"Кадрові зміни в Кабінеті міністрів не на часі" — Білозір

"Кадрові зміни в Кабінеті міністрів не на часі" — Білозір

Кадрові зміни в Кабінеті міністрів зараз не на часі, переконана голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, членкиня депутатської групи "Довіра" Лариса Білозір. Однак, за її словами, якщо президент України Володимир Зеленський ініціює зміни міністрів оборони та закордонних справ, то Верховна Рада це підтримає. Про це народна обраниця заявила в ефірі Українського Радіо.

0:00 0:00
10
1x

На фото: Лариса Білозір, ФБ-сторінка 

"Варто повернути "годину запитань до уряду"

На думку Білозір, кадрові зміни в Кабінеті міністрів України зараз абсолютно не на часі. "Процедура така, що прем'єр-міністр подає на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо призначення тих чи інших міністрів, а президент подає щодо міністра закордонних справ та міністр оборони. Однак ми будемо підтримувати Головнокомандувача, якщо будуть зміни стосовно міністра оборони чи міністра закордонних справ. Це пріоритет президента, але все-таки Верховна Рада має легітимізувати це рішення. Що стосується інших міністрів, то зміна особистостей справді не на часі". Водночас є питання до певних міністерств, тому Білозір переконана, що потрібно посилити парламентський контроль і повернути "годину запитань до уряду", оскільки це також є вимогою і наших європейських партнерів.

"У парламенті є консолідація"

Водночас депутатка відзначає і зміни в роботі парламенту, а саме зміни в формі діяльності з початком повномасштабного вторгнення — засідання стали не публічними, немає поправкового спаму, тому рішення ухвалюються швидше. Звичайно, є величезна консолідація різних політичних фракцій та груп та підтримка потрібних законопроєктів, але не можна сказати, що голосується все, що пропонується провладною фракцією "Слуг народу", — наголошує Білозір. "Довіра" за кількістю зареєстрованих законопроєктів на народного депутата є номером один, але, звичайно ми голосуємо законопроєкти, запропоновані президентом, тому що є безпрецедентна підтримка президента. Відповідно його законопроєкти стосуються саме воєнного стану і покращення обороноздатності. Водночас група "Довіра" — це мажоритарники, які представляють близько чотирьох мільйонів виборців. І є законопроєкти, які є принциповими для мене і для моїх колег, зокрема це охорона здоров'я і соціальні питання. Відтак я не голосувала щодо підвищення оплати праці депутатів та за законопроєкт №5344, який про права і захист людей з інвалідністю, а насправді там обмежуються їхні права тим, що не забезпечується працевлаштування і анулюється фонд, який оплачує центри реабілітації для людей з інвалідністю", — додає народна обраниця.


Фото зі ФБ-сторінки Лариси Білозір

"ЦНАПи стали справжніми центрами допомоги"

Наостанок Білозір звертає увагу на ефективність місцевої влади та децентралізації: "Щодо надання адміністративних послуг під час війни, Україна впоралася. Дуже позитивно вплинуло все, що було зроблено під час децентралізації. Центри надання адмінпослуг стали не лише тільки центрами послуг, а й центрами допомоги, прихистку, турботи про людей. У ЦНАПи приходили внутрішньо переміщені особи за допомогою, за реєстрацією, за розселенням, а потім, коли почали виплачувати для ВПО соціальні виплати, вони працювали 24/7", — зазначає Білозір. Водночас вона вважає, бюрократія — це не є погано, коли є адміністративна процедура. "Діджиталізація — це добре, однак спостерігається цифрова дискримінація, адже 60-70% населення України не має вільного доступу до інтернету та смартфонів. Тож деколи правильна бюрократія захищає права людини", — резюмує членкиня депутатської групи "Довіра".

Останні новини
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Новини по темі
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Шуфрич на сьогодні залишається членом парламентського комітету зі свободи слова — Юрчишин
Цифровізація вражає, дерегуляція малоамбітна. Вишлінський про урядовий план дій-2024
"Маємо допомагати собі самостійно" — оглядач про забезпечення фронту боєприпасами, дронами
"Україна для нього дуже важлива". Польський журналіст — чого очікувати від Туска?