У Маріуполі залишилося 150 тисяч людей із довоєнної кількості 420 тисяч — мер Бойченко

У Маріуполі залишилося 150 тисяч людей із довоєнної кількості 420 тисяч — мер Бойченко

Ворог прийшов у Маріуполь там, де його не чекали – із заходу, проривом із Криму. Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, згадуючи початок російського повномасштабного вторгнення. За даними мера, внаслідок килимових бомбардувань Маріуполя російською авіацією зруйнована кожна друга будівля міста. А загальні руйнування є ще більшими. Як повідомив Вадим Бойченко, на сьогодні в Маріуполі залишилося понад 150 тисяч людей. Довоєнна кількість населення сягала 420-ти тисяч осіб.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

На фото: наслідки обстрілів Маріуполя, Маріупольська міська рада   

"Ворог прийшов там, де ми його не чекали: із західної частини"

Як для Вас почалося 24 лютого 2022 року?

— Як дізналися про вторгнення, ми поїхали. Відразу о 10:15 була загальна нарада із військовими на території частини №3057. Це та частина, яка взяла на себе відповідальність за оборону міста. Це наші герої України – Шлега (Денис Шлега, полковник Національної гвардії України, учасник оборони Маріуполя, Герой України, 21 вересня 2022 року визволений з полону при обміні військовополоненими – ред.), "Редіс" (Денис Прокопенко, підполковник, командир полку "Азов" Національної гвардії України, учасник оборони Маріуполя, Герой України, 21 вересня 2022 року визволений з полону при обміні військовополоненими – ред.), "Калина" (Святослав Паламар, майор, заступник командира полку "Азов" Національної гвардії України, учасник оборони Маріуполя, Герой України, 21 вересня 2022 року визволений з полону при обміні військовополоненими – ред.) – ті, хто потім чинили опір російській навалі 86 діб. Це дало час і впевненість в тому, що цього ворога можна бити тоді, коли нас в рази менше. 

На фото: Денис Прокопенко звертається до телеглядачів із оточеного російськими окупантами підприємства "Азовсталь" у Маріуполі, commons.wikimedia.org

Ми чекали ворога зі східної частини нашого міста, а так сталося, що він прийшов нам зі спини. Там, де ми його не чекали: із західної частини. Це було неочікувано. Ми бачили, що місто дуже швидко опинилося в облозі. 28 лютого місто було оточене. 1 березня навколо міста були російські блокпости. Наші мешканці, які мали бажання виїжджати, не мали вже такої можливості. З 1 березня ворог почав штурмувати Маріуполь. Таких спроб у них було понад 10. Наші хлопці дуже міцно тримали оборону. Що забрало життя у понад 10 тисяч солдатів РФ. 

Звідки із заходу взятися російським військам?

— Вони (російські війська – ред.), як туристи, приїхали до нас із Криму доволі швидко: за 7 годин. Вони їхали, ми це бачили, нас інформували про це. Я інформував тих, хто мав отримати цю інформацію. Я чекав, що щось буде відбуватися, що хтось буде стримувати ту силу, яка рухається в бік Маріуполя. Але цього не сталося.  

Це був не обхід, а прорив із Криму?

– Прорив із Криму. Потім вони із двох боків той напрямок, північний, закривали: зі східної та західної частини. Тиснули на Волноваху із двох боків. Нашим механізованим частинам було важко стримувати цю навалу, яка з двох боків тисне. І тому Маріуполь так швидко опинився в облозі. 

На фото: наслідки обстрілів Маріуполя, штаб ООС

У перші дні значна частина міської інфраструктури, обладнання була виведена з ладу. Ким і навіщо?

