У Франції реєстрованих партнерств стільки ж, скільки і шлюбів — Гурін

У Франції реєстрованих партнерств стільки ж, скільки і шлюбів — Гурін

"Цивільні або реєстровані партнерства є звичними для Європи. Вони укладаються не тільки для одностатевих союзів, вони діють і для різностатевих пар". Це зазначив Українському Радіо Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування відповідного парламентського комітету, член фракції партії "Слуга народу" Дмитро Гурін. Він прокоментував рішення парламентського комітету молоді та спорту рекомендувати законопроєкт про реєстровані партнерства для ухвалення Верховною Радою. У Франції та Чехії реєстрованих цивільних партнерств приблизно стільки ж, скільки і шлюбів, навів статистику Гурін. Даний законопроєкт – про права людини, каже депутат. І з держбюджету не потрібно коштів, щоб дві людини сказали, що "тепер ми – сім'я", зокрема ті, хто зараз на передовій, наголошує Гурін.

0:00 0:00
10
1x

Фото: УНІАН

"Це нам також потрібно і для вступу до ЄС"

Ми маємо жити в країні, де права всіх громадян рівні, і це найважливіше, зазначає Дмитро Гурін. Це нам також потрібно і для вступу до Євросоюзу, бо ми повинні отримати позитивне рішення кожної держави щодо рівності прав громадян. "Цивільні або реєстровані партнерства є звичними для Європи. Вони укладаються не тільки для одностатевих союзів, вони діють і для різностатевих пар. У Франції та Чехії реєстрованих цивільних партнерств приблизно стільки ж, скільки і шлюбів, а в одностатевих тільки 5-7%". При цьому  реєструють саме партнерство, а не укладають шлюб. "Це подібно до шлюбу, але це не стосується таких питань, як зусилля суду із примирення. Тут усе набагато простіше: швидше укладається та розривається, не регулює взагалі питань дітей".

Таке партнерство дає право: 

1.    визнати, що саме ось ця людина і є родичем першого ступеню спорідненості; 

2.    визначати, що буде з тілом людини, якщо вона помре; 

3.    дасть змогу потрапити до реанімації;

4.    мати спільну сумісну власність; 

5.    мати право на спадщину за законом; 

6.    емігрувати до країни, де живе партнер. 

Це договір спеціальної форми, пояснює Дмитро Гурін, спеціального формату, який дозволяє регулювати речі, які не можна інакше відрегулювати у законодавстві. "Не можна зараз підписати договір, щоби сказати, що ця людина є моїм родичем першого ступеню спорідненості. Це неможливо. А це головне, що реалізує цей законопроєкт. Це не дуже складна концепція. Небо не впаде на землю, якщо військовий на передовій підпише реєстроване партнерство і скаже, що це мій побратим, що він має право вирішувати, що робити із моїм тілом. Або коли дві літні жінки живуть разом і це дасть можливість успадкувати їм майно". 

Цей законопроєкт про права людини, каже Дмитро Гурін, і з держбюджету він не потребуватиме коштів. Бо не потрібно коштів, щоб дві людини сказали, що "тепер ми – сім'я", зокрема ті, хто зараз на передовій, каже нардеп.

Фото: Дмитро Гурін, ФБ-сторінка

Хто проти?

Уже з'явилися несхвальні відгуки з цього приводу. Депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до голови Верховної Ради та голів депутатських фракцій ВРУ із закликом не допустити ухвалення закону "Про інститут реєстрованих партнерств". Таке рішення депутати міськради ухвалили на позачерговій сесії 7 квітня, передає кореспондентка Суспільного. Текст звернення зачитав депутат Ярослав Дубас. "Закликаємо відхилити проєкт закону № 9103 від 13 березня 2023 "Про інститут реєстрованих партнерств" як такий, що несе в собі не тільки загрозу для морального і психічного здоров’я дітей та їхнього права на виховання в сім’ї як конституційно закладеного союзу чоловіка та жінки, а й загрозу для національної безпеки України та захисту її національних інтересів", — стверджується у зверненні. Депутатка від партії "Європейська солідарність" Мар'яна Вершиніна виступила проти цього звернення Івано-Франківської міської ради. "Багато сімей живуть у цивільних шлюбах. Такими зверненнями ви фактично позбавляєте ці пари жити так, як вони хочуть. У законопроєкті мова не лише про одностатеві звернення", — зауважила Мар'яна Вершиніна.

Дмитро Гурін на таке звернення Івано-Франківської міської ради відповів наступними чином: "кожен із депутатів цієї міської ради може особистим прикладом усім показати, як він виправлятиме демографічну ситуацію в країні. Якщо їх непокоїть те, що хтось із кимось підпише договір спеціального формату і скаже, що "ми тепер разом і ми – сім'я". Я думаю, що депутати із цим викликом впораються".