"Вичисти, висуши, оброби, пофарбуй": як відновити будинок після підтоплення?

"Вичисти, висуши, оброби, пофарбуй": як відновити будинок після підтоплення?

Весняні паводки та повені є традиційними для окремих регіонів України, проте цього року спостерігається критична ситуація, якої вже давно не було. За прогнозами синоптиків, вода може підніматися до кінця квітня та навіть початку травня, тож пік ще попереду. У Київській та Чернігівській областях оголошений помаранчевий рівень небезпеки, а в Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях —  червоний, найвищий. Чи готові до таких паводків будинки пересічних українців, в ефірі Українського радіо розповів директор Науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: ВВС

Яку шкоду вода завдає будівлям і як можуть вплинути на те, що будинок більше чи менше постраждає, матеріали, з яких він побудований?

Безумовно, вода приносить лише шкоду, адже сама споруда, будинок не призначений для того, щоб сприймати воду безпосередньо, як дамби або басейни. Проте, на жаль, те, що зараз відбувається, — це не лише природна катастрофа, а й антропогенна. Людина також впливає на ситуацію, яка зараз стається з розливом. Йдеться, зокрема, про вплив на русла рік: руcла, які створювалися тисячами років, людина порушила, і тому вони безпосередньо зараз на це впливають. 

Але, повертаючись до будинків: сьогоднішні зранку ДСНС прозвітувала про 1715 домогосподарств в Україні, які мають підтоплення, в семи областях. Додалися Дніпропетровська, Кіровоградська та Полтавська області, а раніше йшлося про Волинську, Рівненську, Чернігівську, Черкаську та Київську. 

Академія будівництва України працює над проєктами відновлення після затоплення, тож розповім про чотири основні позиції, які треба зробити. По-перше, коли вода відкачалася, треба зачистити всі приміщення. Варто скласти карту по кожному приміщенню — чи це підвальне, житлове чи підсобне приміщення. По кожному з них розробити план, де що треба зачистити, висушити, де — використати антигрибкові, антиплісні розчини, щоб убити бактерії, які є зараз. Адже температура оточуючого середовища підвищується, відповідно, там обов'язково в сирості заводиться живність, яка нам не потрібна. І лише коли ви виконали всі пункти з попереднього плану, можна повертатися до оздоблювальних робіт - перефарбовувати стіни, підлогу. Тобто йдеться про чотири позиції – вичистити, висушити, обробити і потім зробити чистове оздоблення по кожному приміщенню.

Як правильно висушити приміщення, враховуючи те, що і мокро, і можливо, потрібна електроенергія?

Є так зване інтенсивне висушення, коли електро- або газові, або дизельні пушки включаються, дають високу температуру і відповідно випаровують всю воду. При надійній вентиляції ця вся волога висушена. Але тут є проблема: при різкому висушенні утворюються тріщини в конструкціях, штукатурці, підлозі тощо.

То як правильно тоді сушити?

Сушити треба менш інтенсивно. Є спеціальні висушувачі, які застосовуються в басейнах, або локальні зі спеціальними таблетками, які можуть 3-5-10 літрів води за добу висушити. Також є спеціальні стаціонарні пристрої, які підключаються через розетку й також підсушують приміщення. Вони менш інтенсивні, але дуже ефективні. 

Не кожен має змогу викликати спеціаліста, який би перевірив ще й пошкодження матеріалів, які скріплюють всю конструкцію будинку, — каміння, цегли. Як можна самостійно визначити?

У кожній об'єднаній територіальній громаді є органи архітектури та містобудування — фахівці-експерти технічного нагляду, експерти-будівельники. В кожній громаді, яка підтоплена, має бути створений штаб або робоча група, яка пройдеться по всім цим домогосподарствам і складе висновок стосовно надійності конструкції після впливу води. Без цього висновку людині не варто займатися "самолікуванням" дому. Адже є речі, які особливо в несучих конструкціях фундаментів, стін, перекриттів візуально не видно, але вони є потенційним фактором майбутніх руйнувань. Тому фахівці мають обстежити приміщення і дати рекомендації, які крім просто висушення і відновлення візуально інтер'єру і екстер'єру будинку, підсилити ці несучі конструкції.

А як щодо ремонту?  Який ремонт робити, якщо будівля зазнала пошкоджень водою?

Якщо грибок дуже сильно пішов, наприклад, під шпалери, то треба їх знімати, антигрибком обробляти і, відповідно, міняти ці шпалери зовсім. Якщо відпала штукатурка від вологи, то слід робити так само. Якщо пішла тріщина в несучих конструкціях, балках, перекриттях, стінах, то, відповідно, там вже треба робити проєкт реконструкції або капітального ремонту цієї споруди. 

Тобто, є речі, які людина може сама визначити і зробити цей ремонт інтер'єру, наприклад, а є такі речі, які вже за допомогою спеціалістів робляться, і це вже не буде поточний ремонт або який-небудь технічний. Тоді вже потрібно буде втручатися в несучі конструкції споруди і відновлювати їх. 

Пане Іване, а як щодо електромереж, що з ними робити загалом, якщо підтоплений будинок?

Ні, безумовно будинок треба обезточувати одразу і включати електромережі тільки після того, як ми розуміємо, що ніде немає пробивки. 

Ми говоримо більше про приватні будинки, садиби. А як щодо багатоквартирних будинків? Який алгоритм дій відновлення? І скільки часу потрібно на те, щоб після повені, після великої води відновити багатоквартирний будинок?

Якщо в будинку є підвальні приміщення, під час підтоплення потрібно ставити помпи, насоси, щоб відкачувати воду й щоб вона не вплинула на несучі конструкції споруди.

По-друге, після обстеження будинку фахівцями має бути складений план відновлення споруди, якщо потрібно, і проєкт відновлення, що є більш  серйозним документом. Після цього вже визначається і графік виконання робіт, і фінансування цих робіт.

А в яких випадках, наприклад, людей відселяють з багатоквартирного будинку?

Відселяють, коли будинок є аварійним або небезпечним для перебування. Також цей захід застосовується, коли є ризики обвалів або хімічного чи екологічного зараження.