Скандальна премія, Або "Країна, яка вбиває наших дітей, не має права бути там, де говорять про дитячу літературу"

Скандальна премія, Або "Країна, яка вбиває наших дітей, не має права бути там, де говорять про дитячу літературу"

Кілька днів тому світ сколихнув літературний скандал з міжнародною радою дитячої та юнацької книги ​​— IBBY, яка обрала головою журі премії Андерсена представницю країни, солдати якої вбили дитячого письменника Володимира Вакуленка. Йдеться про російську ілюстраторку Анастасію Архіпову, яка у вересні очолила премію, що є прототипом дитячого "Нобеля". Ситуація з призначенням Архипової не змінилась, допоки королева Данії Маргрете ІІ не відмовилася від патронацтва цієї премії. 10 січня IBBY зібрали термінову нараду, після якої Архіпова подала у відставку. Як сталося, що росіянка, яка співпрацює з державними інститутами Росії, змогла очолити таку престижну премію восени 2022 року і чому лише втручання королеви Данії допомогло це змінити? Про це Радіо "Культура" розмірковувала з координаторкою "Книжкового арсеналу" Юлією Козловець, письменницею Ольгою Русіною та очільницею української секції IBBY Аллою Гордієнко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що таке IBBY і чому ця інституція така важлива?

"IBBY — це міжнародна організація, яка є своєрідною "ООН", а премія Андерсена — це своєрідний "Нобель". Це дуже відома та впливова у сфері дитячої літератури та всіх, хто працює в цій царині, організація. Штаб-квартира цієї громадської організації знаходиться в місті Базель у Швейцарії. Вони опікуються політиками в галузі дитячої та юнацької книги, реалізовує різні проєкти в галузі популяризації дитячого читання, опікується кількома преміями, які відзначають внесок людей, які найбільше зробили для дитячої літератури у світі", — розповіла Юлія Козловець. IBBY складається з національних секцій в країнах, які підтримують її принципи, тренд на розвиток дитячої літератури та розуміють важливість розвитку цього сегменту літератури для культури та демократії в світі. "Ці національні секції разом створюють громадську організацію, яка існує за рахунок внесків від національних секцій, та проводить свою діяльність на міжнародному полі: бере участь в найпрестижніших книжкових ярмарках в царині дитячої літератури, говорить про проблеми в цій сфері, свободу писати та видавати. IBBY важлива так само, як ООН, бо вона творить засади міжнародного співіснування, засади демократії, лише в царині дитячої літератури".

"Ця організація діє також тоді, коли якась література опиняється під загрозою, як, наприклад, зараз є в Україні. Такі кризові моменти мали би бути в полі зору IBBY і це, власне, декларується всіма принципами та статутами цієї організації", — наголосила Козловець.

Як сталося, що Архіпова була обрана без жодного голосу проти?

"Шум в пресі почався після малайзійського конгресу в жовтні, але українська секція цю боротьбу почала ще 22 березня. Перший лист, який ми направили до центрального офісу IBBY, де був зовсім інший виконавчий комітет, з вимогою виключити дві російські секції з організації. Країна-агресорка не має права бути там, де говорять про дитину, коли вона вбиває наших дітей. Тоді нас підтримало лише чотири секції: країн Балтії та польська. Вони також підняли шум і весь час ми переписувалися з офісом. В травні прийшов лист про те, що зараз починається відпускна кампанія і рішення буде схвалене пізніше", — розповіла очільниця української секції IBBY Алла Гордієнко. Вона додала, що на малайзійському комітеті, де була обрана Архіпова, Україна не голосували, оскільки представниця нашої країни виступала лише онлайн. Тоді як голосувати можуть лише ті, хто фізично присутній на події. "Для української секції зараз це (поїздка в Малайзію  прим.ред.) — це дуже-дуже дорого". "Я не можу сказати, чи буде оприлюднено, хто голосував, адже воно таємне за протоколом, проте 42 секції (які голосували — прим.ред.) — це не 86 секцій. Адже саме стільки учасників в IBBY на сьогоднішній час".

Фото: Telegraf Design

"Наша вимога про виключення двох російських секцій, що є великими грошима, адже вони в першій категорії оплати внесків й платять по 15 тисяч швейцарських франків. Ми ж платимо 1,5 тисячі. Тому підтримали зняття Архипової з голови, проте не виключення двох російських секцій", — зазначила Гордієнко. Відтак щойно українська сторона отримала лист про виключення росіянки Архіпової, вона направила листа всім секціям IBBY з вимогами продовжити ізоляцію Росії в цій організації. "За чинним статутом єдиною підставою для виключення країни з організації є несплата внесків, тож наша основна мета — змінити статут".

Хто ж така Анастасія Архіпова?

"Анастасія Архіпова в IBBY " це лише "верхівка" айсберга, тому що вона нібито добровільно пішла з посади, проте залишилась в IBBY. Так само, як там залишились всі дві російські секції. Тому глобально проблема залишається", — наголосила Ольга Русіна. За словами письменниці, російська секції організації дуже сильно пов’язана з владою в РФ. Зокрема, в Росії є організація, як називається "Растим читателя", яка з 2018 року за погодженням з IBBY International перейняла патронат над російською секцією IBBY. "Очолює цю організацію Марія Веденяпіна, яка за сумісництвом є директоркою Російської державної дитячої бібліотеки. Ця Марія ще в 2014 році підписала лист культурних діячів Росії на підтримку політики Путіна, а фактично — на підтримку анексії Криму та вторгнення на Донбас. Через рік, в 2015 році, російська секція IBBY подала заявку а проведення конгресу, який проходить кожні два роки, в Москві. Кілька років це все вирішувалося і зрештою його призначили на 2020 рік. На той час Веденяпіна вже була керівницею російської секції IBBY і організація ніяк не відреагувала на те, що ця людина підтримує вторгнення Росії. В 2020 році був ковід і конгрес перенесли на 2021 рік і він відбувся у вересні 2021 року". "Також, судячи з інтернету, Веденяпіна має регулярні зустрічі з Путіним, на яких доповідає про стан справ в культурі", — підсумувала Русіна.

Фото: Brona's Books

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник і кота Бучика
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю