Україна може втратити покоління спортсменів — коментатор про бойкот Олімпіади-24

Україна може втратити покоління спортсменів — коментатор про бойкот Олімпіади-24

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах 28 березня виступив на захист планів допустити на Олімпіаді-2024 російських і білоруських спортсменів, але у нейтральному статусі і з низкою обмежень. Однак, на думку спортивного коментатора Українського Радіо і Радіо Промінь Костянтина Дульцева, Україні не варто бойкотувати спортивний захід в Парижі, адже це може призвести до дискваліфікації українських спортсменів на наступні дві Олімпіади. Відтак український спорт лише втратить нове покоління спортсменів та перспективи. Про це він заявив в ефірі Українського Радіо.

0:00 0:00
10
1x

На фото: Українська збірна на церемонії відкриття Олімпійських ігор у Ріо в 2016 році, Reuters 

Що пропонують у МОК

Очільник МОК назвав шість умов для подальшої участі спортсменів Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях:

1. Атлети з Росії та Білорусі мають змагатися лише як нейтральні атлети.

2. Команди з Росії та Білорусі не можуть змагатися.

3. Атлети та персонал, які активно підтримують війну, не можуть змагатися.

4. Атлети, які мають контракт з російською та білоруською арміями, а також Нацгвардіями, не можуть змагатися.

5. Нейтральні атлети, яким дозволено змагатися, мають відповідати всім вимогам, зокрема антидопінгових правил.

6. Санкції проти Росії та Білорусі як держав мають залишатися чинними: заборона на проведення змагань, а також символіки, відвідування міжнародних заходів.

Який статус у спортсменів країн-агресорок нині

"Ці спортсмени поки що не їздять на міжнародні змагання, хоча вже деякі міжнародні федерації зробили так, що вони будуть виступати на міжнародних змаганнях з липня. Зокрема, російські та білоруські спортсмени виступатимуть на Чемпіонаті світу з боксу, який відбудеться в Ташкенті та індійському Нью-Делі, а також на міжнародних змаганнях з фехтування", — зазначає Констянтин Дульцев.

"Російські гроші здатні творити дива"

Міжнародний олімпійський комітет очолює Томас Бах, який не може існувати без російських грошей, вважає спортивний коментатор. "Бах зараз на розтяжці. З одного боку є репутація, з іншого — російські гроші. Він прекрасно розуміє, що відбувається в Україні. В червні минулого року Бах був в Україні, зустрічався з Зеленським, розмовляв з родичами загиблих українських спортсменів, його возили до Бучі та Ірпеня. Він все бачив на власні очі. Я не думаю, що в нього амнезія, однак намагається просувати, що "спорт поза політикою", а російські спортсмени мають виступати", — каже Дульцев.

Як реагують в Росії

"Росіяни називають ці рекомендації міжнародним федераціям з боку МОК "ганьбою, фарсом та порушенням прав людини". Тому що це принизливо для росіян виступати в нейтральному статусі, без прапора, без гімну. Тобто як їх ідентифікувати і яку країну вони представляють. Хоча їм до цього не звикати, адже на попередніх Олімпійських іграх вони так само виступали без прапора і гімну, але тоді хоч грав гімн Чайковського, коли було нагородження російських спортсменів", — зазначає коментатор.

Дульцев зауважує, що в російському спорті 90% представляють те чи інше військове відомство. Тому що в Росії спортсмен більш-менш пристойного рівня потрапляє в поле зору одного з таких товариств. Фактично у нього зв'язок з армією мінімальний, і це просто спосіб зробити гроші. Щодо того, як ідентифікувати спортсменів, які підтримують війну, коментатор наголошує, що у Резолюції МОК сказано, щоб вони не брали участь у концертах. Однак можна просто включити YouTube і знайти рік концерт в Лужниках за 18 березня. Камери показали там кожне обличчя — усі спортсмени з літерою Z на грудях були зафіксовані, тому їх всіх можна ідентифікувати.

"Україні не варто бойкотувати Олімпіаду"

На думку спортивного коментатора, немає жодного сенсу бойкотувати Олімпіаду. "Бойкот — це повна маячня, тому що від цього український спорт не виграє взагалі. Він тільки програє. Ми можемо втратити не одне покоління українських спортсменів, тому що якщо ми офіційно оголошуємо бойкот, на дві наступні Олімпіади ми 100% не їдемо. Такі правила Міжнародного олімпійського комітету. З 24 лютого 2022 року сотні українських хлопців і дівчат від 12 до 17 років, які займалися спортом, виїхали за кордон. Вони перспективні і вже там починають подаватися на іноземні громадянства. Тобто за 10 років ми побачимо купу спортсменів, які є уродженцями українських міст, мають українські прізвища, але виступають за інші країни. Якщо ми підемо на бойкот і нас дискваліфікують на дві наступні Олімпіади — це означатиме, що в Україні спорт найвищих досягнень буде втрачений. Тому треба тиснути не через бойкот, а об’єднуватися з іншими міжнародними федераціями, Зокрема, нас дуже сильно підтримують у цьому плані Велика Британія, Литва та Польща. Багато чого залежить від організаторів Олімпійських ігор, тому що, наприклад, цього року в червні в Кракові відбуватимуться Європейські спортивні ігри. Це змагання на кшталт Олімпіади, але для європейського континенту. Там будуть олімпійські види спорту, і багато видів спорту є виводковими на Олімпійські ігри в Париж. І керівники Європейських ігор відразу заявили, що жодних росіян і білорусів не буде", — резюмує Дульцев.

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію