Ядерний вибух на ЗАЕС буде страшнішим за Хіросіму та Нагасакі — Юрій Костенко

Ядерний вибух на ЗАЕС буде страшнішим за Хіросіму та Нагасакі — Юрій Костенко

Ключовою ядерною небезпекою у світі, переконаний міністр охорони довкілля та ядерної безпеки України (у 1992-1998 роках) Юрій Костенко, є не тактична ядерна зброя в Білорусі, а загроза вибуху на окупованій Запорізькій атомній електростанції. Якщо росіяни вчинять вибух на ЗАЕС, це за наслідками може виявитися страшнішим за ядерне бомбардування японських міст Хіросіма та Нагасакі в часи Другої світової війни, стверджував Костенко в ефірі Українського Радіо. 

0:00 0:00
10
1x

Окупована ЗАЕС. Фото: AP

"Росія не знає, як діяти далі, тому Путін підвищує ядерні ставки"

"Коментуючи можливе розміщення ядерної зброї в Білорусі, необхідно в першу чергу звертати увагу на цілу низку подій та їх послідовність. Усе почалося з того, що в лютому минулого року було змінено білоруську конституцію, змінено нейтральний статус Білорусі, а також статус без'ядерної держави, документ про який вона підписала разом із Україною, коли обмінювалися ратифікаційними грамотами про приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї в Будапешті. Вже тоді можна було зробити висновок, що стратегія Путіна про наближення до кордонів НАТО ядерної складової починає діяти", - зазначив Юрій Костенко.

Друге, на що треба звертати увагу, за словами ексміністра довкілля та ядерної безпеки, це те, що "СВО" Путіна тотально провалилося і як діяти далі вище політичне та військове керівництво Росії не знає: "Це підтверджують події на Запорізькій атомній станції, де Росія починає підготовку до важкої аварії. Це один із елементів ядерної війни, яку розпочинає Путін. І осушування Каховського водосховища, підрив дамби також підтверджують те, що Путін підвищує ядерні ставки. Чому він це робить? Відверто кажучи, розуміти дії божевільного диктатора завжди важко, а те, що коїть Росія у цій страшній війні, не під силу жодним аналітикам. З іншого боку, зрозуміло, що в умовах безвиході, коли провалилися всі стратегічні плани Кремля щодо недопущення розширення НАТО, в Росії поки що немає єдиного плану, що з цим усім робити. Відтак вони рухаються за сценаріями, які є під рукою. Одним із таких сценаріїв є розміщення ядерної зброї в Білорусі і спроба шантажувати НАТО, демократичні держави тим, що питання ядерної війни може вийти з-під контролю".

"Якщо Росія застосує ядерну зброю, Захід буде змушений задіяти власні збройні сили" 

За твердженням Путіна, росіяни вже переобладнали 10 білоруських літаків для застосування тактичної ядерної зброї та передали Білорусі ОТРК "Іскандер", що здатні нести ядерний заряд. Юрій Костенко переконаний, що російський диктатор в цьому випадку каже правду: "Я не сумніваюся в тому, що ядерні боєголовки будуть розміщені на території Білорусі, тому що в цьому й полягає принцип злодіянь диктатора Путіна - він постійно підвищує рівень глобальних небезпек. Він намагається примусити Захід сісти з ним за стіл переговорів. Це, в першу чергу, залякування Заходу, тому що ядерна складова - це найбільш страшний для Заходу елемент. Зрозуміло, що із застосуванням навіть тактичної ядерної зброї Захід буде змушений реагувати зовсім по-іншому, ніж це є зараз. Принципово змінюється картина подальшої війни Росії проти України і Захід в цій війні буде змушений діяти в зовсім інший спосіб, можливо - із застосуванням власних збройних сил". 

Юрій Костенко. Фото: uacrisis.org

Вибух на ЗАЕС буде страшнішим за Хіросіму і Нагасакі

"Росія поки що не переміщує ядерні боєзаряди, адже США повністю відслідковують переміщення з російських сховищ ядерних боєзарядів. Але інше, те, що не коментує Пентагон, – події на Запорізькій атомній станції. Ядерний вибух на ЗАЕС - це навіть не Хіросіма й Нагасакі. Це набагато страшніша і масштабніша ядерна аварія, що може призвести в умовах такої війни до непередбачуваних наслідків. Жоден із аналітиків не візьметься оцінювати, що і як робити, коли на території Запорізької області ведуться активні бойові дії і раптом вибухне реактор чи сховище відпрацьованого ядерного палива", - наголосив Костенко. Він додав: звертаючи увагу лише на технічну складову, що запас води в ставку-охолоджувачі АЕС достатній, що є системи аварійної підкачки води, ніхто навіть не пробує надати оцінку тому, що відбудеться, якщо російські терористи на ЗАЕС підірвуть системи водопостачання як в реакторну установку, так і в місця зберігання відпрацьованого ядерного палива. "Мій висновок: те, що відбулося на Каховському гідровузлі, це предтеча того, що в набагато більших та страшніших масштабах може відбуватися на ЗАЕС. Я б рекомендував вищому українському керівництву сідати і проводити із Заходом переговори, як не допустити найстрашнішого сценарію на ЗАЕС. Адже завезення тактичної ядерної зброї на територію Білорусі - це досить теоретичні загрози для безпеки НАТО та початку ядерної війни. А те, що може відбуватися на ЗАЕС - тим більше, що зараз українські війська продовжують наступ із метою визволення і Запорізької області, і Енергодара - стає ядерною небезпекою номер один не лише для України, а й для всього світу", - підсумував Юрій Костенко.