Хто вставляє палиці у санкційні колеса для РФ ― коментує Міжнародна експертна група

Хто вставляє палиці у санкційні колеса для РФ ― коментує Міжнародна експертна група

Євросоюз обговорюватиме із G7 десятий пакет антиросійських санкцій. Швеція, яка почала головування в ЄС, пообіцяла подовжити дію стелі цін на російську нафту. Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба виступив за те, щоб у 2023 році Захід запровадив санкції проти російського патріарха Кирила (Гундяєва) і призвів до повалення оборонного комплексу Росії. У свою чергу Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна розраховує, що десятий пакет міститиме обмеження проти ядерної галузі Росії, зокрема "Росатома". Адже агресор має бути покараний за атаки на енергетику України та злочини проти екології. Тож які нові санкції у перспективі можна ухвалити та наскільки ефективно Україна бореться з обходом санкцій росіянами? В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував Олександр Лисенко, член Міжнародної експертної групи з санкцій.

0:00 0:00
10
1x

Санкції проти "Росатома" ― найбільш пріоритетні

Найбільш пріоритетні та очікувані у десятому пакеті санкцій ― це санкції проти "Росатома", вважає Олександр Лисенко. "Якщо Росія знищує нашу енергосистему, то цивілізований світ не може дозволити, щоб вона розбудовувала власну енергоструктуру. Тому обмеження виробництва "Росатома" ― це питання в тому числі й справедливості".

"Ми знаємо, що сьогодні Росія будує атомні електростанції в Туреччині, Єгипті, Бангладеш та деяких інших країнах. Але ми не знаємо, як це зареєстровано з юридичної точки зору", ― продовжує експерт. Тому це питання може лежати у двох площинах. Перша ― якщо це частина проєктів "Росатома", то накладення санкції має неодмінно привести до замороження цих проєктів. Друга ― це питання обходу санкцій. І тут дещо складніше, особливо з Туреччиною. Зараз робиться низка кроків, для того щоб унеможливити обхід санкцій з боку РФ, це зараз ключовий виклик.

На думку Лисенка, у нас є непоганий показовий прецедент з "Північним потоком-2". Його вже планували запускати, але все зупинилося. Якщо всі ці АЕС юридично зав’язані на "Росатомі" напряму, то не маю жодних сумнівів, що будівництво зупиниться. Якщо це зроблено через країни-"прокладки", то ми знову повернемось до питання обходу санкцій і Туреччини.

Про санкції нищівні та поступові

"Є два санкційні шляхи. Перший ― одразу і всеохопно, другий ― поступовий, яким пішли Україна з партнерами. Якби все відбувалося одразу ― вчора не було санкцій, а сьогодні ввели все до дев’ятого пакета ― то це був би нищівний удар для РФ. Але санкції вводять поступово, і РФ має час пристосуватися, придумати якісь лазівки. Тобто санкції для Росії відчутні, але ще поки не критичні", ― констатує Олександр Лисенко.

Як відбувається обхід санкцій

На думку експерта, найбільш відчутним є факт, що почали створювати компанії-"прокладки" на територіях Туреччини, Естонії, через які Росії вдається постачати комп’ютерне та інше електронне обладнання, необхідне для виготовлення ракет. За даними російської митниці, за 7 місяців від початку вторгнення до РФ надійшло комп’ютерних та електронних чипів на 2,6 млрд, причому на 777 млн цієї продукції було виготовлено західними фірмами. Завдяки ускладненню логістики цей слід замивається і продукція потрапляє до Росії. "Питання з естонськими компаніями, гадаю, швидко вирішиться. Євросоюз створив спеціальну посаду представника із санкцій, який буде домагатися суворішого їх дотримання. До того ж Рада ЄС ухвалила рішення, щоб додати порушення санкцій до списку злочинів, що будуть включені до договору про функціонування ЄС. Отже, країнам ЄС буде досить складно обходити санкції. Набагато складніше з Туреччиною. ЄС тут не має відповідних важелів впливу, політичних інструментів. Тут будуть скоріше політичні домовленості", ― вважає Лисенко.

Вже без ганьби. Чому світові бренди знову не соромляться працювати в Росії?

"На початку санкційного тиску відбувся відтік великих корпорацій з території РФ. Він триває, але хвиля ганьби для цих компаній дещо вщухла, і дуже багато світових брендів залишаються в РФ. Це те, над чим зараз працюватиме наша Міжнародна санкційна група. На жаль, компанії, для яких гроші не пахнуть, знаходять лазівки, знімають свої логотипи, перереєстровуються. Щоб вирішити це питання, ми активно пропагуємо введення обов’язку розкриття інформації про наявність будь-яких відносин з РФ та її сателітами, такими як Білорусь. В Україні це запрацює найближчим часом, і нам буде легко комунікувати західним партнерам, щоб світова економіка на це також швидко відреагувала", ― підсумував Олександр Лисенко.

Читати також: "Це війна не тільки Путіна" – професор Гарань про відповідальність росіян

Фото: Суспільне. Логотип "Росатома", Максим Константинов, Getty Images