"Ситуація стабілізована, можливе зниження рівня води" — ДСНС про повінь

"Ситуація стабілізована, можливе зниження рівня води" — ДСНС про повінь

Ситуація стабілізована, вже можливе зниження рівня води. Про це заявив у коментарі Українському Радіо пресофіцер Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий, коментуючи наслідки квітневої повені в Україні. Станом на ранок сьогодні, 24 квітня залишаються підтопленими понад дві сотні будинків у Кіровоградській, Дніпропетровській, Черкаській, Чернігівській і Полтавській областях. Також підтоплена понад 21 тисяча сільськогосподарських угідь. Щодо Києва — на сьогодні є найменший, перший рівень небезпеки, констатував пресофіцер ДСНС.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: Управління ДСНС України у Чернігівській області. Наслідки квітневої 2023 року повені на Чернігівщині

 

"Водопілля триватиме до 10 днів"

Олександр Хорунжий зазначив, що у відділі прогнозів з гідродинаміки українського Гідрометцентру озвучували тезу: водопілля триватиме приблизно до 10 днів. Водночас рівень води почав спадати. Станом на вчорашній (23 квітня) день рівень води Дніпра біля мосту "Метро" був 9 303 см, тобто на 5 см менше, ніж фіксували 22 квітня. "Ситуація була контрольована від початку. Ми відстежували ці процеси і давали відповідні прогнози щодо річок та підйому рівнів води. Усі були готові, зокрема органи влади, до розвитку ситуації та залучення сил і засобів ДСНС", ― наголосив пресофіцер ДСНС.

"Ситуація стабілізована, вже можливе зниження рівня води"

"Якщо брати прогнози, то Гідрометцентр дає утримання затоплених заплавних територій на Кременчуцькому водосховищі Черкаської області, там третій рівень небезпеки станом на сьогодні. На Кременчуцькому, Канівському, Дніпровському, Каховському водосховищах у Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях ― другий рівень. Сьогодні, 24 квітня, у нас теж іде утримання і невеличке підвищення рівня води на 5 см біля господарських споруд на прирічкових населених пунктах Каменя- Каширського та Луцького районів Волині. Щодо Києва, утримуються затоплені заплавні території та є часткове затоплення прируслових ділянок у низці прирічкових населених пунктів. Тут перший рівень небезпеки, найменший. Тому ситуація стабілізована, і ми не виключаємо, що вже може відбуватися зниження рівня води".

Пік квітневої 2023 року повені у Києві, Гідропарк. Фото: Суспільне

"Техніки та особового складу для подолання водопілля вистачає"

Олександр Хорунжий запевнив, що нинішня повінь нестандартного реагування не потребувала. "Загалом, у нас усе стандартизовано і відбувається за планом. Ми знаємо, як діяти в різних умовах, зокрема з підтопленнями. На Чернігівщину, де найбільше постраждали райони поруч із річками Дніпро, Десна, було додатково направлено 5 болотоходів "Богун" і 10 плавзасобів. За допомогою такої техніки, зокрема болотоходів, ми доправляли лікарів і навіть ветеринарів до тих тварин, яким потрібна була допомога, підвозили продукти харчування, було доставлено понад 25 тонн питної води до тих житлових будинків, які найбільше постраждали. Також через водні перешкоди ми перевезли близько 3500 людей, евакуювали 22 особи. Сили і засоби у нас готові, усе за стандартами. Техніки та особового складу для подолання водопілля вистачає. Від початку проведення робіт у нас було залучено понад 1100 рятувальників і понад 500 одиниць техніки. Отже, нестачі у техніці та людях немає. Там, де потрібно було підсилення, ми оперативно реагували і спрямовували додаткові засоби", ― констатував пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

Загалом, за даними ДСНС, станом на сьогоднішній ранок, 24 квітня, залишаються підтопленими понад дві сотні будинків у Кіровоградській, Дніпропетровській, Черкаській, Чернігівській і Полтавській областях. Також підтоплена понад 21 тисяча сільськогосподарських угідь.