Наразі газові тарифи в Україні стабільні, але після війни вимушено зростуть — Корольчук

Наразі газові тарифи в Україні стабільні, але після війни вимушено зростуть — Корольчук

В Україні змінився тариф за газ: скільки будемо платити? Чи вистачить блакитного палива українцям для опалення — наскільки вдалося його накопичити на сьогодні? Як розв'язана Росією війна вплинула на стан українських енергомереж? Про це слухачам Українського радіо розповів Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про тариф за розподіл газу

Сьогодні ціна за розподіл газу становить в середньому 2 гривні за кубометр. Вона розраховується від того, скільки людина споживає газу на рік, це окремо від вартості палива. Здійснюється облік спожитого газу за минулий рік та перерахунок того, скільки людина буде оплачувати в наступному році. Якщо ти менше спожив газу, то тариф на розподіл у тебе знизиться, тобто зменшиться вартість тарифу, який ти сплатиш за рік, — пояснює експерт.

На думку Юрія Корольчука, всі рішення про зміну тарифів сьогодні — це радше зондування і підготовка ґрунту. Коли завершиться воєнний стан і мине 3-4 місяці, тарифи у будь-якому разі зростатимуть. Сьогодні держава за допомогою і внутрішніх ресурсів, і зовнішніх виплат у вигляді кредитів підтримує міський тариф на газ, розподіл палива, електроенергію. Фактично це велика зовнішня дотація. Якщо сьогодні тариф за розподіл 2 гривні, то реальна ставка за розподіл становить 4-5-6 гривень, залежно від регіону. Раніше частину цієї проблеми брав на себе транзит російського газу. Це давало змогу зменшити витрати з доставки палива в квартиру до кожного маленького споживача. Але торік ми протранзитували 20 мільярдів кубометрів, це найнижчий показник за всі роки, – сказав фахівець. Зростають витрати в Облгазі на обслуговування мереж для доставки палива до споживача, на спалення технічного газу. І все це має бути в тарифі. І за все платить споживач — клієнт, який користується цим газом.

Тарифи по регіонах різні

Це залежить від протяжності газових мереж у регіоні та від кількості споживачів, розповідає Корольчук. Наприклад, якщо в Чернівецькій області мало споживачів, то там буде найвищий тариф. А в Києві, де споживачів дуже багато, тариф буде найнижчий. На даний момент встановлено зрівняльний тариф — 2 гривні для всіх. Після перегляду тарифу він не буде єдиним, різниця може становити до 2 гривень. І третій момент, від чого залежить тариф, це технічний стан мереж.

Як розв'язана Росією війна вплинула на стан енергомереж 

Газових мереж це стосується мінімально на даний момент. "Ми — газифікована країна, і споживачі для опалення використовують газ", — констатує експерт. Це допомагає людям переживати проблеми з електропостачанням, адже ракетні удари завдані насамперед по електроенергетичній інфраструктурі. Сьогодні проблема в тому, що не вистачає електроенергії для переробки газу — на рівні і теплокомуненерго, і побутових користувачів газових котлів. "Тож газова інфраструктура виконує свою роль на високому рівні, її надійність гарантована насамперед тим, що ми виконуємо транзит російського газу по своїй території до європейського споживача. Цей момент сформував умовну стабільність. Але попереду ще половина зими і найхолодніший період", – нагадує Корольчук.

Читати також: Як відновлюється енергопостачання після великих аварій та обстрілів. Пояснює експерт

Про запаси газу на початок року

Закачка газу здійснювалась практично до листопада, і це дало змогу накопичити понад 14,5 мільярда кубометрів. На даний момент у сховищах є 13 мільярдів, це доволі хороший показник. На випадок, коли з якихось причин припиниться транзит російського газу, то цієї кількості у сховищах має вистачити до кінця сезону.

Насамкінець Юрій Корольчук зазначив: "На період воєнного стану тарифи зростати не будуть. А далі тарифи зростатимуть, бо це вимушена обʼєктивна ситуація в економіці країни. Адже виробництво енергетичних ресурсів обходиться дорого".

Фото: Суспільне