Маляр: Оборона Бахмута — це також створення умов для переходу ЗСУ в контрнаступ

Маляр: Оборона Бахмута — це також створення умов для переходу ЗСУ в контрнаступ

Оборона міста Бахмута на Донбасі від російських загарбників є героїчною сторінкою української армії. Але атаки окупантів не обмежуються Бахмутом. На інших напрямках на сході ЗСУ так само дають гідну відсіч противнику. Це констатувала в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступниця міністра оборони Ганна Маляр. І тому нинішні спроби російських пропагандистів представити бої за Бахмут як "апокаліптичну" битву цієї війни, що поділить її на "до" і "після", є інформаційно-психологічною спецоперацією. Мета ворога — залякати українське суспільство, щоб воно почало тиснути на військово-політичне керівництво України для припинення оборони, констатує Ганна Маляр. Вона наголошує: оборона Бахмута триватиме доти, доки це буде необхідно. І це визначатиме українське військове командування, а не російське ІПСО. А одна з причин оборони — створення умов для переходу ЗСУ в контрнаступ, зазначила Ганна Маляр.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ-сторінка Генерального штабу Збройних Сил України

"Бахмут — не апокаліпсис, а героїчна сторінка української армії" 

"Треба сказати, що вони (росіяни – ред.) намагаються вплинути на ухвалення рішень нашими військовими по Бахмуту. Яким чином вони це роблять? Запускають певні наративи і певну інформацію, яка, на їхню думку, за їхньою задачею, повинна підштовхнути наше суспільство до певних вимог до нашого військового керівництва. Вони намагаються підірвати довіру суспільства до військових рішень щодо Бахмута. І для них дуже важливо демотивувати і психологічно ослабити наше військо. Бо їм там протистоїть саме наше військо. І дуже важливо — кожна сторона війни намагається інформаційно так зробити — збити противник з пантелику і змусити ухвалювати його якісь хаотичні рішення.

Ось, власне, що вони роблять. Наприклад: щодо Бахмута повністю зміщають акценти теми і намагаються виділити те, що вигідно їм. Приміром, вони подають бої за Бахмут, як абсолютно апокаліптичну історію і вдають, ніби є якийсь поділ. Начебто є щось "до" і "після" того, як відбудуться ці бої за Бахмут. Але, насправді, потрібно розуміти, що у нас із січня 2023 року на сході триває наступ ворога по декількох напрямах, не тільки по Бахмутському. І там відбуваються бої так само, як і скрізь. Єдина різниця, що росіяни дійсно на Бахмутському напрямку концентрують більшу кількість зусиль, більшу кількість зброї, найефективніші та найпрофесійніші загони "Вагнеру" там використовують. І Бахмут, і бої за нього не є апокаліпсисом. Вони є героїчною сторінкою нашої армії, яка веде війну проти РФ", — наголосила Ганна Маляр.


Фото: Ганна Маляр, УНІАН 

"Бахмут триматимуть скільки треба і це визначатиме ЗСУ, а не ворог"

Заступниця міністра оборони також констатувала: російські пропагандистські медіа, російські поширювачі ІПСО здійснюють інформаційне вкидання, що оборона Бахмута від атак російських окупантів є начебто політичним рішенням України. Насправді такі рішення ухвалюють українські військові й роблять це дуже виважено, зауважила Ганна Маляр. Оборона Бахмута наразі обумовлена оперативно-тактичною доцільністю, а рішення ухвалюють грамотні, спрямовані на виконання актуальних оборонних задач:

  • утримання займаних рубежів та позицій
  • недопущення просування противника вглиб території
  • завдання ворогу значних втрат
  • створення умов для переходу в контрнаступ

 

"І треба розуміти, що у нас є чітке зрозуміле уявлення, як і скільки ми будемо воювати за Бахмут. Ця оборона триватиме доти, доки нам це буде необхідно з точки зору виконання військових оборонних задач. І це наше військове командування, а не російське ІПСО, визначатиме, доки триватиме оборона Бахмута", — наголосила Ганна Маляр.