Микита Потураєв: "Російські боти накручують депресивні пости про "зраду"

Микита Потураєв: "Російські боти накручують депресивні пости про "зраду"

17 лютого минає вісім років відтоді, як Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, якою окреслила комплекс заходів з виконання Мінська-2. А вже 21 лютого 2022 року Росія відмовилася від них, визнавши так звану "незалежність" так званих "ДНР" та "ЛНР". Потім це відкрило шлях російській агресії. Як невдовзі з'ясувалося, і це визнав сам Владислав Сурков, Росія і не збиралася виконувати Мінські угоди. Ці всі розмови стали частиною великої інформаційної війни, яку Росія вела проти України. Про пропаганду та інформаційну війну, про те, як протидіяти російським наративам в інформпросторі, розповів голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Фото: znaj.ua

Росіяни грають на українському слові "зрада"

Російські наративи на території України вже стають безсилими, вважає Микита Потураєв. РФ проводить так звані "інформаційні психологічні спеціальні операції", які спрямовані на те, щоб підірвати впевненість у нашій перемозі, силі, які прагнуть посіяти панічні настрої. "Вони підтримують нашу так звану українську "зраду". Якщо накручуються певні панічні та депресивні пости, то це означає, що туди набігли російські боти. Поступово зростає кількість переглядів, ці пости стають популярними та виходять у тренди." 

"Сприймайте Росію буквально, навіть тоді, коли Путін казав, що кордони Росії ніде не закінчуються"

Російських наративів зараз значно менше в Україні, вважає Микита Потураєв. Але тези – залякування ядерною зброєю та повторним наступом, що союзники від нас втомилися і скоро ми сядемо за стіл переговорів, що припиниться постачання зброї та фінансування –  активно просуваються РФ через своїх агентів впливу в країнах Заходу. "Це все йде від Росії і доволі вдало спрацьовує в країнах ЄС. Ми постійно фіксуємо такого типу публікації. Часто інформація, яка є в західних ЗМІ, нелогічна та нерозумна. Наприклад, що ЗСУ не треба триматися за Бахмут, треба звідти відступити, бо ми несемо втрати. Я запитую західних експертів: "А що це нам дасть? Вони що, припинять атакувати далі?" Це нічого не змінить… Або такий російський наратив: мовляв що "вже все, треба домовлятися", "нехай українці сформулюють умови перемир'я"… Саме перемир'я, а не перемоги. Бо кажуть, що Росію нібито перемогти неможливо. Навіть якщо так станеться, що ми сядемо за стіл переговорів і обговорюватимемо це, хоча такого насправді ніколи не буде, тоді що, припиниться вогонь? Я завжди кажу західним експертам і журналістам: "Припиніть сприймати Росію крізь рожеві окуляри, а сприймайте її буквально. Бо росіяни нераціональні. Вони озвірілі покидьки, які прагнуть людської крові. Коли Путін казав, що кордони Росії ніде не закінчуються, це треба сприймати буквально. Не буде ніяких домовленостей. Росія використає все, щоби відновити ресурси та атакувати Україну. А може і не тільки Україну. Це екзистенційна загроза існуванню всього демократичного світу. Чому ви переконані, що не можна перемогти ядерну державу? Хто сказав, що не можна цього зробити? Афганістан же не змусив СРСР запускати ядерні ракети. Ми вже перемогли москалів під Києвом, під Харковом, вигнали з Херсона. І що, вони застосовували ядерну зброю? Люди лякають самі себе. Ми тут, в Україні, менше цього лякаємося, ніж там, на Заході. Бо першою мішенню є ми". 

"В таких ситуаціях вже варто нагадувати про Голокост"

"Від нас на Заході чекають, щоби ми на власному досвіді довели всю антилюдяність путінського режиму, дозволивши вбити декілька мільйонів українців? Тільки тоді дійде, що тут немає місця для компромісів? Іноді мені здається, що люди там, на Заході хочуть, щоби їх переконали лише після того, якби ми поклали багато мільйонів людських життів на вівтар війни. Тоді б, можливо, дійшло  нарешті. В таких ситуаціях вже варто нагадувати про Голокост. Аби до всіх дійшла звіряча антилюдяність нацистського режиму, треба було, щоби пішли перші свідчення про табори смерті. Євреї заплатили 6 мільйонів життів за це. Ви не вивчили досі цей урок, якщо хочете повторити мільйони жертв? А зараз вам ще не зрозуміло, що Путін людожер? Це велика проблема, але ми з нею боремося". 

Кожна дружня до Росії країна має свої пояснення 

Всі країни пострадянського блоку вступали трохи іншим шляхом до спільноти європейських країн, каже Микита Потураєв: спочатку НАТО, а потім ЄС. Бо спочатку на першому місці повинна стояти безпека. Грузія зараз перебуває в складній ситуації, каже Микита Потураєв. "Бо російські війська стоять недалеко від Тбілісі. Якщо москалі захочуть поновити війну, то Грузія опиняється в дуже складній ситуації, вона не має жодних гарантій. Що стосується Угорщини, то вона має проблеми із центральною владою: корупційні складові, тиск на свободу слова. Такі режими тяжіють до дружби з собі подібними. Хоча там і зберігається демократія. Тому угорці на рівні громадян нас підтримують. А щодо популістів по всьому світові, то вони завжди дружили з Путіним. Їх приховано фінансувала РФ, хоча це офіційно і не доведено, бо вони дуже хитромудрі".