області. Операція почалася 6 вересня минулого року. Після початку атаки на півдні України в Херсонській області наприкінці серпня українські війська почали одночасний контрнаступ на початку вересня в Харківській області, на північному сході держави. Після несподіваного проникнення вглиб російських військ Україна визволила кілька сотень квадратних кілометрів території до 9 вересня. 10 вересня Інститут вивчення війни констатував, що українські сили повернули контроль над приблизно 2500 квадратних кілометрів Харківської області, ефективно використавши прорив. Агенція Reuters повідомила, що російські війська були змушені відійти зі своєї бази в Ізюмі після того, як були відрізані захопленням ключового залізничного вузла Куп'янськ – ред.). Ми дуже хочемо швидкого наступу, але противник також навчається, він окопався, і нам доведеться його методично перемолоти. Проте у стратегічному контексті колесо воєнної історії однозначно обертається на боці України".


Петро Черник. Фото: armyinform.com.ua

"У вересні ми зможемо вийти на паритет залпів"

Військовий експерт наголошує, що кількість артилерії, яку росіяни використовують щодня, суттєво знизилась. І це пов'язано з кількома факторами. "Щодо артилерії, на початок війни росіяни мали приблизно 5500 стволів. Це неймовірно багато, адже вся армія США на той момент мала тільки до тисячі артилерійських установок. За запасами снарядів також було щось безпрецедентне у Росії — у межах до 15 мільйонів штук усіх калібрів. Водночас вся армія США мала у межах 2,5 мільйона. За весь час росіяни цей боєзапас, який в них був на складах, практично використали, або ми винищили їхні комплекти, бо ЗСУ навчилися це робити. Якщо минулого літа агресори здійснювали від 45 тисяч залпів на день, то зараз вони опустилися до 15-17 тисяч. І це дуже хороший темп зниження", — пояснює Черник. Втім, за його словами, росіяни можуть виробляти до 125 тисяч снарядів на місяць. А американці вийдуть на показник 50 тисяч десь на кінець серпня. Однак Черник наголошує — запустився величезний євроатлантичний воєнний конвеєр для України. І з кожним тижнем, з кожним місяцем все це буде забезпечуватися і наростати.

"Росіяни виробляти якісну артилерію не зможуть. Але на складах ще є дуже багато старого мотлоху, зокрема Д-44 ще 1943-го року виробництва, і вже зафіксовано, що вони застосовуються. Звичайно, стволи будуть рватися, снаряди будуть неякісні, але ще має минути якийсь час, допоки ми вийдемо на паритет залпів. Думаю, що це ми досягнемо десь у вересні. Але не тут лежить філософія успіху. Філософія успіху лежить у цілепокладанні. Ось тут ми противника випереджаємо в рази", — резюмує Петро Черник.