Як отримати 7,5 тисяч на здорову дитину, 10,5 тисяч на дитину з інвалідністю

Як отримати 7,5 тисяч на здорову дитину, 10,5 тисяч на дитину з інвалідністю

Бюджет Міністерства соцполітики другий за розміром після Міністерства оборони. 700 мільярдів грн спрямовано на різні соціальні програми: пенсії, допомоги, доплати, видатки, субсидії, на підтримку окремих громадян, одиноких, людей похилого віку, родин із дітьми, людей з інвалідністю. Оксана Жолнович каже, що велика частина допомоги Міністерство соціальної політики спрямовує на прийомні будинки, де на кожну дитину держава сплачує від 7,5 до 10,5 тисяч грн. Дуже допомагають міжнародні партнери. Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі Українського Радіо детально розповіла про програми, які надаються опікунам, прийомним та патронатним сім'ям.

0:00 0:00
10
1x

Фото: morshyn-rada.gov.ua 

8 тисяч дітей без батьківської опіки або сироти

В Україні нараховується 8 тисяч дітей, що перебували без батьківської опіки або стали сиротами. І більшою ця цифра не стала, каже Оксана Жолнович, можливо через те, що частина дітей опинилася на окупованих територіях та/або виїхала за кордон. Статус без батьківського піклування отримало 6 тисяч дітей. За весь проміжок часу з 67 тисяч дітей 47 тисяч влаштовані під опіку в родину до близьких людей та родичів. "Решта дітей, це ті, хто був виявленим під час повномасштабного вторгнення. 4,5 тисячі пішло в прийомні родини чи будинки сімейного типу. І майже 1000 опинилися в інституційних закладах". 

Це інтернат…

Якщо у дитини в інтернаті запитати, а що ти любиш на сніданок, вона не зрозуміє запитання, каже Оксана Жолнович, бо не має можливості вибирати цей сніданок. Якщо її запитати, на що вона витрачає кишенькові гроші, вона також не зрозуміє, бо не має їх. Подарунок в інтернаті можна отримати під час виступу або під час свят. "Тому кожна дитина потребує мати опору, відчуття значущого дорослого, хто може обійняти. Інтернати — це про виживання". 

Постійна взаємодія з країнами

Триває постійна взаємодія з тими країнами, в яких наші діти перебувають, каже міністерка. "Якщо говорити про статусних дітей, вони всі зареєстровані в консульстві і стоять на чіткому обліку. Ті, хто виїжджав на початку повномасштабного вторгнення з опікунами, не був взятий на облік одразу. Десь 11 тисяч дітей є наразі за кордоном". 

В прийомних будинках виплачується 7,5 тисяч на здорову дитину, 10,5 тисяч на дитину з інвалідністю

Частина допомоги, яка виплачується, фінансується міжнародними донорами: Великою Британією, Америкою, ЄС. "На всіх дітей від 6 до 18 років в прийомних будинках, якщо дитина здорова, виплачується 2,5 прожиткових мінімуми (прожитковий мінімум в середньому становить 3 тисячі грн), тобто 7,5 тисяч грн на дитину. І 3,5 прожиткових мінімуми на дитину з інвалідністю, тобто 10,5 тисяч. Це тільки на виховання дитини. Сюди додаються аліменти, пенсія, які також виплачуються вихователям. Також виплачується один прожитковий мінімум на кожну дитину, яка є в такій родині, як заробітна плата вихователю. Це державні кошти, які спрямовуються через бюджет завдяки міжнародним донорам". 

Патронатні сім'ї

Є окремі напрямки підтримки, зокрема у співпраці з Юнісефом, урядом Швеції, каже Оксана Жолнович. "Ми робимо меморандум про те, що вони можуть побудувати нам соціальні послуги для родин і дітей, щоб оцінювати здоров"я, виховання за певними стандартами і критеріями. Якщо громада пристане на пропозиції і розмістить дітей з інституцій в родини, то ми допоможемо організувати послуги, допомогти облаштувати патронатні служби, навчити соціальних працівників. Коли вилучають дитину з неблагополучної сім'ї, її переміщують до тимчасових закладів. Для цього у світі готують спеціально навчені родини, які готові брати дитину коротко, на той час, поки вирішується доля дитини. Тому я закликаю родини ставати патронатними. Держава надає їм підтримку".