Як іноземним банкам "піти" з російського ринку без дозволу Путіна?

Як іноземним банкам "піти" з російського ринку без дозволу Путіна?

Незважаючи на війну, в Росії досі працюють філії російських банків. Деякі із 45 банків, які мають філії в РФ, намагалися полишити країну, але зробили це лише одиниці. Однією із причин, чому іноземці банки досі працюють в Росії, є те, що торік РФ заборонила іноземним кампаніям з "недружніх" країн укладати угоди про вихід без особистого схвалення Володимира Путіна. Як світовим банкам вийти з цієї ситуації, Українське радіо дізнавалось в головного редактора інформаційного агентства "Фінансовий клуб" В’ячеслава Садовничого.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Російський ринок приносить групі "Райффайзен" половину всіх прибутків"

"Для іноземних компаній, які працюють в Росії, створені достатньо суттєві обмеження. Проте існує декілька факторів, які заважають, або не спонукають іноземні установи до того, щоб вони виходили з російського ринку. Для них російський ринок залишається дуже великим та прибутковим, на ньому можна суттєво заробляти. Відомий приклад: один із найбільших банків Європи — група "Райффайзен інтернешнл", яка присутня і на українському, і на російському ринку. Російський ринок приносить цій австрійській групі половину всього прибутку. Тобто половину доходів приносить Росія, а решту — Україна, Австрія та інші країни Європи. Для них це настільки суттєвий ринок, що добровільно, з морально-етичних причин вони не підуть. Вони продовжують заробляти на російському ринку", — розповів В’ячеслав Садовничий. Він додав, що через це для багатьох банків світу, які працюють в РФ, можливість виходу з цієї країни лише за згодою Путіна, — це привід, аби перечекати війну та повернутися до старого формату роботи. 

"Для того, щоб скорочувати свою присутність в Росії, дозволу Путіна не потрібно"

"Навіть якщо у банку немає прямого дозволу на те, щоб піти з ринку, він може здійснювати інші кроки, які скорочують його присутність в Росії. Можна роздавати депозити, знижуючи депозитні ставки, можна припинити видавати кредити. Баланс банку буде зменшуватися і присутність цього банку на ринку буде скорочуватися навіть попри відсутність формального шляху виходу з ринку. А вихід з ринку — це коли банк знаходить покупця, продає йому акції та йде з ринку. Тобто навіть, якщо немає угоди з продажу банку, то все одно можна скорочувати присутність банку на ринку, зменшуватися в розмірах, припинити відкривати нові відділення. І для того, щоб скорочувати свою присутність в Росії, дозволу Путіна не потрібно", — пояснив експерт. 

"Центробанк не зробив реальних кроків для виходу європейських банків з Росії"

Також Садовничий торкнувся й питання впливу Центробанку на європейські банківські установи з метою їхнього виходу, зазначивши, що формальних кроків ця установа для цього не здійснила: "Центробанк проводив перемовини з банками, досліджував ситуацію, але реальні регуляторні обмеження, які б спонували банки виходити з ринку, запроваджені не були. Не підвищувався ризик інвестицій в РФ, не було формальних заборон чи вимог. Європейський Центробанк не дійшов ще до того, коли б він поставив ультиматум перед європейськими банками: "або ви присутні на російському ринку і до вас запроваджуються санкції, або ви виходите з ринку і до вас не буде застосовано жодних обмежень". 

Що буде з Росією, якщо іноземні банки таки підуть?

"Європейські банки — це технології в кредитуванні, скорингова оцінка, якісна оцінка позичальників. Без цих технологій на ринку залишаться лише російські банки. Вони також якісні, проте чим менше на ринку банків, які кредитують, залучають кошти, тим менший рівень конкуренції, якість послуг і доступ росіян до кредитних коштів", — зазначив експерт. Садовничий додав, що це не той крок, який призведе до занепаду російської економіки, проте спровокує те, що вона замикатиметься в собі: "На фінансову ринку буде присутній лише місцевий капітал, місцеві менеджери, жодних західних технологій, нових ідей в наданні фінансових послуг не буде".

"Це один фактор — це дестабілізація: якби європейські банки почали одночасно виходити з ринку, це би спричинило не паніку вкладників, але призвело до суттєвого нервування. А відтік коштів з банківської системи міг би спровокувати банкрутство навіть банків з російським капіталом", — підсумував В’ячеслав Садовничий.

Фото: Forbes