Різниця у 36 грн в закупівлі шкарпеток, зимових курток — 700 грн. Стельмах щодо прозорості оборонних закупівель

Різниця у 36 грн в закупівлі шкарпеток, зимових курток — 700 грн. Стельмах щодо прозорості оборонних закупівель

Оборонні закупівлі частково позбавлять грифу "цілковито секретно". Відтепер буде діяти прозорість і транспарентність закупівель для війська. Президент Володимир Зеленський підписав Закон щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях № 8381, в якому передбачається обов'язкове оприлюднення в системі Prozorro цін, за якими замовники будуть купувати товари і послуги для забезпечення армії (а це харчі, речі, пальне-ред.) і зобов’язати їх звітувати про договори у сфері оборони на надпорогові суми протягом 10 робочих днів з дня їхнього укладання. Про всі деталі закону розповіла слухачам Українського Радіо експертка Проєкту реформи оборонних закупівель Неллі Стельмах.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ГУРСМЗ ЗСУ   

"Під грифом "таємно" ніхто не контролює ціни". Треба було щось змінювати

Після початку повномасштабного вторгнення вся закупівельна спільнота, яка є замовниками в розумінні закону про публічні та оборонні закупівлі, могла укладати прямі договори, каже Неллі Стельмах. "З квітня минулого року в нас поверталися прозорість та публічність. Але це стосувалося загальних закупівельників і не стосувалося замовників у сфері оборони. У останніх сприйняття певних змін у законодавстві виходили в публічну площину. Спільнота не вимагала оприлюднення всієї інформації". Експертка зазначає, що за тиловим призначенням харчі, одяг, паливо, мастильні матеріали не є державною таємницею. І коли стало зрозумілим, що під грифом "таємно" ніхто не контролює ціни, тоді гостро постало питання, що із цим треба щось робити. 

З чого все починалося…

Центр протидії корупції на своїй сторінці у ФБ нагадав хронологію подій щодо завищених цін на продукти для ЗСУ, де зазначив, що "21 січня журналіст Юрій Ніколов опублікував в ZN.UA один з контрактів Міноборони на 13 млрд грн щодо закупівлі продуктів для ЗСУ з цінами у два-три рази вищими за ринкові… А вже 21 березня Президент Володимир Зеленський підписав закон №8381 про прозорі закупівлі, який зобов'язує оприлюднення цін за одиницю товару у ProZorro. Два місяці минуло з дня публікації контракту з завищеними в кілька разів цінами… Перший крок для вирішення проблеми зроблено: закон про прозорі закупівлі є…"

Він Міноборони до центральних органів влади. Хто ще купує для ЗСУ

Неллі Стельмах розповідає, що у нас є багато замовників не тільки у самому Міністерстві оборони, а й у підпорядкованих Мінобороні структурах, у центральних органах виконавчої влади, МВС,  прикордонниках: всі "вони також закуповували не таємні предмети за закритими закупівлями. Зараз ми побачимо вартість закупівлі за одиницю продукту, одиницю послуги або роботи всіх цих замовників. У нас буде база порівняння. Але це стосується лише тих закупівель, які не становлять державну таємницю". Називає експертка серед всього одяг, захист, шоломи, продукти харчування, послуги з постачання продукції, пальне. Все те, що закуповувалось до повномасштабного вторгнення за нетаємними закупівлями. "З 2015 року всі ці закупівлі були у відкритому доступі. Ми могли це все порівнювати. Ще не вирішено, чи будемо ми показувати постачальника. Норми якості також мають бути вказані. Обсяг того, що має оприлюднити замовник, буде визначатися окремим документом від Кабміну. Зараз система не показує місце розташування замовника, виробничих потужностей, місця постачання". 

Різниця у 700 грн. на зимовій куртці

Ці договори не повинен укладати сам замовник, додає Неллі Стельмах. "Замовник здійснюватиме моніторинг цін до укладання договору і укладатиме таку угоду за прийнятними цінами для ринку. Ця прозорість допомагає зупинити угоди, які не відповідають ринковим умовам. Зараз замовники оприлюднюють в сфері оборони свої оголошення про проведення ринкових угод. Це не речове майно. Різниця зараз у позиціях деколи становить 80%. Зокрема 36 грн трапляється різниця у шкарпетках. Різниця у зимових куртках становить 700 грн. Особливо відчутно це, коли закуповуються тисячі одиниць товару. У нас буде можливість впливати на ці рішення. В законі є (прописаний пункт — ред.) про ефективне використання коштів. І це буде відповідальність замовника". 

Громадська антикорупційна рада при Міністерстві оборони України, голосування за кандидатів відбудеться 24 березня

З метою організації діяльності Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України на платформі Національного агентства з питань запобігання корупції пройде відкрите загальнонаціональне онлайн голосування, за результатами якого з-поміж 29 кандидатів буде обрано 15 членів Ради строком на один рік. Вони з різних громадських організацій. Комісія з відбору кандидатів реально дивилася на всіх представників, каже експертка. Тепер все залежатиме від репутації кожного кандидата. Хоча переконана, що у нас в країні не дуже добре працює інститут репутації.