"Візит американських інспекторів — сигнал, що Україна нічого не приховує"

"Візит американських інспекторів — сигнал, що Україна нічого не приховує"

Київ відвідали цього тижня американські аудитори для контролю за військовою та фінансовою допомогою, наданою Сполученими Штатами Україні під час війни. Наразі Вашингтон підкреслює, що випадків нецільового використання допомоги не було. Як зазначив сьогодні, 29 січня віцепрем'єр України Олександр Кубраков, у Києві перебували інспектори Пентагону, Державного департаменту США та USAID (Office of Inspector General). Вони обговорили з українськими урядовцями механізми аудиту американської допомоги. Як наголосила Українському радіо депутатка 8-го скликання Верховної Ради, ексголова парламентського комітету закордонних справ Ганна Гопко, візит американських інспекторів — важливий сигнал, що Україна нічого не приховує.

0:00 0:00
10
1x

З чим завітали американські аудитори?

"Це дуже важливо, бо американські платники податків демонструють неймовірний рівень підтримки України. Саме тому ми отримували  на початках те, що адміністрації не хотіли нам давати. Для подальшої підтримки потрібна довіра. У Сполучених Штатах для цього є механізми контролю використання американської військової допомоги. Візит інспекторів — це важливий сигнал, що Україна нічого не приховує і що ми спілкуємося з нашими стратегічними партнерами відверто, щиро, з доступом до всіх важливих документів стосовно допомоги. Для того, щоб виграти війну. Крім танків, які ми отримали, нам потрібні будуть винищувачі F-16, а також далекобійні ракети, аби вражати ті військові бази, з яких Росія розстрілює українську критичну інфраструктуру та бʼє по цивільних. Сприймаймо цей візит як можливість укріплення домовленостей. Вже лунали заяви конгресменів, які відвідували Україну в січні цього року: ми не маємо сумнівів, що Україна відповідає високим стандартам прозорості. І важливий момент — нам потрібно зняти пропаганду, російські наративи, які продовжують просочуватися в західні медіа вустами проплачених експертів про те, що нам не можна довіряти натівську зброю. Тут варто згадати чутливе питання про трансфер технологій на майбутнє. Адже не всю західну зброю ми отримали з інструкціями для управління, тому зараз час використати візити та звіти американських інспекторів для отримання ще більшої кількості зброї та можливість переконати інших партнерів у необхідності продовжувати допомогу Україні", — переконана Ганна Гопко.

                              Фото: фейсбук-сторінка Ганни Гопко

Американці відкрили гарячу лінію для боротьби з корупцією в Україні. Що це за сигнал?

На думку Ганни Гопко, "Довіряй, але перевіряй" — це правильний принцип. Дуже добре, що в Україні є прозорість щодо протидії корупції. Потужне громадянське суспільство, журналісти, які проводять розслідування, усе це свідчить, що ми — здорова демократія, а не фейкова, як це відбувається в авторитарних режимах, коли ніхто нічого не може довідатися про корупцію високопосадовців. Дуже важливо, щоб відбулась не просто військова поразка Росії, а щоб постала інституційно міцна Україна. Після Революції Гідності ми створили цілу інфраструктуру антикорупційних правоохоронних організацій, серед яких НАБУ, САП, НАЗК, Вищий антикорупційний суд, ДБР. Тому очевидно, що західні партнери хочуть бачити ефективність цих організацій. І тут після прозорості щодо висвітлення корупції має бути незворотність покарання. Це ключове. Адже зібрати РНБО і порозганяти причетних до корупційних скандалів чиновників — це дуже добре. Але ми хочемо, щоб були розслідування, судові справи і покарання за зловживання владою, відповідно до українського законодавства. Тобто, коли є прозорість щодо висвітлення корупції, має бути підзвітність та незворотність покарання за такі дії", — наголошує Ганна Гопко.

Нібито "Україна західну зброю перепродає в Африку і на Близький Схід". Як на такі фейки реагують наші союзники?

