Школи ЄС відвідують 450 тисяч українських дітей — Ілва Йоганссон

Школи ЄС відвідують 450 тисяч українських дітей — Ілва Йоганссон

До європейських шкіл зараз ходять близько 450 тисяч українських дітей, які змушені були залишити Батьківщину внаслідок війни. Про це повідомила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо європейська комісарка з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон. До роботи єврокомісаркою вона працювала у Швеції міністеркою шкіл. Крім названих нею 450 тисяч ще частина українських школярів перебувають зараз в Європі, навчаючись онлайн.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото: "Освіторія Медіа"

 

—   У Швеції ви були міністеркою шкіл. Як оцінюєте рівень інтеграції українських школярів у систему середньої освіти в країнах Євросоюзу? Адже частина наших дітей навчається в українських школах онлайн і не відвідує офлайн заняття в країнах ЄС.

 — У цілому, можу сказати, що в цьому питанні країни-члени ЄС працюють досить ефективно. До європейських шкіл зараз ходять близько 450 тисяч дітей. Проте є й такі діти, яких учителі з України вчать онлайн. І це свого роду виклик, мушу сказати, бо дітям потрібна не лише освіта — їм потрібна шкільна соціалізація, спілкування з однокласниками, ігри на шкільних майданчиках та інші подібні речі. Тому, я думаю, надовго зосереджуватися на онлайн-навчанні не варто. У ЄС зараз намагаються спростити процес поєднання відвідування школи у тій чи іншій країні ЄС та вивчення певних предметів онлайн, відповідно до української шкільної програми. У пошуку рішень, що допоможуть українським дітям, країни Євросоюзу намагаються бути гнучкими.

—   У Європейському Союзі зараз перебуває 4 млн українців. Є соціологічні опитування, згідно з якими помітна частка біженців не повернуться до України. Які ваші очікування щодо числа українців, які залишаться у ЄС, і чи готується Євросоюз до такого розвитку подій?

—   Щось передбачити наразі досить складно. Майже всі — маю на увазі біженців — якщо їх запитати, скажуть, що повернуться. Наскільки мені відомо, це характерно для всіх біженців — всі вони хочуть повернутися додому якнайшвидше. Проте досвід доводить, що більшість із них насправді залишаються. Хоча зараз ситуація дещо інакша. У жінок залишилися чоловіки в Україні, і це може підштовхнути їх до повернення додому. Так, ситуація дещо інша, бо багато родин розділилися. Разом із тим, я вважаю, багато в чому їхнє повернення залежатиме й від того, як розвиватиметься ситуація після війни, під час відбудови України, її руху до Європейського Союзу тощо. Це також може стати тим фактором, що підштовхне людей до повернення. І ми підтримаємо тих, хто захоче повернутися. Але, якщо вони не захочуть, вони можуть лишитися. Ми готові до обох варіантів розвитку подій. Однак зараз ще дуже важко робити якісь прогнози. Все залежить від того, як довго триватиме війна.