Праворуч і ліворуч від Оріхова ЗСУ просунулися на 1-7 км — Романенко

Праворуч і ліворуч від Оріхова ЗСУ просунулися на 1-7 км — Романенко

Нинішні бойові дії на Запорізькому напрямку є предтечею наступу ЗСУ. Це констатував Українському Радіо генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 роки) Ігор Романенко. За його словами, праворуч і ліворуч від міста Оріхова частини ЗСУ просунулися на 1-7 км. Водночас генерал зазначив, що ворог сформував три лінії оборони, насичені мінними полями, бетонними спорудами, артилерією, протитанковими засобами. Подолати ці перешкоди складно.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: armyinform.com.ua

 

"Росіян навчила війна"

Російські окупанти переглянули підхід до формування свого війська на основі БТРГ — батальйонно-тактичних груп. На думку Ігоря Романенка, росіян навчила війна. "Вони хочуть вижити і бути більш ефективними для досягнення поставлених цілей. Є 15 місяців досвіду, відбувається робота над помилками, тож не слід робити з ворога дурня. Ми це розуміємо, тому, незважаючи на перевищення потенціалу росіян у частині ракетних військ, авіації, артилерії та живої сили, нам вдавалося успішно проводити не тільки оборонні операції, а й контрнаступальні, наприклад, Харківську та Херсонську. Росіяни бачили, що з весни ми набираємо силу і готуємося до контрнаступальних дій зі звільнення своїх територій, тож вони протягом 9 місяців готувалися до оборони на таких напрямках, як Херсонський та Запорізький. Сформовано три лінії оборони, насичені мінними полями, бетонними спорудами, артилерією, протитанковими засобами. На кожен кілометр фронту росіяни застосовували засоби радіоелектронної боротьби для здійснення радіорозвідки. З урахуванням того, що у них більше артилерії та авіації, окупанти побудували міцну оборону, але все одно не були впевнені у тому, що можуть протистояти. І тому підірвали Каховську ГЕС і затопили територію Херсонщини, на якій можна було вести бойові дії. Велику частину озброєння, техніки та військ із Херсонщини перевели на Запорізький та Бахмутський напрями. Отже, подолати цю оборону — завдання не з простих. Ситуація на Запоріжжі зараз близька до тієї, коли українські війська проводили торік наступ на Херсонському напрямку щодо знищення правобережного угруповання противника".

Вогневі споруди та спостережні пункти. Фото: Суспільне Суми

"Предтеча наступу ЗСУ"

"Зараз на Запорізькому напрямку почались бойові дії, я б сказав, це предтеча нашого наступу. Маємо втрати, зокрема у техніці, але треба об’єктивно дивитися, що відбувається. Праворуч і ліворуч від Оріхова наші частини просунулись на 1-7 км на різних ділянках".

"Росіяни пішли шляхом спеціалізації"

Росіяни почали формувати підрозділи за функціями — лінійні, штурмові, спеціалізовані та "одноразові" війська ("мобіки"). "Якщо брати батальйонно-тактичні групи, то вони виконували всі завдання в обороні, наступі тощо. Універсальні солдати — це дуже непогано, бо вони готові до будь-яких дій. Але росіяни пішли шляхом спеціалізації, — зазначив генерал Романенко. — Приклад штурмової піхоти — ПВК "Вагнер", причому досить високого рівня підготовки. Далі для штурмових наступальних дій ідуть лінійні підрозділи повітряно-десантних військ та морської піхоти, потім звичайна чи мотострілецька піхота. Є підрозділи, які організовують так звану перестрілку — провокують, завдають удари, стріляють, для того щоб наша сторона відповідала і виявлялися точки, де розташовані кулемети, артилерія, яугруповання. Це свого роду розвідка. Якщо цього мало, то проводять розвідку боєм. Є підрозділи з меншим рівнем підготовки, для оборони. Росіяни вже краще налагодили зв’язок, причому закритий, це було їхнє слабке місце. Сьогодні у росіян задача — працювати бронетехнікою у загальній системі оборони, а не в наступі. Якщо танк, пушку чи кулемет не задіювати в наступі, то вони їх закопують і потроху пересуваються в обороні. У першій лінії оборони розташовані менш підготовлені війська, вони прикривають, їм надали протитанкові засоби, артилерія пристрілялась. Якщо наші заходять і беруть першу лінію оборони, то найміцніша друга лінія починає контратакувати з метою вибити наші підрозділи. Друга лінія своїми силами і вогнем забезпечує стійкість системи оборони противника".

Ігор Романенко. Фото: УНІАН

"Аналітики говорять про досить сильні російські інженерні підрозділи" 

"Це дуже суттєвий момент. Відповідна організація — дуже потрібна. Кожній бригаді вони надають дві інженерні роти. Одна — для земляних робіт, надається землерийна техніка для риття окопів, копають також і руками. А друга — для будівництва та обладнання вогневих точок. Протягом 9 місяців окупанти звели дуже багато бетонних споруд, їх будують у декілька поверхів, а командні пункти розміщені в глибині фронту", — зазначив генерал-лейтенант Ігор Романенко.