Такі чутки поширювали, а потім спростовували навіть найвідоміші західні видання, зазначила депутатка. "Часто лунає додатковий аргумент, що ця зброя може потрапити до росіян, а це натівські зразки, і ми цього не хочемо. Навіть був один із аргументів німецької сторони, чому не давати "Леопради": якщо танки потраплять до ворога, то у нього начебто опиняться технології, а до того ж це нібито "доказ", що НАТО воює в Україні. Кремль активно використовую цю пропаганду, що НАТО хоче знищити Росію в країнах глобального півдня, що Україна не зможе здійснити постачання зерна до країн Африки та Азії. Російська пропаганда незупинна і не має дна, вони будуть продовжувати брехати, щоб підірвати довіру. Тому нам треба з будь-яких корупційних скандалів всередині України через прозорість, підзвітність і покарання демонструвати, що ми — справжня демократія і заслужили бути членами і ЄС, і НАТО в майбутньому. Важливо сказати, що у травні в Хіросімі буде саміт "Групи семи". Сподіваємось, до саміту відбудеться візит премʼєра Японії до України, а президент Зеленський візьме участь у саміті "Сімки" чи не вперше як гість. Хіросіма першою зазнала ударів атомної бомби, з усіма наслідками. Тож роль Японії під час головування у "Сімці" дуже важлива, аби пришвидшити нашу перемогу і пояснити, чому не можна дозволяти Путіну ядерний шантаж, чому треба посили санкції проти його атомної індустрії. Треба мобілізовувати світ і розбивати російську пропаганду".

Ще один наратив російської пропаганди "Захід не витримає подальшої ескалації… Настав час перемовин"

Це дуже небезпечні наративи, підкреслює  народна депутатка. Мовляв, це дуже дорого й витратно для західних платників податків. Тобто час закінчувати війну, але не українською перемогою. "Цей наратив на Заході ще небезпечніший, ніж звинувачення в корупції. Тому що хоч західні суспільства демонструють високий рівень підтримки, але інфляція, інші проблеми через економічне падіння — аргументи, які буде використовувати Росія, щоб штовхати західні уряди, аби вони тиснули на Україну: давайте завершувати цю війну, бо озброєння — це дуже витратно". На переконання Ганни Гопко, дуже прикро, що так пізно і лише після журналістських матеріалів відреагували на факти, за її словами, зловживань, про які всередині Міноборони знали раніше. (Видання Zn.ua стверджувало 21 січня цього року, що Міноборони України нібито закуповувало харчі для військових частин, дислокованих у деяких далеких від лінії фронту областях, удвічі-втричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Натомість у Міноборони назвали озвучені у журналістському розслідуванні Zn.ua звинувачення необґрунтованими та безпідставними. Фігуранта цього скандалу, керівника Департаменту закупівель Міністерства оборони звільнили. Про це 25 січня поінформувала голова антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасія Радіна — ред.)

"Дуже важливо, що будуть американські інспектори. Сподіваюсь, це стимулюватиме внутрішню міжвідомчу не боротьбу, а роботу для України. Це підвищить  рівень взаємосумісності з НАТО. З одного боку, ЗСУ роблять це на полі бою, а з другого — управлінська сфера, тут треба проходити крізь цю прозорість і підзвітність. Хочеться бачити в Україні гру "національної збірної", коли і влада, і опозиція використовують свої парламентські можливості для очищення України від корупційної присутності не лише в законодавчій гілці влади, а й у наших спецслужбах, московському патріархаті тощо. Є певна недовіра, але треба продовжувати боротися. Це буде одна з найбільших перемог ­— очищення України від людей, які здавали наші національні інтереси", — підсумувала Ганна Гопко.

Як зазначив сьогодні, 29 січня  віцепрем'єр України Олександр Кубраков, у Києві перебували інспектори Пентагону, Державного департаменту США та USAID (Office of Inspector General). Вони обговорили з українськими урядовцями механізми аудиту американської допомоги. Кубраков також повідомив, що кілька тижнів тому уряд вирішив створити Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України. Серед його завдань — "опрацювання механізму координації та підзвітності донорської допомоги, зокрема і через імплементацію процедур закупівель міжнародних фінансових інституцій". Уряд призначив заступника міністра інфраструктури Мустафу Найєма головою новоствореного Агентства.

Фото: kmu.gov.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Пам'яті Ігоря Юхновського
"Санкцій недостатньо. Треба діяти радикальніше" – Гопко про меседжі Києва Давосу
Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква
"Правоохоронці підуть у тюрму. Це чіткий сигнал системі, що за злочини буде покарання" ― Перникоза