— Росіяни до цієї війни готувалися із 2014 року. Вони вторглися, захопили частину нашої території і мали план (зараз ми це вже розуміємо) стосовно Маріуполя. За 7 днів вони знищили всю важливу критичну інфраструктуру. Місту належать 15 електропідстанцій. І вони розуміли, де вони. Я, як міський голова, не розумію, скільки їх? Тому що є люди, які за це відповідають: де саме вони (електропідстанції – ред.) є, де є ці схеми? А вони (росіяни – ред.) розуміли. Вони готувалися до цього. І в різні комунальні й приватні підприємства влаштували своїх людей, які взяли ці схеми і коригували цей вогонь. І зараз ми через той час, який пройшли, ми розуміємо, хто коригував цей вогонь. Партія ОПЗЖ, яку не тільки треба заборонити на рівні держави, треба прибрати цих усіх депутатів, які мають назву "депутат". Тобто сьогодні є така правова колізія. Ми розуміємо, що за рахунок цих депутатів знищено було місто. Вони залишилися і запропонували себе, як владу. Вони там зараз співпрацюють (в окупованому Маріуполі – ред). А ми чомусь, заборонивши партію, ще не прибрали депутатів. Тому це така правова колізія, яку треба прибрати. І ці коригувальники вогню, вони нищили електропостачання, водопостачання, зв'язок. А потім ще були ті люди, які шепотіли щось на вушко, що "влади нема", "вас покинули" і таке інше. Вони дуже були підготовлені до цього. 

Лише радіо працювало в місті

І вже 3 березня 2022 року місто було в повній тиші щодо інформації: не працювали вишки телефонного зв'язку, не було інтернету, працювало лише радіо. Дуже важко було розповсюджувати інформацію. І лише радіо працювало в місті. І лише радіо, хто налаштовував, отримував інформацію. Тому що ми через вас й інші джерела давали цю важливу інформацію: що в такий-то час 5, 6, 7, 8, 9, 10 березня ми готові вивозити людей, хочемо, щоб це було з міста і хочемо, щоби це було зовні. І ми працювали над цим. Але головне, що у Путіна були зовсім інші плани щодо Маріуполя. 

13 березня Путні все-таки "відкрив" місто, тому що на нього був дуже великий тиск із боку Макрона, Ердогана (президенти Франції й Туреччини – ред.), Папи Римського. І люди отримали цю можливість виїжджати власним транспортом. Скільки ми робили оголошень – з Маріуполя автобуси окупанти так і не випустили. Але він відкрив місто і дав цей наказ. І люди почали виїжджати. З 13 до 18 березня не було ще фільтраційних таборів і велика кількість людей, яка отримала цю можливість, покинула місто. Але в цей час тривав штурм. Тому люди, ризикуючи своїм життям, виїжджали. 18 березня вже запрацювали фільтраційні табори росіян, які закрили місто. Ще складніше стало виїжджати. Тому були черги. Вони створили в бік України фільтрацію. "В Росію виїжджайте, а сюди неможливо". Тому ми розуміємо сьогодні плани, які були у РФ. Вони хотіли залишити людей в місті або вивезти їх на територію РФ. Вони хотіли обґрунтувати те, що вони називали операцією "визволення", що люди їдуть до Росії. Лівобережна частина міста, яка була відділена річкою, на той час мостів уже не мала, людям не було можливості перейти сюди, щоби отримати можливість виїжджати. Їх примусово автобусами вивозили в Росію. 30-50 тисяч вивезено з території Маріуполя в бік Росії. Наші маріупольці, справжні українці, потім вони із Росії заходили можливість виїжджати в бік України.

Килимові бомбардування – кожна друга будівля Маріуполя зруйнована авіацією РФ

Один із таких маршрутів був через країни Балтії… 

— Так. І два місяці поспіль тривав руйнівний вогонь окупантів –– лише в одному місті в Україні (Маріуполі – ред.) Росія виконувала таку операцію з літаками, як килимове бомбардування. Вони системно нищили місто. 50% міста більше не існує – кожна друга будівля зруйнована авіацією РФ. 

На фото: зруйнований російським авіаударом драмтеатр Маріуполя. Біля входу великий напис російською "Діти". Фото www.0629.com.ua

За нашими оцінками, сьогодні в Маріуполі перебуває понад 150 тисяч населення. Це цифра, яку ми сьогодні можемо порахувати. Ми робимо це щомісяця, щоби розуміти, де сьогодні наші маріупольці? На території України так само – десь 150 тисяч. І за межами України 120 тисяч маріупольців.  

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Висоцький