Вода, корм для тварин і моторні човни: якої допомоги потребує Херсон?

Вода, корм для тварин і моторні човни: якої допомоги потребує Херсон?

Ситуація в Херсоні та частині області, яка постраждала від підтоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС, перебуває під контролем. Про це Українському Радіо розповів перший заступник голови Херсонської обласної ради  Юрій Соболевський. За його словами, всім, хто потребує допомоги, варто перевіряти актуальні потреби на сайті Херсонської обласної військової адміністрації. Але бутильована вода, корм для тварин і алюмінієві човни з потужними моторами – це потреби мешканців номер один.

0:00 0:00
10
1x

Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

Чи потрібні Херсону…

1. Вода та продукти харчування

"Всі основні потреби систематизуються, їх перелік доступний на сторінках обласної військової адміністрації. Справжня актуальна інформація саме там, адже йдеться про потреби не лише міста Херсона, а всіх наших громад на деокупованій території. Те, що точно зараз не потрібно, – це продукти харчування, особливо якщо вони не фасовані у продуктові набори. Тут більш, ніж задовільна ситуація. А от бутильована вода потрібна в будь-якій кількості, тому що зараз основні потреби закриті, але ми розуміємо, що тривалий час доступу до питної води в наших громадах не буде", – розповів Юрій Соболевський. 

Якщо мова про човни, то, за словами заступника голови Херсонської обласної ради, зараз не потрібні гумові човни з м’яким дном без потужних моторів, тому що вони можуть створювати навіть додаткову небезпеку для людей, які брали участь в рятувальних операціях: "Течія була дуже сильна і на веслах не завжди можна було уникнути небезпеки. Алюмінієві човни ще потрібні: якщо є потужний мотор, то навіть після ліквідації наслідків, коли вода піде, ці човни будуть потрібні, зокрема й нашим силам оборони".

"Також, наскільки мені відомо, гострої потреби немає й в генераторах, адже щойно вода піде буде відновлюватися енергопостачання у всіх наших населених пунктах. Проте цю інформацію варто перевіряти в обласній військово-цивільній адміністрації. Також в області немає й дефіциту бензину", – додав посадовець. 

2. Одяг та побутова хімія

"Одяг, за моєю інформацією, також не потрібен. Навпаки керівники гуманітарних центрів, які постійно працюють і в Херсоні, і в інших громадах зараз звертаються до партнерів щодо того, що в цьому немає потреби. Разом з тим, потрібні предмети особистої гігієни та побутова хімія, хоча ситуація з цим також не критична", – пояснив Соболевський.

3. Медикаменти

Розуміння, як очищати територію, як пояснив Соболевський, є і ситуація контрольована: "В першу чергу на цих територіях працюватимуть вибухотехніки, тому що вода після себе може залишити дуже багато вибухонебезпечних "сюрпризів" – і боєприпасів, що не розірвалися, і мін, які вода змила. Потім відбуватиметься санітарна обробка цих територій, тому що були затоплені кладовища, загинула велика кількість біологічних форм внаслідок цього російського теракту. Це є певною загрозою".

"Разом з тим, санепідемічна служба постійно відслідковує стан води. На провсяк випадок в повній оперативній готовності наша медична система, в першу чергу лікарня, яка спеціалізується на інфекційних захворюваннях. Все необхідне обладнання та медикаменти є і застосовується", – додав посадовець.

Соболевський наголосив, що медицина – це пріоритетний напрямок і завжди таким був, проте зараз ситуація в регіоні  повністю контрольована: "Відслідковуються і аналізуються всі звернення по медичних закладах задля того, щоб оперативно реагувати, якщо виникнуть проблеми. 

Зараз є можливість дуже швидко поповнювати фонд ліків, які необхідні для будь-яких захворювань. Це відпрацьовано з нашим МОЗ і зараз на більшій частині нашої території, деокупованій доступ до медичних послуг у людей є". 

4. Корм для тварин

"Зоозахисники зараз активно працюють в регіоні. Якщо російська окупаційна влада не турбується навіть про людей, то в нас працюють і над тим, щоб врятувати наших тварин. Проте чим допомагати варто також уточнити в адміністрації. Звісно, для тварин постійно потрібен корм".

"Якщо люди зможуть виїжджати з окупованих територій, росіяни залишаться там самі"

Наостанок посадовець прокоментував й питання евакуації людей на правобережну частину попри обстріли, зазначивши, що це тема, яка потребує інформаційної тиші: "Те, що зараз відбулося (обстріли армією РФ цивільних, які евакуюються – ред.), могло не статися, якби не було відповідного розголосу про те, що ці процеси відбуваються". 

"Я можу лише сказати, що абсолютна більшість людей, які зараз перебувають на тимчасово окупованій території, із задоволенням зараз би потрапили на нашу територію. Проте, на жаль, можливості людей виїхати з цих територій дуже обмежені, тому що окупаційна влада створила максимальні перешкоди для цього. Росіяни розуміють, що вони залишаться там самі, якщо в людей буде можливість виїжджати", – констатував Юрій Соболевський.

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв